Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demo o Bénesovom góle: Je to senzácia. Raz ma určite prekoná

Niekdajší stredopoliar nemeckého futbalového klubu Borussia Mönchengladbach Slovák Igor Demo je presvedčený, že mladík v drese "Die Fohlen" László Bénes postupnými krokmi napĺňa potenciál, ktorý sa v ňom skrýva.

06.04.2017 11:32
debata

Devätnásťročný tínedžer v stredajšom dueli 27. kola I. bundesligy proti Herthe Berlín nastúpil premiérovo v základnej zostave Borussie a v 16. min krásnou strelou ľavačkou rozhodol o najtesnejšom triumfe domácich (1:0).

„Sledoval som to v priamom prenose, je to senzácia,“ vyhlásil Demo na margo Bénesovho prvého bundesligového zásahu. Bývalý slovenský reprezentant pôsobil v Mönchengladbachu v rokoch 2000–2005. Za mužstvo zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko strelil dovedna 28 ligových gólov (15 v I. bundeslige, 13 v II. bundeslige, pozn. red.). Ďalšie tri zásahy pridal v tamojšej pohárovej súťaži DFB Pokal.

„Už dávnejšie som vyhlásil, že ‚Laci‘ je v tomto veku lepší ako som bol ja v jeho rokoch. Je mladý, vhupol do toho oveľa skôr. Má výbornú ľavačku. Proti Herthe naplno ukázal, že treba byť odvážny. Nebál sa, vystrelil a vyšlo to. Som presvedčený, že v počte gólov v nemeckej bundeslige ma raz určite prekoná,“ myslí si Demo, ktorý sa pred niekoľkými mesiacmi vrátil z Mönchengladbachu na Slovensko a od 1. februára pôsobí ako športovo-marketingový riaditeľ v druholigovom FC Nitra.

Predtým účinkoval v Borussii v pozícii akéhosi Bénesovho „tútora“. Priznal, že jeho mladší slovenský nasledovník v tomto tradičnom nemeckom klube mu robí veľkú radosť. „Všetko to, čomu sme sa doteraz venovali, začína prinášať svoje ovocie. Často sme mu vštepovali, aby bol trpezlivý a keď to príde, ukázal, čo je v ňom. V stredu nielenže strelil krásny gól, ale podal aj výborný výkon,“ pokračoval 24-násobný slovenský reprezentant (1997–2005) a svoju myšlienku vzápätí ešte viac rozvinul:

„Som šťastný aj za neho. Keď prekonal zranenie, s radosťou chodieval hrať za mužstvo do 23 rokov, ktoré trénuje môj bývalý spoluhráč Arie van Lent. Futbal je pekný v tom, že vám vždy vráti to, čo mu obetujete. Som rád, že je to aj jeho prípad. ‚Laci‘ je veľký profesionál.“

Na otázku, či sú podobné hráčske typy a čo sú najväčšie Bénesove prednosti, odvetil: „On má lepšiu ľavačku, ja mám lepšiu pravačku. Obaja sme stredoví hráči. Nikdy som nebol tzv. šprintér, rovnako ani ‚Laci‘. On má však veľký akčný rádius, je aktívny, pýta si loptu, ide do kombinácie…“ skonštatoval Demo.

Autor štyroch gólov v najcennejšom drese kvituje, že sa vedeniu Borussie podarilo udržať športového riaditeľa Maxa Eberla. Toho lanáril mníchovský Bayern, no napokon sa rozhodol predĺžiť kontrakt v Gladbachu do roku 2022. Podľa Dema je to pre budúcnosť klubu pozitívny krok.

„Už v časoch, keď sme spolu hrávali, bol ako pravý obranca veľmi disciplinovaný. Túto vlastnosť preniesol aj do súčasnej funkcionárskej pozície. Pred tromi týždňami som bol pracovne v Mönchengladbachu a vtedy už boli nejaké indície, že by mohol zostať. Myslím si, že pre Borussiu je to dobrá správa,“ uzavrel Igor Demo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Mönchengladbach #László Bénes #Igor Demo