Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedine tím! Zidane zbavil Real Madrid hviezdnej závislosti

Novinári mu tú otázku položili počas sezóny hádam stokrát: ktorého hráča by ste vyzdvihli? Zakaždým odpovedal rovnako uvážlivo: pochválil by som všetkých.

22.05.2017 16:30
Zinedine Zidane Foto: ,
Zinedine Zidane počas zápasu v Málage.
debata

Zinedine Zidane veľmi dobre vedel, čo robí. Keď sa v lete minulého roka posadil na lavičku futbalistov Realu Madrid, razil neústupčivo rovnakú filozofiu. Mužstvo neprispôsoboval výnimočnosti Cristiana Ronalda. Nevynášal do nebies kvality Luku Modriča. Nevelebil kapitána Sergia Ramosa.

Ronaldo ako Casilla

Na prvé miesto v rebríčku športových hodnôt postavil to najdôležitejšie – tím.

„Ronaldo je pre nás rozdielový hráč. O jeho unikátnych schopnostiach nemôže nik pochybovať. Pyšný som však na všetkých 24 zverencov. Mám z nich ohromnú radosť,“ hovoril francúzsky tréner v rovnakom tóne aj po ligovom zápase na ihrisku Málagy.

Najslávnejší klub sveta zvíťazil aj vďaka gólu Ronalda 2:0 a po päťročnom čakaní vybojoval majstrovský titul. Zidane prišiel medzi novinárov vysmiaty. Nie div, veď len niekoľko minút predtým sa odetý do elegantného obleku vznášal nad hlavami svojich hráčov. Tých, ktorým preukazoval počas celej sezóny dostatok dôvery i rešpektu. Tých, ktorí mu všetko ochotne opätovali.

Majstrovské oslavy Realu Madrid Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Oslavy na námestí Plaza de Cibeles v centre...

„Zidana si nesmierne vážime. Uznávame ho, urobíme všetko, čo nám povie. Bol to výnimočný hráč, je z neho aj výnimočný tréner. Vie, ako má s nami komunikovať. Absolútne mu dôverujeme,“ hovoril ešte uprostred sezóny Ronaldo.

O skvelom vzťahu medzi hráčmi a trénerom svedčí aj Zidanov ťah pred stretnutím v Málage. Napriek tomu, že naň mohol nominovať len osemnástich futbalistov, zobral do Andalúzie každého z 24-členného kádra. Nevynímajúc zranených Garetha Bala a Daniho Carvajala.

„Zidane doprial každému hráčovi dôležitý pocit – že je stabilnou súčasťou tímu. Bez výnimky. Rovnako pristupoval k Ronaldovi, ktorý strávil počas sezóny na trávniku najviac času, aj k náhradnému brankárovi Casillovi. Všetci hráči nadobudli pocit, že k titulu prispeli významnou mierou,“ napísal španielsky denník Marca.

Kľúč k úspechu? Tréner

Rodák z Marseille zbavil Real závislosti, ktorá mu predtým bránila pokoriť v pretekoch o majstrovský titul Barcelonu. Madridčania už nemuseli ťažiť len z výkonnosti tria Ronaldo, Benzema, Bale. Podstatne viac zodpovednosti preniesol na hráčov z lavičky. Napokon, pravidelne striedajúci Alváro Morata nastrieľal pätnásť gólov – o štyri viac ako Benzema, stabilný člen základnej zostavy.

„Aj preto je Zidane kľúčovým aspektom na našej ceste za titulom. Tento chlap sa naveky zapísal do histórie Realu. Futbalu rozumie ako málokto,“ chválil svojho trénera Florentino Pérez, šéf madridského veľkoklubu.

Napokon, majster sveta (1998) i Európy (2000) mu robí obrovskú radosť. Na Santiago Bernábeu priviezol v trénerskej (či asistentskej) pozícii už štyri trofeje. A piatu má na dosah. Stačí jediné – vo finále Ligy majstrov zdolať Juventus Turín.

V silách Zidanovho tímu, v ktorom má status hviezdy každý člen, to rozhodne je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Zinedine Zidane