Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lesniakov debut. Za pár minút stihol toľko, čo Sergio Busquets či Xabi Alonso

Mladý slovenský futbalista Filip Lesniak z anglického Tottenhamu Hotspur sa vo štvrtok dočkal premiérového vystúpenia v tamojšej najvyššej súťaži.

19.05.2017 08:52 , aktualizované: 13:26
Filip Lesniak Foto: ,
Filip Lesniak.
debata

Vnuk trénera slovenskej reprezentácie Jána Kozáka sa stal 15. Slovákom, ktorý nastúpil v stretnutí Premier League. Do duelu na pôde Leicestru City naskočil v 86. min, keď vystriedal spomenutého Belgičana Mousu Dembélého a hneď o tri minúty asistoval kanonierovi Harrymu Kanovi pri treťom z jeho štyroch štvrtkových zásahov. „Kohúti“ napokon triumfovali 6:1 a dosiahli najvyššiu výhru na ihrisku súpera od apríla 1989, keď zvíťazili 5:0 v Millwalle.

„Znamená to pre mňa naozaj veľmi veľa, tvrdá práca sa vyplatila. Budem makať ďalej, aby mi štarty v Premier League pribúdali,“ povedal F. Lesniak v rozhovore pre web Slovenského futbalového zväzu (SFZ). „Všetci mi gratulovali. Na pamiatku som si dal podpísať od všetkých spoluhráčov dres z tohto zápasu. Premier League je najťažšia liga na svete. Je to v nej oveľa rýchlejšie ako v zápasoch tímov do 23 rokov. Na ihrisku musíte byť veľmi presný, nemôžete urobiť chybu. Mal som taký pocit, že by som mohol na pár minút naskočiť. Cítim sa po premiére naozaj fantasticky, ale to už je za mnou. Budem makať ďalej,“ pokračoval Filip Lesniak a na margo gólovej asistencie uviedol: „Prevzal som sklepnutú loptu a posunul ju Kanovi, ktorý trafil presne.“ Ako nováčik sa nevyhol tradičnému folklóru: „V šatni som zaspieval hit Elánu – Voda, čo ma drží nad vodou.“

Twitterové konto HotspurGraphics po stretnutí podpichlo rivala Manchester United, keď poznamenalo, že Lesniak stihol za pár minút zaznamenať v tejto sezóne viac gólových prihrávok ako arménsky reprezentant v službách „červených diablov“ Henrich Mchitarjan. Dvadsaťjedenročný Košičan sa zároveň asistenciou pri svojom debute v tohtosezónnych štatistikách vyrovnal velikánom ako N'Golo Kanté, Sergio Busquets, Claudio Marchisio či Xabi Alonso.

Hrdina duelu na King Power Stadium, štvorgólový Harry Kane, po stretnutí poznamenal: „Ďakujem všetkým, ktorí mi dnes pomohli k štyrom gólom. Bol to perfektný večer, naše mužstvo hralo skvele,“ skonštatoval 23-ročný zakončovateľ, ktorý sa s 26 gólmi vyšvihol na čelo poradia strelcov v Premier League, druhý Romelu Lukaku z Evertonu má na konte 24 zásahov.

Kormidelník „Spurs“ Mauricio Pochettino nemôže v závere ročníka rátať s viacerými zranenými hráčmi (Erik Lamela, Danny Rose, Kieran Trippier, Kyle Walker, Harry Winks) a ani mládežníckymi reprezentantmi (Cameron Carter-Vickers, Kyle Walker-Peters, Josh Onomah) – v Kórejskej republike v sobotu odštartujú MS hráčov do 20 rokov. Už pred štvrtkom bolo isté, že Tottenham obsadí v konečnej tabuľke aktuálneho ročníka Premier League 2. priečku znamenajúcu istotu účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov 2017/2018.

Lesniak je súčasťou Tottenhamu od roku 2012. V prvej polovici tejto sezóny hosťoval v Slovane Liberec, zasiahol však iba do troch stretnutí. „Najťažšie obdobie som prežil, paradoxne, mimo ostrovov – v Česku. Nebolo to tam dobré, ale túto skúsenosť som už hodil za hlavu,“ uzavrel pre SFZ Filip Lesniak.

Svojmu vnukovi zablahoželal aj Ján Kozák. „Zápas Tottenhamu s Leicestrom som sledoval v televízii, pravidelne totiž pozerám stretnutia anglickej súťaže a aj Filipove v kategórii do 23 rokov. Po stretnutí sme si zavolali, bol veľmi šťastný a ja tiež,“ povedal kouč A-tímu SR pre web SFZ a doplnil: „Filip odišiel do Anglicka v šestnástich rokoch a musel byť už v tomto veku veľmi silný. Je veľmi náročné presadiť sa v Premier League. Prajem si, aby môj vnuk na sebe naďalej tvrdo pracoval a aby mu pribúdali ďalšie štarty.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Tottenham Hotspur #Filip Lesniak