Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bohatý nováčik z Lipska sa nenávisti nebojí. Odpovedá drzo

Na prvý pohľad ide o rozprávkový príbeh. V skutočnosti však stojí na pragmatických základoch. Podopretý predovšetkým - peniazmi. V hodnote desiatok miliónov eur.

22.11.2016 21:00
RB Lipsko Foto:
Hráči Lipska oslavujú víťazstvo.
debata

V skratke: na začiatku deja stojí Dietrich Mateschitz. Rodák z Rakúska, spolumajiteľ svetoznámeho koncernu na výrobu energetických nápojov Red Bull.

Superboháč, ktorého majetok odhadujú experti na 14 miliárd amerických dolárov, zatúžil pred deviatimi rokmi po futbalovom klube. Po Rakúsku (Salzburg) či USA (New York) chcel jeden vlastniť aj v Nemecku.

Odrezaná býčia hlava

Po protestoch fanúšikov, ktorí odmietali zmenu názvu klubu, neuspel postupne v Sachsen Lipsko, St. Pauli, Mníchove 1860 a Fortune Düsseldorf. Hľadal ďalej. A našiel. V Markanstadte, obci vzdialenej necelých 15 kilometrov od Lipska. Licenciu kúpil za viac ako 300-tisíc eur a do klubu z piatej nemeckej ligy, ktorý sužovali dlhy, nalial obrovské peniaze.

A premenoval ho. Na RasenBallsport Lipsko. Prečo taký čudný názov? Jednoduché vysvetlenie. V Nemecku sa nesmie objaviť sponzor v mene klubu. Preto sa v Red Bulle rozhodli pre obídenie pravidiel. Skratka RB symbolizuje predovšetkým hlavný tok financií…

Sedem rokov od vzniku robí Lipsko svojmu majiteľovi skvelú reklamu. Po jedenástich kolách senzačne tróni bez prehry na čele slávnej Bundesligy. Klub z východnej časti Nemecka sa nedočkal takejto pocty 25 rokov.

„Pre súťaž je výborné, že Lipsko je na čele. V klube si robia svoju prácu vskutku skvele. Uvidíme, ako dlho im to vydrží,“ vyjadril nedávno svoj názor Philipp Lahm. Kapitán konkurenčného Bayernu je však jedným z mála ľudí z futbalového prostredia, ktorým sa multimiliónový projekt pozdáva.

Nemci, uznávajúci tradície, sa na tribúnach vo veľkom búria. Fanúšikovia poukazujú na to, že Lipsko smrdí umelosťou. Že úspech si kupuje. Vo Frankfurte museli preto hosťujúci hráči čeliť sprche skrutiek, ktorými domáci priaznivci zasypali ich šestnástku. V Drážďanoch zas pristála na ihrisku odrezaná býčia hlava. Prejavy rovnajúce sa nenávisti.

Lipsko v číslach

  • 20-tisíc. Počet permanentiek, ktoré predal klub pred sezónou.
  • 80 miliónov eur. Taká je hodnota kádra (deviata najvyššia v Bundeslige).
  • 27. Počet oficiálnych fanklubov, ktoré sa hlásia ku klubu.
  • 23,9. Vekový priemer mužstva (najnižší v súťaži).
  • 12. Počet legionárov v klube (menej nemá v Bundeslige nik).

Mladícka drzosť

Z nich si však hráči Lipska nerobia ťažkú hlavu. Mužstvo sa síce neopiera o žiadnu svetovú hviezdu či elitného strelca. Hrá tímovo. Súperov zdoláva vďaka ohromnej energii, fyzicky náročnému hernému štýlu. Napokon, Lipsko si ho môže dovoliť. Pýši sa najmladším kádrom v Bundeslige, dominujú v ňom rýchli a technicky zdatní futbalisti.

Tí žiaria. Po tretine ligového ročníka sa dokonca začínajú objavovať hlasy, že Lipsko sa môže postarať o rovnakú senzáciu, akú spôsobil v minulej sezóne Leicester – nečakaný šampión Premier League. „Lipsko môže ísť pokojne rovnakou cestou. Keď vidím, ako hrá, utvrdzujem sa v tomto názore čoraz viac. Nemecko sa môže dočkať rovnako prekvapujúceho okamihu, aký zažilo Anglicko,“ tvrdí Thomas Tuchel, tréner Dortmundu.

