Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Partiu kamarátov motivoval kráľ Leonidas

Cibrenie zručností. Sloboda. Tímovosť. Tri základné ingrediencie víťazného receptu. Mieša ho Leonardo Jardim.

18.05.2017 17:00
Leonardo Jardim, as monaco Foto: ,
Tréner Monaca Leonardo Jardim.
debata

Najmä posledná z nich je pre trénera monackých futbalistov mimoriadne dôležitá. Stavia ju na piedestál, nad všetko ostatné. Nie div, že zverencom dáva za príklad hrdinov z veľkofilmu 300. V ňom sa sparťanský kráľ Leonidas spolu s tromi stovkami bojovníkov vzoprie v slávnej bitke pri Termopylách mnohonásobnej presile Peržanov na čele so Xerxesom. Motivuje Grékov k odporu a pošle ich na cestu za vytúženou demokraciou.

Hodnoty a inteligencia

Snímka spred jedenástich rokov poukazuje na nezlomnosť, odvahu, udatnosť a silu zomknutej skupiny bojovníkov.

Podobné vlastnosti charakterizujú aj tím Monaca. Jardimova partia si aj vďaka nim podmanila Francúzsko. Klub z malého kniežatstva zvíťazil v ligovej dohrávke nad Saint-Étienne 2:0 a kolo pred koncom súťaže si zabezpečil majstrovský titul. V Monacu sa z neho tešia po sedemnásťročnom čakaní.

„Nie sme hviezdy. Sme len partia kamarátov, ktorá sa ide na ihrisko zakaždým zabaviť. Stavili sme na naše hodnoty a teraz sa tešíme z veľkého úspechu,“ hovoril po záverečnom hvizde obranca Djibril Sidibé.

Gólová radosť futbalistov Monaca. Foto: SITA/AP, Claude Paris
fabinho, as monaco, monako Gólová radosť futbalistov Monaca.

Významné hodnoty priniesol do tímu práve Jardim. Naučil sa pracovať ešte stále len s dospievajúcimi mladíkmi. Keď to bolo potrebné, doprial im dostatok oddychu, uvoľnenia. „Je nesmierne inteligentný. Zakaždým vie, čo má urobiť. V čítaní hry i súpera patrí k elite,“ myslí si útočník Radamel Falcao.

Monaco nepatrilo pred štartom ročníka k hlavným favoritom na zisk trofeje. Experti skôr predpokladali, že majstrovskú sériu natiahne na päť rokov Paríž St. Germain.

Jeden monacký = štyri parížske

Nie div, veď monacké mužstvo nevzbudzovalo na prvý pohľad rešpekt. Mená ako Kilian Mbappé či Tiemoué Bakayoko poznali hádam len verní fanúšikovia klubu. A dnes? Po mladých hviezdach, ktorým velí skúsený kapitán Falcao, túži nejeden európsky gigant.

„Veru, neboli sme favoritmi na prvenstvo. O to je tento úspech cennejší. Jeden monacký titul sa rovná štyrom parížskym,“ podpichol Jardim najväčšieho rivala v boji o kráľovskú korunu.

Na jeho slovách čosi bude. Monaco si počas sedemnásťročného čakania prešlo neľahkou cestou. Medzi francúzskou elitou sa zväčša potácalo kdesi uprostred tabuľky. V roku 2011 dokonca na dve sezóny zostúpilo do druhej ligy. Vtedy však vstúpil do klubu ruský boháč Dmitrij Rybolovlev, nalial doň milióny a postavil pevné základy úspechu.

Na nich stojí Monaco doteraz. A neustále sa zlepšuje. Napokon, okrem Francúzska vzbudzovalo počas tejto sezóny záujem aj vo zvyšku futbalovej Európy. V Lige majstrov to senzačne dotiahlo až do semifinále, v ktorom nestačilo na podstatne skúsenejšie mužstvo Juventusu Turín.

Čo môže tešiť majiteľa Monaca najviac, je fakt, že k titulu sa nepredrali jeho hráči vďaka nudnej obrane, ale súperov ničili výnimočnou útočnou silou. V 37 kolách nastrieľali 104 gólov – najviac za ostatných 57 ročníkov francúzskej ligy. V sezóne 1959/1960 sa pýšili lepšou produktivitou len RC Paríž (118) a Stade de Reims (109).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Monaco #Ligue 1 #Leonardo Jardim