Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najhoršiu prehru v Premier League pripravil Mourinhovi bývalý klub

Hráči FC Chelsea na vlastnom ihrisku zdolali futbalistov Manchestru United jednoznačne 4:0 v nedeľňajšom stretnutí 9. kola najvyššej anglickej súťaže.

23.10.2016 21:48
José Mourinho Foto: ,
José Mourinho.
debata

Zverenci Antonia Conteho vykročili za úspechom už na začiatku zápasu, keď sa po tridsiatich sekundách hry presadil Pedro Rodríguez. Domáci do polčasovej prestávky viedli dvojgólovým rozdielom – v 21. min po rohovom kope mieril presne stopér Gary Cahill. Gólostroj „The Blues“ sa nezastavil ani po zmene strán. Najprv v 62. min bol na konci kombinačnej akcie Eden Hazard a v 70. min zavŕšila demontáž zverencov trénera Josého Mourinha predsezónna posila FC Chelsea N'Golo Kanté.

„Červení diabli“ v uplynulých troch zápasoch Premier League získali iba dva body a v tabuľke figurujú až na 7. mieste (14 bodov). Naopak, Chelsea zvíťazila už tretíkrát v sérii a posunula sa na štvrtú priečku v tabuľke o skóre pred Tottenham (oba tímy po 19 bodov, pozn.).

Duel mal výnimočný náboj pre kormidelníka United Josého Mourinha. Päťdesiattriročný Portugalčan zažil na Stamford Bridge dve pomerne úspešné trénerské obdobia (2004–2007 a 2013–2015), počas ktorých získal s mužstvom osem trofejí vrátane troch majstrovských titulov v PL (2005, 2006, 2015). Na návrat do známeho prostredia však určite nebude spomínať v najlepšom. Musel sa zmieriť s doteraz najhorším výsledkom v rámci najvyššej anglickej súťaže. Vyššiu prehru zaznamenal iba v novembri 2010, keď jeho vtedajší tím Real Madrid prehral v dueli „El Clásico“ na pôde FC Barcelona 0:5.

„Začalo sa to zle už po niekoľkých sekundách. Mohli sme vyrovnať na 1:1, ale následne prišla ďalšia chyba v obrane a bolo 2:0 pre domácich. Prišli sme s určitou stratégiou, ale nemôžeme jednoducho hneď inkasovať takýmto spôsobom. Urobili sme neuveriteľné defenzívne chyby a zaplatili sme za to. Bol to jeden z dní, keď sa váš súper dostane do výhody bez toho, aby pre to niečo urobil,“ vyhlásil Mourinho pre Sky Sports. „The Special One“ neskôr pre BBC Sport dodal: „Mužstvo zahralo dobre, ak si odmyslím naše hrúbky v obrane. Thibault Courtois mal oveľa viac práce ako náš gólman David De Gea, taktiež obrana FC Chelsea bola vo väčšej permanencii ako tá naša. Protivník je veľmi dobrý v protiútokoch, uvedomovali sme si to. Ak by sa nám podarilo znížiť na 1:2, mohlo to dopadnúť inak. Takto sme dostali ešte tretí aj štvrtý gól.“ Niet pochýb o tom, že stretnutie ovplyvnil vedúci zásah domácich v úvodnej minúte. Niekdajší anglický reprezentant Danny Mills to vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio 5 okomentoval slovami: „Chybu, akú hneď v prvej minúte vyprodukoval Chris Smalling, skrátka nedokáže plánovať žiaden tréner.“

Manchester United naposledy prehral ligový zápas mimo svojho štadióna o štyri a viac gólov ešte v roku 1999, zhodou okolností tiež na ihrisku londýnskej Chelsea (0:5). Ako navyše pripomenulo štatistické twitterové konto OptaJoe, štyri najťažšie prehry ManUtd v Premier League sa zrodili v mesiaci október. „Je to veľmi bolestivý rezultát. Od prvej minúty sa to pre nás vyvíjalo veľmi zle. Sú to však len tri body. O niekoľko dní hráme ďalší dôležitý zápas, musíme sa poučiť z dnešných chýb. Zakaždým, keď sme boli blízko k streleniu gólu, udrelo na druhej strane. Toto bolo najkľúčovejšie z pohľadu konečného skóre,“ povedal podľa BBC Sport krídelník United Juan Mata. Dvadsaťosemročný Španiel, tak ako Mourinho, pôsobil pred príchodom na Old Trafford v tíme „The Blues“ (2011–2014).

„Toto víťazstvo nám dodáva veľkú sebadôveru. Zaslúžili sme si vyhrať, do zápasu sme vstúpili veľmi dobre. V tejto sezóne sme prehrali dva dôležité duely s Liverpoolom a Arsenalom, pre našich fanúšikov triumf nad United veľa znamená. Bolo to skvelé popoludnie,“ skonštatoval pre Sky Sports Belgičan v drese domácich Eden Hazard. „Mali sme fantastický začiatok. Strelili sme rýchly gól a pokračovali v dobrom futbale. Hrali sme s nasadením, držali sme loptu a utvárali si ďalšie šance. Ďalším dôležitým faktom je tiež to, že sme neinkasovali. Dosiahli sme veľmi dôležitý druh víťazstva: také, aké dokáže rapídne zvýšiť sebavedomie tímu,“ vyhlásil pre BBC Sport taliansky lodivod FC Chelsea Antonio Conte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Chelsea FC