Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Emotívny Talian nakazil Chelsea vášňou

Keď vlani mával na rozlúčku talianskej reprezentácii, počul od tamojších novinárov: dominovať v Serii A s Juventusom Turín nie je až taký problém. Ovládnuť však Premier League, to je už podstatne náročnejšia výzva.

14.05.2017 14:34
Antonio Conte Foto: ,
Antonio Conte a jeho majstrovská radosť.
debata

Nie však pre Antonia Conteho. Charizmatický, mimoriadne impulzívny a najmä uznávaný tréner lieta aj v Anglicku najvyššie spomedzi všetkých. Doslova. V piatok večer sa vznášal nad hlavami svojich zverencov, najbližších spolupracovníkov. Za nadšeného spevu fanúšikov londýnskej Chelsea.

Rodák z Lecce priviedol klub zo Stamford Bridge k majstrovskému titulu. Vo svojej prvej sezóne v Anglicku. Po deväťmesačnej práci. Na vrchol vytiahol tím, ktorý sa vlani na najlepších díval z desiateho miesta.

„Chlapci odviedli skvelú prácu. Táto sezóna je pre nás úžasná. Teraz je však čas na to, aby sme si oddýchli. Máme totiž pred sebou ďalšiu výzvu – Anglický pohár,“ vravel Conte po víťazstve na ihrisku West Bromwichu (1:0).

Práve 47-ročný tréner zohral na ceste za titulom kľúčovú úlohu. Zmenil návyky tímu. Zaviedol vojenskú disciplínu, prísny režim. Zároveň si však k hráčom našiel cestu. Stal sa jedným z nich. Napriek dodržiavaniu striktných pravidiel vytvoril v klube rodinnú pohodu, prajnú atmosféru.

„Chcem, aby hráči cítili moju vášeň pre hru. Dbám na to, aby vedeli, že som na ihrisku s nimi,“ hovorí Conte. Napokon, vášeň je jeho poznávacím znamením. Keď strelí Chelsea gól, skáče, behá popri postrannej čiare, objíma hráčov na striedačke ako zmyslov zbavený. Emóciami nešetrí.

Pre Conteho je futbal všetkým. Vstáva s ním i zaspáva. Aj u najväčších svetových hviezd má značný rešpekt.

„Viete, pojem tréner zahŕňa mnohé. Ak chcete uspieť, nemôžete byť len dobrý taktik či motivátor. Nesmiete sa upriamiť len na manažovanie klubu či styk s médiami. Nestačí, aby ste boli len výborný psychológ. Musíte vynikať vo všetkom. Trénovanie obnáša každodenné štúdium, ktoré sa nikdy nekončí,“ tvrdí Conte.

Talian je symbolom úspechu. Tituly a trofeje priťahuje. Predtým, ako viedol Chelsea, sedel dva roky na lavičke talianskeho národného tímu. Tri sezóny predtým viedol Juventus – zakaždým si s ním podmanil Seriu A.

Nie div, že o Conteho je v Taliansku záujem. Na striedačku by si ho chcel posadiť Inter Miláno. Odchod z Chelsea však uznávaný kouč odmieta. „Zostávam v Londýne. Hráči už poznajú moju filozofiu, ja poznám ich. Musíme ešte tvrdšie pracovať, aby sme sa zlepšili,“ vraví Conte. Jeho ambície siahajú vysoko. Možno až k nebesám, pod ktorými po zisku titulu lietal…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Antonio Conte #Chelsea FC