Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lipsko je už lepšie ako Duisburg. Pôjde v stopách Kaiserslauternu?

Najvyššia nemecká futbalová súťaž I. bundesliga priniesla v minulosti niekoľko spanilých jázd v podaní nováčikov, na ktoré fanúšikovia dodnes radi spomínajú. Momentálne je v krajine úradujúcich majstrov sveta témou číslo jeden RB Lipsko, ktorý sa po piatkovom triumfe v Leverkusene (3:2) a sobotňajšej prehre Bayernu Mníchov v Dortmunde (0:1) vyhrieva na líderskej pozícii. História I. bundesligy však ponúka aj ďalšie obdivuhodné úspechy tímov v ich nováčikovských sezónach.

20.11.2016 15:03
Ralph Hassenhuettl, Lipsko Foto: ,
Tréner Lipska Ralph Hassenhuettl sa teší z výhry svojich zverencov v Leverkusene.
debata

1. FC Kaiserslautern v sezóne 1995/96 pocítil, ako súčasne chutí vzostup aj pád. Klub triumfoval v Nemeckom pohári, no v tamojšej dlhodobej súťaži sa mu nedarilo. Výsledkom bol zostup do II. bundesligy. „Čertov z Betzenbergu“ prevzal tréner Otto Rehhagel ovenčený množstvom trofejí nazbieraných vo Werdere Brémy, ale aj poznačený vtedy čerstvým neúspechom na lavičke Bayernu Mníchov.

Mužstvo akoby pokropil „živou vodou“ a v najkratšom možnom čase ho dostal naspäť medzi nemeckú elitu. Bol to však iba začiatok rozprávky so šťastným koncom – Kaiserslautern v sezóne 1997/1998 šokujúco získal majstrovský titul. Boli pri tom viacerí známi hráči ako brankár Andreas Reinke, majster sveta 1990 Andreas Brehme, českí legionári Miroslav Kadlec a Pavel Kuka, kanonier Olaf Marschall, švajčiarsky elegán Ciriaco Sforza či v tom čase kariéru štartujúci Michael Ballack.

Svetlým zjavom medzi nováčikmi bol aj TSG 1899 Hoffenheim. Klub, ktorý od roku 2000 štedro podporuje nemecký miliardár Dietmar Hopp, debutoval v I. bundeslige v sezóne 2008/2009. Tím okolo hráčov ako Sejad Salihovič, Vedad Ibiševič, Luiz Gustavo či Demba Ba si spočiatku počínal ako ostrieľaný profík. Hoffenheim ako nováčik získal neoficiálny titul jesenného majstra, keď v 17 stretnutiach nazbieral 35 bodov. Neskôr mu trochu „došla para“, no výsledkom bolo aj tak doteraz najlepšie bundesligové umiestnenie v klubovej histórii – 7. miesto.

Mužstvo v tom čase viedol Ralf Rangnick, momentálne športový riaditeľ RB Lipsko. A práve tento klub z niekdajšieho východného Nemecka je práve teraz najväčšou senzáciou v nemeckom futbale. Lipsko je vo svojej nováčikovskej sezóne po 11 kolách lídrom I. bundesligy, navyše s nálepkou nezdolaného tímu. Vylepšilo dokonca 23-ročný rekord MSV Duisburg, ktorý v ročníku 1993/1994 nenašiel premožiteľa v úvodných desiatich kolách. Mimochodom, Kaiserslautern získal vo svojej nateraz poslednej majstrovskej sezóne v úvodných jedenástich kolách 26 bodov, o jeden menej ako má aktuálne na konte Lipsko.

„Postavenie RB Lipsko nie je náhoda. Vravím to úplne vážne, keď vidím, ako toto mužstvo hrá. Je to porovnateľné s tým, čo sa stalo v minulej sezóne v Anglicku. Lipsko môže napodobniť úspech Leicestru City, ba čo viac, môže byť dlhé roky popredným nemeckým mužstvom,“ vyhlásil kormidelník Borussie Dortmund Thomas Tuchel podľa portálu rp-online.de. Ralf Rangnick však tlmí prílišný optimizmus a odmieta prirovnania k „líškam“ z Leicestru. „Povedzme to jednoducho takto. Je vysoko nepravdepodobné, že sa v Nemecku zopakuje to, čo sa pritrafilo v anglickej Premier League,“ vyhlásil Rangnick v štúdiu televízie ZDF.

Lipsko je prvým východonemeckým klubom na čele I. bundesligy od roku 31. augusta 1991, keď sa rovnaký kúsok podaril Hanse Rostock. „Samozrejme, je to výnimočná situácia. Zvíťazili sme v šiestom zápase za sebou. V Leverkusene sme dvakrát doháňali náskok súpera, domáci nepremenili pokutový kop a my sme v závere strhli triumf na našu stranu. Všetci v klube sa veľmi tešíme. Keď budeme pokračovať od zápasu k zápasu a vždy sa budeme koncentrovať iba na najbližšieho súpera, nevidím dôvod, prečo by sa súčasná situácia mala zmeniť,“ doplnil pre Leipziger Volkszeitung 58-ročný Rangnick.

„Pre ligu je to dobré. Toto si všetci želali,“ sarkasticky vyhlásil podľa webu focus.de kapitán Bayernu Philipp Lahm. Frustrácia dlhoročnej opory Bavorov sa dá pochopiť, Mníchovčania po prehre v Dortmunde po 425 dňoch uvoľnili vedúcu priečku bundesligy – práve Lipsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #1. FC Kaiserslautern #RB Lipsko