Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

233. El Clásico. Urobí Real krok k titulu alebo sa Barcelona vráti do hry?

Vo futbalovom svete na klubovej úrovni azda niet významnejšej rivality, akou je tá medzi Realom Madrid a FC Barcelona.

21.04.2017 18:06
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi Foto: ,
Najväčšie hviezdy El Clásica. Cristiano Ronaldo z Realu Madrid (vľavo) a Lionel Messi z Barcelony.
debata

Obidve mužstvá nastúpia v nedeľu na madridskom Štadióne Santiaga Bernabéua v dueli 33. kola najvyššej španielskej súťaže (začiatok o 20.45 h SELČ). Bude to v poradí už 233. zápas El Clásico.

Katalánsky klub, ktorý obhajuje prvenstvo v La Lige, má jedinečnú šancu v prípade víťazstva bodovo sa dotiahnuť na madridského súpera a vrátiť sa do hry o titul. Ak však prehrá, bude mať „biely balet“ päť kôl pred koncom vydláždenú cestu k majstrovskej trofeji v podobe šesťbodového náskoku pred Barcelonou a jedného zápasu k dobru.

„Je to naozaj vzrušujúce stretnutie. Celý svet sa zastaví, aby si ho pozrel. Ľudia na uliciach už mesiac nehovoria o ničom inom. Hral som v El Clásico niekoľkokrát a zakaždým som z toho mal husiu kožu,“ priznal v interview pre LaLiga World brazílsky obranca Realu Marcelo. „Víťazstvo v nedeľňajšom dueli by malo mimoriadny význam pre dosiahnutie nášho cieľa – vyhrať La Ligu,“ nadviazal špílmacher madridského mužstva Luka Modrič.

Bilancia z doterajších 232 vzájomných súbojov vyznieva mierne v prospech Realu Madrid, ktorý v počte víťazstiev vedie 93:90. Obranca „Blaugranas“ Gerard Piqué verí, že Barcelona má na to, aby v najbližšom vystúpení zlepšila túto štatistiku vo svoj prospech. „V nedeľu je pred nami ďalšia výzva – Real Madrid. Napriek nie najlepšej forme pôjdeme na Bernabéu s cieľom zvíťaziť,“ povedal pre oficiálnu stránku FCB 30-ročný stopér, ktorý nastúpi už na svoje 26. El Clásico v kariére.

„Chceme vyhrať tento zápas. Pri všetkej úcte k Realu Madrid, ak zahráme tak, ako vieme a podarí sa nám kontrolovať priebeh, myslím si, že máme dobrú šancu triumfovať. Dôležité bude ubrániť štandardné situácie – súper má hráčov, ktorí sa na ne špecializujú. Musíme Real prevýšiť v nasadení a koncentrácii,“ cituje oficiálna stránka barcelonského klubu stredopoliara Ivana Rakitiča.

Brazílska legenda Zico sa domnieva, že počínanie oboch tímov vo štvrťfinále Ligy majstrov sa môže preniesť aj do duelu El Clásico. „Tohtotýždňové zápasy v LM môžu mať na El Clásico veľký vplyv,“ skonštatoval 64-ročný rodák z Ria de Janeiro pre Barca TV.

Ako je známe, „biely balet“ prekonal Bayern Mníchov (2:1 vonku, 4:2 po predĺžení doma) a postúpil siedmy rok za sebou do semifinále kontinentálneho pohára číslo jeden. Barcelona v dvoch zápasoch proti Juventusu Turín nestrelila ani gól (0:3 vonku, 0:0 doma) a rovnako ako vlani sa neprebojovala medzi najlepšie európske kvarteto.

Ani jeden z trénerov nebude môcť zostaviť najsilnejšiu základnú jedenástku. Domáci Zinedine Zidane musí oželieť služby dvojice stredných obrancov Pepe a Raphael Varane, otázny je štart „waleského expresu“ Garetha Bala. Barcelonskému kormidelníkovi Luisovi Enriquemu narobil starosti krídelník Neymar. Brazílčan za červenú kartu v zápase v Málage a následné posmešné prejavy voči rozhodcom vyfasoval stopku na dva zápasy.

Predpokladané zostavy:
Real Madrid: K. Navas – Dani Carvajal, Sergio Ramos, Nacho, Marcelo – Modrič, Casemiro, Kroos – Isco – Cristiano Ronaldo, Benzema
FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Rakitič, S. Busquets, Iniesta – Messi, L. Suárez, Paco Alcácer

História El Clásico v číslach:

  • Súperi sa doteraz stretli v 232 súťažných stretnutiach. Real Madrid zaznamenal 93 víťazstiev, o tri viac ako „Blaugranas“, 49 duelov sa skončilo nerozhodne.
  • Historicky prvé El Clásico sa uskutočnilo 13. mája 1902, iba niekoľko týždňov po založení madridského klubu (6. marca 1902, pozn.). Malo však iba priateľský charakter. Zápas ovládlo barcelonské mužstvo vďaka triumfu 3:1.
  • Tímy sa prvýkrát stretli súťažne o 14 rokov neskôr. V semifinále domácej pohárovej súťaže Copa del Rey uspel Real Madrid, hetrikom sa v dvojzápase zaskvel vtedy 21-ročný Santiago Bernabéu.
  • Od tých čias sa oba tímy stretávali pravidelne. „Biely balet“ mal navrch predovšetkým v období vlády diktátora Francisca Franca (1938–1973).
  • Najvyššie víťazstvo v prestížnych zápasoch medzi týmito rivalmi sa zrodilo v roku 1943. Real Madrid triumfoval vysoko 11:1.
  • V 21. storočí sa doteraz uskutočnilo dovedna 49 duelov El Clásico. Barcelona vyhrala 19 meraní síl, Real Madrid o tri menej.
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona