Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuco mal podmienku, aby som ešte v Trabzonspore rok zostal, vravel Ďurica

Turecké futbalové veľkokluby objavujú čaro prípravy v slovenských podmienkach. Po istanbulskom Galatasarayi, ktorý už prípravu v šamorínskom športovom komplexe x-bionic® sphere absolvoval, využívajú ideálne podmienky na prípravu aj futbalisti Trabzonsporu, ktorí tu absolvovali rovnaké sústredenie aj pred rokom.

25.07.2017 10:38 , aktualizované: 18:24
Ján Ďurica, Juraj Kucka a Matúš Bero Foto: ,
Zľava Ján Ďurica, Juraj Kucka a Matúš Bero v Šamoríne.
debata

Tentoraz pricestovali už s troma slovenskými reprezentantmi. K Jánovi Ďuricovi a Matúšovi Berovi pribudol do kádra pred dvoma týždňami aj Juraj Kucka. Do Turecka prestúpil z AC Miláno.

Kucka sa učí mená spoluhráčov

„Záujem zo strany Trabzonsporu trval dlhšie," priblížil zmenu Kucka. „Najskôr rokovali kluby medzi sebou, turecký skúmal, aká je možnosť môjho odchodu. Potom som sa o tom zhováral aj s prezidentom AC. Ale ešte nebolo nič isté. Až po mojej dovolenke nabrali veci rýchly spád.

Zástupcovia Trabzonsporu prišli opäť rokovať do Milána, bolo to vo štvrtok a ešte v ten deň som letel do Turecka. Po lekárskych testoch som na druhý deň večer podpísal zmluvu."

Priznal, že spočiatku o Trabzonspore veľa nevedel. „Až neskôr, keď prišla ponuka, som hovoril s Jánom Ďuricom, zisťoval som, ako to v klube funguje, aké sú podmienky."

Kucka, ktorý vo februári oslávil tridsiatku, strávil na San Sire dva roky. Do väčších hodnotení sa zatiaľ nechcel púšťať, ani porovnávať Miláno s Trabzonsporom. „Na to som v tureckom klube príliš krátko. Som tu dva týždne aj s cestou. Samozrejme, tréningy sú odlišné, každý tréner má svoj štýl trénovania," vyhlásil.

Pripomenul, že musí najmä dobre spoznať nových spoluhráčov. Ďurica ho hneď doplnil, že sa bude teraz učiť aj ich mená. „To tiež, viem ich asi polovicu," prikývol Kucka so smiechom. „Najmä však musím zistiť, aké sú ich futbalové vlastnosti, ako hrajú, na čo sú zvyknutí. Verím, že sa naša hra bude každým zápasom zlepšovať. Máme ešte chvíľu čas, aby sme sa zohrali."

Slováci sa tešia, že sa chystajú doma

Najskúsenejší z trojice Slovákov Ďurica, ktorý z nej aj najdlhšie pôsobí v Trabzonspore, potvrdil, že je príjemné absolvovať dôležitú časť prípravy doma.

„Podmienky v Šamoríne sú vynikajúce, sú na top úrovni nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Predtým sme boli na sústredení v Maďarsku, ale Šamorín je na vyššej úrovni," zdôraznil 35-ročný obranca.

Ján Ďurica na tlačovej konferencii Trabzonsporu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Ďurica Ján Ďurica na tlačovej konferencii Trabzonsporu.

Aj podľa Bera si slovenskú prípravu užívajú. „Dva razy za deň trénujeme, polovicu dňa strávime na ihrisku, hráme prípravné zápasy, takže veľa voľna nemáme. Ale sme radi, že sme doma," doplnil stredopoliar, ktorý bol v minulej sezóne dlho zranený. „Sám viem, že polrok po zranení nebol ideálny. Trochu som sa hľadal, ale teraz som už pripravený na novú sezónu."

Najbližší ročník je pre Trabzonspor veľmi dôležitý. Oslavuje 50. výročie založenia a k tomuto jubileu by klub rád vybojoval nejaký výraznejší úspech. Pokúsi sa preskočiť istanbulské veľkokluby a získať titul. Naposledy skončil tím na šiestom mieste.

