Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arsenal postúpil do finále FA Cupu. Chce ho vyhrať pre Wengera

Futbalisti Arsenalu Londýn sa po dvoch rokoch opäť predstavia vo finále anglického FA Cupu.

23.04.2017 19:31 , aktualizované: 19:54
Alexis Sánchez Foto: ,
Dvojgólový Alexis Sánchez.
debata

Rozhodol o tom nedeľňajší semifinálový duel najstaršej klubovej súťaže na svete, v ktorom „kanonieri“ triumfovali na londýnskom štadióne Wembley nad mužstvom Manchestru City 2:1 po predĺžení.

Skóre stretnutia otvoril v 62. min Sergio Agüero. Argentínčan si nabehol za obranu Arsenalu na pas Fernandinha a prehodil loptu ponad brankára Petra Čecha. „The Gunners“ sa dočkali vyrovnania v 71. min – Oxlade-Chamberlain našiel presným Nacha Monreala a „španielska včelička“ sa z voleja nemýlila – 1:1. V koncovke riadneho hracieho času mohli oba tímy strhnúť triumf na svoju stranu, ale pokusy Yayu Tourého a Fernandinha skončili na žrdi a strela Dannyho Welbecka presvišťala okolo konštrukcie manchesterskej bránky. Na rad prišlo predĺženie, v ktorom si herne lepšie počínali Londýnčania a ich výhru napokon zariadil po štandardnej situácii v 101. min Čiľan Alexis Sánchez.

Manchester City prehral v semifinále FA Cupu prvýkrát po 85 rokoch. Aj v roku 1932 ho pred bránami finále zastavil londýnsky Arsenal. „Som veľmi hrdý na náš výkon a tímového ducha. V prvom polčase sme boli trochu opatrní a prispôsobili sme sa tomu, že mal súper hru pod kontrolou. S pribúdajúcim časom sme však boli čoraz silnejší. Predviedli sme skvelú súdržnosť, bol to výnimočný tímový výkon. Zápas sme zvládli nielen po technickej, ale aj po psychickej stránke, keďže sme vedeli správne zareagovať na inkasovaný gól,“ povedal tréner Arsenalu Arséne Wenger pre BT Sport.

Finálový duel sa uskutoční v sobotu 27. mája vo Wembley. Wengerovi zverenci v ňom budú súperiť s mestským rivalom FC Chelsea. Líder Premier League si v sobotňajšom semifinále poradil s Tottenhamom Hotspur 4:2. „Milujem túto súťaž, v ostatných rokoch sa nám v nej celkom darí. Bolo dôležité dnes zvíťaziť a postúpiť. V tejto sezóne sme kouča Wengera niekoľkokrát sklamali. Finále FA Cup-u chceme vyhrať pre neho. Taktiež preňho chceme ukoristiť zvyšných sedem ligových duelov a prebojovať sa do najlepšej štvorky Premier League,“ vyhlásil pre BBC Radio 5 live waleský stredopoliar Arsenalu Aaron Ramsey.

Arsenal v minulosti získal prvenstvo v FA Cupe dovedna 12-krát, čo je spolu s Manchestrom United rekord súťaže. „Kanonieri“ a „červení diabli“ sú zároveň aj najčastejšími aktérmi rozhodujúcich súbojov o túto trofej. Vo finále sa doteraz predstavili zhodne 19-krát, avšak Arsenal si v májovom finále vylepší túto štatistiku o rekordnú 20. účasť. „Som vyšťavený, ale veľmi šťastný. Chceli sme sa kvalifikovať do finále. Neboli sme síce v najlepšej forme, ale toto víťazstvo je niečo, čoho by sme sa mohli držať,“ povedal pre BT Sport krídelník londýnskeho mužstva Alex Oxlade-Chamberlain. „Nastúpiť na krídle bola pre mňa nová skúsenosť. Musel som sa sústrediť aj na defenzívu, ale myslím si, že som sa prispôsobil naozaj dobre,“ doplnil 23-ročný rodák z Portsmouthu.

Kouč „hostí“ Pep Guardiola zažije prvýkrát v trénerskej kariére sezónu bez zisku trofeje. Pravda, ešte živí teoretickú šancu na zisk anglického titulu, ale jeho tím stráca šesť kôl pred koncom Premier League na vedúcu Chelsea až 11 bodov. „V dueloch, ako bol tento, nemôžete čakať, že budete mať pod kontrolou celý priebeh, aj keď nám sa to väčšinu času darilo. Podali sme výkon hodný finále, urobili sme preň absolútne všetko. Mali sme viac šancí, aby sme rozhodli o našom postupe, no v zakončení sme nadviazali na doterajší priebeh sezóny. Sme veľmi smutní, ale gratulujeme Arsenalu. V budúcom ročníku budeme určite silnejší,“ skonštatoval podľa BBC Sport 46-ročný Španiel.

Výsledok nedeľňajšieho stretnutia semifinále anglického futbalového pohára FA Cupu (hralo sa na jeden zápas):
Arsenal Londýn – Manchester City 2:1 (1:1, 0:0) po predĺžení – do finále postúpil Arsenal
Góly: 71. Monreal, 101. A. Sánchez – 62. Agüero

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Arsenal Londýn