Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Neymar či nový Henry. Futbalové míňanie nepozná hranice

Keď pred šestnástimi rokmi prestupoval Zinédine Zidane z Juventusu Turín do Realu Madrid, bol futbalový svet hore nohami. Španielsky gigant zaplatil za francúzskeho virtuóza rekordnú čiastku - 73 miliónov eur.

25.07.2017 17:02
Kylian Mbappé Foto: ,
Gólová oslava Kyliana Mbappého.
debata (1)

Jediný podpis – rozprávkový príjem

Zidanove nesporné kvality nik nespochybňoval. Ozývali sa však hlasy, či je akákoľvek z futbalových superhviezd takej astronomickej čiastky hodná. Zdá sa, že kritici bezhraničného míňania v podaní veľkoklubov dostanú v najbližších dňoch znovu dôvod na to, aby sa ozvali. Schyľuje sa k megaprestupu, na aký si futbalový svet nepamätá. Znovu za ním nestojí nik iný, ako mecenáši Realu.

„Madridčania dospeli k dohode s AS Monako. Rekordná čiastka vo výške 105 miliónov eur, ktorú vlani zaplatil Manchester United za Paula Pogbu, už nebude najvyššia v dejinách futbalu," napísal v utorok renomovaný španielsky denník Marca.

Podľa jeho tvrdení sa španielsky šampión a víťaz uplynulého ročníka Ligy majstrov dohodol s Monačanmi na prestupe Kyliana Mbappého. Za stále len 18-ročného francúzskeho útočníka by mal do malého kniežatstva poslať dychvyrážajúcu sumu – 180 miliónov eur. Základné odstupné by malo dosiahnuť hranicu 160 miliónov, zvyšok tvoria bonusy.

Mbappé by mal na štadióne Santiaga Bérnabeua uzavrieť šesťročný kontrakt. Jediný podpis mu zaručí rozprávkový príjem – 7 miliónov eur za sezónu.

Futbalové umenie Kyliana Mbappého

Kariéra rýchlonohého strelca má extrémne rýchly spád. Len pred jeden a pol rokom debutoval v najvyššej francúzskej súťaži. V minulej sezóne už bol pevnou súčasťou prvého tímu Monaka. V lige nastrieľal pätnásť gólov, ďalších šesť pridal v prestížnej Lige majstrov, stal sa šiestym najlepším strelcom súťaže a klubu pomohol k prekvapujúcemu postupu do semifinále.

„Je to výnimočný talent. V mnohom mi pripomína Thierryho Henryho," nešestril slovami chvály francúzsky tréner Arséne Wenger.

Milióny lietajú vzduchom

Nie div, že o Mbappého služby sa po sezóne zaujímali mnohé veľkokluby. Okrem Realu Madrid túžili po jeho podpise aj v Manchestri United či Paríži St. Germain.

Mimochodom, práve klub z Parku princov by sa mohol počas tohto letného prestupového termínu postarať o posunutie rekordnej sumy vyplatenej za jediného futbalistu. Španielske médiá upozorňujú, že do Paríža by sa mal z Barcelony porúčať Neymar.

Neymar v drese Barcelony. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Neymar Neymar v drese Barcelony.

Suma, ktorú sú katarskí majitelia ochotní vyplatiť za Brazílčana? 222 miliónov eur. „Neymar, u nás budeš jednotka. Budeš naším kapitánom, okolo ktorého postavím tím," vyhlasoval už vlani Nasser Al-Khelaifi, šéf parížskeho klubu.

Bez ohľadu na to, či Francúzi dotiahnu Neymarov príchod do zdarného konca, prinieslo doterajšie prestupové leto zaujímavé pohyby v kádroch. Minimálne z finančného hľadiska.

Manchester United získal z Evertonu Romelua Lukakua, za ktorého zaplatil 84 miliónov eur. Zadarilo sa aj Chelsea Londýn, ktorej sa upísal Alváro Morata. Real za neho podľa rôznych zdrojov zinkasoval od 60 do 80 miliónov eur.

A zdá sa, že to nie je všetko. Ani zďaleka…

Najdrahší futbalisti planéty
Paul Pogba Juventus Man. United 105 mil.
Gareth Bale Tottenham Real Madrid 101 mil.
Cristiano Ronaldo Man. United Real Madrid 94 mil.
Gonzálo Higuaín Neapol Juventus 90 mil.
Neymar Santos FC Barcelona 88 mil.
Romelu Lukaku Everton Man. United 84 mil.
Luis Suárez Liverpool FC Barcelona 81 mil.
Ángel Di María Real Madrid Man. United 75 mil.
James Rodriguéz Monaco Real Madrid 75 mil.
Kevin De Bruyne Wolfsburg Man. City 74 mil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Paríž St. Germain #Romelu Lukaku #Kylian Mbappé