Prípravu pozorne sledujú turecké médiá

„Pred rokom som prestúpil do tohto klubu a v jeho priebehu potom prišlo do mužstva dvanásť nových hráčov," pokračoval Ďurica. „Proces budovania silného tímu chvíľu trvá. Teraz sme sa posilnili o Juraja Kucku a ešte niektorých ďalších hráčov a myslím si, že Trabzonspor má už potrebnú kvalitu. Sme pripravení zabojovať o najvyššie priečky. Získať titul nebude jednoduché, ale urobíme pre to maximum."

Ďurica má s Trabzonsporom ešte rok zmluvu, čo bude potom, nevie zatiaľ povedať. „Všetko závisí najmä od môjho zdravotného stavu. Ale Kuco podpísal kontrakt na tri roky a jeho podmienka bola, aby som ešte aj ja zostal ďalší rok. V tíme sú však takisto šikovní mladí hráči, majú obrovský talent i sľubnú budúcnosť pred sebou. Platí to o Berovi, ale aj o viacerých tureckých hráčoch, ako Yusuf Yazici alebo Okay, ktorí už ukázali kvalitu," domnieva sa.

Slovenské trio v službách Trabzonsporu. Zľava... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Ďurica, Juraj Kucka, Matúš Bero Slovenské trio v službách Trabzonsporu. Zľava Ján Ďurica, Juraj Kucka a Matúš Bero.

Turci si podmienky vo svojom tréningovom kempe nevedia vynachváliť. Na utorňajšej tlačovej besede v Šamoríne sa zúčastnilo aj dvanásť zástupcov tureckých médií. Mediálny manažér strediska Martin Simonides pripomína, že o nedávnu prípravu Galatasarayu bol ešte neporovnateľne vyšší záujem. „V čase ich pobytu sa vystriedalo u nás asi sto tureckých novinárov. Sledovali všetko, čo ich tím robí, každý deň sa konali tlačové besedy a na každý tréning dorazilo aspoň tridsať zástupcov médií," približuje Simonides.

Výborná reklama pre Šamorín

Aj Bero tvrdí, že jeho spoluhráči sú príjemne prekvapení, aké podmienky našli na Slovensku. „Už pred rokom boli tréner i celý realizačný tím z nich unesení. Keď sa niektorého z nich spýtam, čo hovorí na tento komplex, iba uznanlivo pokýve hlavou. Nik neverí, že toto je na Slovensku," vraví slovenský mladík.

Trabzonspor strávi v Šamoríne necelé dva týždne, vo výprave je tridsať ľudí, nechýba vlastný kuchár a osem členov technického personálu. „Nemali nijaké mimoriadne požiadavky, len bežné veci, ráno pripravený ľad, po tréningoch ľadové kúpele a podobne. O ich spokojnosti svedčí fakt, že sa k nám po roku vrátili," dodal Simonides.

Mužstvo odohralo doteraz tri prípravné stretnutia. Naposledy remizovalo v pondelok v Seredi 3:3. Pre slovenský druholigový tím to bola mimoriadna udalosť pred plným hľadiskom.

Ako brali remízu Turci, vyčítal niečo hráčom tréner?

„Nie, sme v hrubej časti prípravy, naberáme kondíciu. Každý deň máme ťažké tréningy. Usilujeme sa byť pripravení aj na zápasy, ale výsledky nie sú podstatné. Predtým sme v príprave všetko vyhrali a štart do ligy nám nevyšiel," vysvetlil Bero.

V stredu večer čaká Trabzonspor štvrtý zápas v príprave – so slovenským majstrom Žilinou. Uskutoční sa v Šamoríne za zatvorenými dverami. Najbližšiu nedeľu odohrá mužstvo posledný súboj vo Viedni a potom sa vráti do Turecka.

Agentúrny článok sme nahradili autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trabzonspor #Juraj Kucka #Ján Ďurica #Matúš Bero