Vysokými ambíciami sa netaja ani šéfovia klubu. Jedného dňa chcú svojim fanúšikom ponúknuť zápasy či dokonca úspechy z prestížnej Ligy majstrov. Odohrať by ich mohlo Lipsko na novom štadióne. Podľa niektorých nemeckých médií by sa malo časom pýšiť supermoderným štadiónom pre 80-tisíc divákov.

Drzý nováčik s naplnenou pokladnicou skrátka vzbudzuje rešpekt. Na pozore sa musia mať aj najslávnejšie svetové veľkokluby.

Pekarík: Outsider? Lipsko môže napodobniť Leicester

O sile senzácie z Lipska sa presvedčí aj on. Slovenský reprezentant Peter Pekarík (30) bude aktuálnemu lídrovi Bundesligy čeliť týždeň pred Vianocami. „Do súťaže prišiel nový vietor, čo je pre nemecký futbal dobré,“ hovorí skúsený obranca Herthy Berlín.

Zaskočilo vás, ako Lipsko vstúpilo do bundesligovej sezóny? Predsa len, nováčik zväčša bojuje na opačnom konci tabuľky…
Veru áno. Ide o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu ročníka. A výnimočný zjav. Nováčik, ktorý v úvodných jedenástich kolách ani raz neprehral a viedol ligu, nebol v Nemecku už poriadne dlho.

V čom tkvie úspech Lipska? Jeho výsledky zrejme nie sú dielom náhody.
Veru nie. Jeho hráči sa v každom zápase predviedli vo výbornej forme. Na čele tabuľky sú úplne zaslúžene. Lipsku vychádza všetko podľa predstáv. Hrá veľmi tímovo, pre jeho prejav je typické vysoké napádanie, s ktorým majú ostatné bundesligové tímy veľké problémy. V ofenzíve sa mužstvo spolieha na rýchlych a technicky dobre vybavených hráčov, narobia každej obrane veľké starosti. Lipsko však má vyváženú aj defenzívu. Dôkazom je nízky počet inkasovaných gólov.

Peter Pekarík. Foto: SITA
Peter Pekarík Peter Pekarík.

Aké ohlasy má prekvapujúci líder tabuľky v nemeckých médiách či u expertov?
Do Bundesligy prišiel nový vietor. Predsa len, v ostatných rokoch vládlo v súťaži len jedno mužstvo – Bayern Mníchov. Teraz je však čelo tabuľky nesmierne vyrovnané, čo je pre tunajší futbal dobré.

Ako vnímajú Lipsko jeho súperi? Dovolí si ho ešte niektorý z nich podceniť?
O tom nemôže byť ani reč. Keď ťaháte v jednej z najlepších ligových súťaží sveta jedenásťzápasovú sériu bez prehry a zvrchu sa dívate aj na také veľkokluby, akými si Bayern či Dortmund, už vás nik nepovažuje za outsidera.

Môže sa Lipsku podariť rovnaká senzácia, o akú sa postaral v minulej sezóne Premier League šokujúci šampión z Leicestru?
Hm, sám som zvedavý, či a ako dlho mu vydrží aktuálna forma. Každopádne, ak bude Lipsko pokračovať v takýchto výkonoch, môže pomýšľať na najvyššie priečky a dotiahnuť do ďaleko.

Pred sezónou minulo Lipsko na posily približne 50 miliónov eur. Z bundesligistov investovali do nových tvárí viac len v Bayerne a Dortmunde. Je Lipsko ďalším príkladom toho, že úspech je v súčasnom športe v značnej miere otázkou peňazí?
Klub má veľký finančný potenciál, opiera sa o bohatého sponzora. Preto si môže dovoliť drahé nákupy. Urobil ich už v minulej sezóne. O takom niečom sa tímom z druhej Bundesligy môže len snívať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Peter Pekarík #RB Lipsko