Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lepšie dni? Brexit priviera dvere do Premier League

Mal výnimočný talent, vo svete bol o neho obrovský záujem. V ceste za získaním vysnívaného kontraktu mu stálo jediné - politika.

05.04.2017 10:04
anthony martial, manchester united, Foto: ,
Anthony Martial v drese Manchesteru United.
debata

Bol rok 2002 a Petr Čech mal sotva devätnásť rokov. Dres Sparty bol nádejnému futbalovému brankárovi už pritesný. Do Prahy prichádzala jedna lákavá ponuka za druhou. Vážny záujem prejavil aj jeden z najslávnejších anglických klubov – Chelsea Londýn. Rodák z Plzne sa však napokon upísal Rennes, priemernému klubu z Francúzska.

Prísne pravidlá

Dôvod?

Keďže Česko nebolo v tom čase ešte súčasťou Európskej únie (EÚ), nedostala mladá nádej vo Veľkej Británii natoľko potrebné pracovné povolenie. Na Stamford Bridge letela až o dva roky. V čase, keď sa Čechova vlasť stala členom zoskupenia európskych krajín. V Premier League, v ktorej sa točia najväčšie peniaze, pôsobí doteraz, už trinásty rok. A vypracoval sa na jedného z najlepších brankárov svojej generácie.

Čechova púť do Anglicka bola komplikovaná. Zdá sa, že po rokoch sa v rovnakej situácii ocitnú aj mnohí jeho nasledovníci. Ich ambície hrať v jednej z najlepších (podľa mnohých expertov najlepšej) ligových súťaží sveta vážne naruší brexit – blížiace sa vystúpenie (možno už o dva roky) Veľkej Británie z EÚ.

„Pre futbal to bude mať devastačné následky,“ myslí si Karren Bradyová, viceprezidentka West Hamu. „Ľudia si ani nevedia predstaviť, čo bude brexit znamenať pre futbal. Nemalé percento hráčov, ktorí pôsobia vo Veľkej Británii, bude potrebovať pracovné povolenie. A to nie je jednoduché získať,“ pridáva sa v rozhovore pre BBC hráčska agentka Rachel Andersonová. Prečo také výrazné obavy?

V prvom rade preto, že pre futbalistov z kontinentálnej Európy začnú s najväčšou pravdepodobnosťou (závisí to od dohody medzi Britániou a EÚ) platiť prísne pravidlá. Tak napríklad: ak pochádza hráč z krajiny, ktorá je v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v najlepšej desiatke, musí za ostatné dva roky nastúpiť aspoň na 30 percent reprezentačných zápasov. Hráči z krajín od 11. do 20. miesta ich musia odohrať už takmer polovicu (45 percent). V opačnom prípade pracovné povolenie v Británii nedostanú.

Zničujúce následky

V súčasnosti platí, že ak chce futbalista z krajiny, ktorá nie je členom EÚ, zarábať na ostrovoch, musí v reprezentačnom drese odohrať za ostatné dva roky aspoň 75 percent zápasov. Navyše, jeho krajina sa musí v renkingu FIFA nachádzať do 70. miesta. Po brexite sa bude musieť s rovnakým pravidlom vyrovnať aj väčšina hráčov z krajín EÚ.

„Štúdia odhalila, že v Premier League, druhej anglickej lige a najvyššej škótskej súťaži pôsobí až 332 hráčov, ktorí po uvedení brexitu do praxe nebudú spĺňať kritériá pre udelenie pracovného povolenia,“ píše denník The Mirror.

Príkladom takéhoto futbalistu je aj hviezdny útočník Manchestru United – Francúz Anthony Martial. Napísané platí aj pre jeho reprezenantačného kolegu N'Gola Kantého, hviezdu minulej sezóny Premier League a jedného z kľúčových mužov Leicestru na ceste za senzačným titulom.

„Myslím si, že pre futbal bude mať brexit zničujúce následky. Dve tretiny zahraničných hráčov nedostanú pracovné víza,“ tvrdí Peter Coates, majiteľ Stoke City.

Aké sú konkrétne čísla?

Štatistici vypočítali, že kádre desiatich z dvadsiatich účastníkov anglickej Premier League tvoria legionári. Chelsea, líder súťaže, má v tíme 74 (!) percent zahraničných hráčov. Nasledujú Manchester City (59), West Ham (57) či Arsenal Londýn (54).

Fakt, že nejde len o tzv. doplnkových futbalistov, ale hviezdy prvej veľkosti, potvrdzuje ďalšia štatistika. V aktuálnej sezóne sa o góly Chelsea postarali v 74 percentách prípadov hráči pochádzajúci z ostatných členských krajín EÚ. Rovnaké číslo platí aj pre Middlesbrough. Sedemdesiatper­centnú hranicu (71) prekročil aj najúspešnejší klub v anglickej futbalovej histórii – Manchester United.

Viac odchovancov

Do anglických klubov odchádzajú každoročne desiatky či stovky mladých hráčov z kontinentálnej Európy. FIFA pred brexitom povoľovala prestupy neplnoletých vo veku od 16 do 18 rokov z krajín EÚ do Veľkej Británie. Po odlúčení Britov od EÚ budú mať mladé talenty cestu na ostrovy, kde môžu vo vyspelých akadémiách rozvíjať svoje nevšedné schopnosti, podstatne zložitejšiu.

To by malo otvoriť dvere do sveta profesionálneho futbalu mladým britským futbalistom. Tamojšie kluby sa budú musieť vo výraznejšej miere spoliehať na vlastných odchovancov, čo by z hľadiska budúcnosti mohlo prospieť reprezentačnému futbalu v Británii.

Brexit sa významne dotkne aj zahraničných trénerov. Na lavičkách tímov Premier League sedia momentálne jedenásti, ktorí nepochádzajú z Británie. S komplikáciami môžu rátať aj fanúšikovia. Mimochodom, semifinále a finále európskeho šampionátu v roku 2020 by malo hostiť londýnske Wembley.

„Brexit znamená pre fanúšikov veľký problém. Budeme sa o tom zhovárať s britskou vládou. Verím, že nám pomôže aj Anglická futbalová asociácia,“ hovorí Aleksander Čeferin, slovinský šéf Európskej futbalovej únie (UEFA).

Britská premiérka Theresa Mayová po spustení procesu, ktorého výsledkom bude rozviazanie partnerstva medzi Veľkou Britániou a EÚ, vyhlásila: „Toto je historický okamih, z ktorého už niet návratu. Verím v Britániu, čakajú nás lepšie dni.“

S jej slovami mnohí nesúhlasia. Vrátane futbalistov či fanúšikov. Napokon, na webe denníka The Mirror odpovedalo na otázku, či je brexit dobrý pre futbal, do včera záporne až 82 percent čitateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Brexit