Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mak: Zenit je veľký krok vpred v mojej kariére

Na slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v piatok v Trnave proti Litovčanom (20.45 h) štvrtý diel boja o účasť na MS 2018, jeden z družiny Jána Kozáka však už do Ruska prenikol. Ofenzívny univerzál Róbert Mak v lete vymenil grécky PAOK Solún za Zenit Petrohrad.

07.11.2016 09:14
Róbert Mak Foto: ,
Róbert Mak (vpravo).
debata

„Oproti Grécku je tu veľa rozdielov, predovšetkým podnebie,“ povedal Róbert Mak v rozhovore pre web Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). „Zenit je úspešný klub, ktorý mieri vysoko v lige aj v Európe. Máme skvelé mužstvo aj trénera. V mojej kariére je to veľký krok vpred. Pokúsim sa pomôcť tímu, akokoľvek budem môcť, predovšetkým gólmi a asistenciami. Dobre sme vstúpili do ruskej ligy aj Európskej ligy, chceme pokračovať v dobrých výsledkoch v oboch súťažiach,“ pokračoval 25-ročný krídelník či útočník.

„Kouč Mircea Lucescu mi doprial dostatok času na to, aby som si zvykol na nové prostredie. Dúfam, že je s mojimi výkonmi spokojný. Myslím si, že Zenitu môžem pomôcť a že dosiahneme veľa úspechov,“ skonštatoval Mak, ktorý je po Kamilovi Čontofalskom, Martinovi Škrtelovi a Tomášovi Hubočanovi štvrtým Slovákom v drese Zenitu.

Róbert Mak uplynulý víkend strelil ďalší gól, Zenit však prehral na pôde Tereku Groznyj.

„Tomáš mi dal mnoho rád. Všetci mi vraveli, že Petrohrad je nádherné mesto, o klube som počul len dobré veci,“ skonštatoval Mak, ktorý v nedeľu skóroval na pôde Tereku Groznyj, hostia však prehrali 1:2.

Bratislavský rodák sa v júni predstavil na ME vo Francúzsku. Slovákov na ceste do osemfinále nakoplo víťazstvo 2:1 nad Rusmi v základnej B-skupine. Mak vtedy na Štadióne Pierra Mauroya v Lille bojoval aj proti Olegovi Šatovovi a Alexandrovi Kokorinovi, s ktorými súperí o miesto v základnej zostave Zenitu.

„Na ten zápas mám krásne spomienky. Zvíťazili sme a to nám pomohlo k prieniku zo skupiny. Šatov a Kokorin sú skvelí futbalisti a moja úloha je o to náročnejšia, že v ruskej lige nemôže za mužstvo nastúpiť viac než šesť cudzincov. To je dôvod, pre ktorý som sa nerozhodol pre Zenit ihneď, ale po dôkladnom uvažovaní. Dospel som k záveru, že mám na to, aby som bol v základnej zostave a nie na lavičke. Konkurencia je veľká, to som však chcel,“ uviedol Mak, ktorý po svojom prestupe čelil istej forme kritiky od reprezentačného trénera Jána Kozáka pre toto rozhodnutie.

Začiatok bojov o MS 2018 v Rusku Slovákom nevyšiel podľa predstáv, v F-skupine dvakrát podľahli 0:1 – najskôr Angličanom v Trnave a následne Slovincom v Ľubľane. Potom však prišlo výsledkovo presvedčivé trnavské víťazstvo nad Škótmi (3:0), pričom Slováci pookriali aj herne. Dvojgólový Mak, ktorý prihral na tretí gól Adamovi Nemcovi, bol ústrednou postavou súboja:

„Dva razy sme nemali šťastie. Od Angličanov sme dostali gól v 95. minúte, proti Slovincom to bol vyrovnaný duel, napokon zavážilo domáce prostredie. Proti Škótom sme si už nemohli dovoliť zaváhanie. Ak by sme prehrali, nemali by sme už prakticky žiadnu šancu. Vzchopili sme sa však a ukázali sme, že Slovensko je také dobré ako predtým. Som rád, že som strelil dva góly, ale najdôležitejšie boli tri body. Teraz potrebujeme víťazstvo nad Litvou a sme späť v hre.“

Slováci sú s troma bodmi na 5. pozícii, na 2. miesto však majú len dvojbodové manko. Sedembodové Anglicko je lídrom F-skupiny. „Angličania sú favoriti, my však môžeme vybojovať druhú priečku a ísť do baráže, navyše – vo futbale nikdy neviete, možno ešte zabojujeme aj o prvú pozíciu,“ vyhlásil bývalý hráč 1. FC Norimberg.

Maka spája s Anglickom viacero skutočností, vyrástol v akadémii Manchestru City. „Mal som asi 15 rokov, keď som odišiel do Anglicka. Ešte som nemal ani ukončenú školu. Pre rodičov to bolo náročné, ale o rok neskôr aj oni prišli do Manchestru. Spočiatku to bolo veľmi ťažké, ale dnes viem, že to bolo moje najlepšie rozhodnutie v živote. Vďaka akadémii Manchestru City som hráčom, akým som. Veľa som sa tam naučil. Doma by sa mi to nikdy nepodarilo.“

Autor 9 gólov v 33 vystúpeniach v najcennejšom drese je presvedčený, že svetový šampionát v Rusku bude na vysokej úrovni, aj preto dúfa, že Slováci na ňom nebudú chýbať. „Myslím si, že MS budú skvelé a každý bude spokojný. Budujú sa krásne štadióny, bude sa hrať v nádherných mestách. Bude to oslava futbalu a naozaj by som bol rád, aby pri tom bolo aj Slovensko. Verím, že máme na to, aby sa nám to podarilo,“ dodal pre web FIFA Róbert Mak.

Na Slovákov čaká po piatkovom súboji proti Litve ešte jeden duel – kalendárny rok uzavrú prípravným zápasom proti Rakúšanom (hrá sa v utorok 15. novembra o 20.45 h vo Viedni na Štadióne Ernsta Happela).

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #Zenit Petrohrad