Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka supertrénerov. Kto si podmaní Anglicko?

Sú majstrami taktiky. Profesormi futbalu. V ich laboratóriách vznikajú najgeniálnejšie nápady. José Mourinho, Pep Guardiola, Antonio Conte, Arséne Wenger, Jürgen Klopp, Claudio Ranieri či Mauricio Pochettino.

13.08.2016 10:42
Guardiola Mourinho Foto: ,
Zvítanie trénerov: José Mourinho (vpravo) podáva ruku Pepovi Guardiolovi.
debata

Zberatelia titulov

Jedno veľké meno vedľa druhého. Navzájom sa rešpektujú. Od soboty budú na seba poľovať. V hre je totiž veľa. Supertréneri vstupujú do mimoriadne očakávanej bitky o Anglicko. Štartuje najsledovanejšia ligová súťaž sveta – Premier League.

„Veľké kluby potrebujú veľkých trénerov. Myslím si preto, že som pre Manchester United správnou voľbou. Na predošlé tri roky musíme zabudnúť. Odraziť sa potrebujeme od slávnej histórie,“ vraví Mourinho pred svojou ligovou premiérou na lavičke najúspešnejšieho klubu anglickej histórie.

Mal by to byť práve charizmatický i trochu drzo pôsobiaci Portugalčan, kto privedie mužstvo z Old Traffordu opäť na cestu trofejí. S rovnakým cieľom však vstupujú do nového ročníka aj ďalší rivali. Na čele s Manchestrom City, ktorý angažoval Guardiolu. Ale aj londýnskou Chelsea, ktorá po európskom šampionáte siahla po Contem.

Niet divu. Najlepší chcú len najlepších. A noví tréneri v Premier League sú zárukou kvality, symbolmi úspechu. Stačí sa len pozrieť na základné čísla. Guardiola: 21 trofejí (vrátane troch španielskych a nemeckých titulov). Mourinho: 23 trofejí (dva portugalské, tri anglické, taliansky a španielsky titul). Conte: 5 trofejí (tri talianske tituly).

„Keď chcete byť dobrým trénerom, nemôžete sa sústrediť len na jednu činnosť. Ste skvelý v taktike? Nestačí! Ste výborný psychológ? Nestačí! Ste výnimočný motivátor? Nestačí! Základom úspechu je vynikať vo všetkom,“ tvrdí Conte.

E.T. na námestí

Talian by mal výrazne zvýšiť trénerskú konkurenciu v anglickej lige. Podľa mnohých expertov však boj o titul prenechá na starých-známych. Mourinhovým vyzývateľom bude Guardiola. „Sme inteligentní ľudia. Rešpektujeme sa, uznávame. Nebudeme si robiť prieky. Budeme spolu len súperiť,“ hovorí Španiel.

Mimochodom, jeho bilancia s Mourinhom mu robí obrovskú radosť. Zo šestnástich zápasov s ním prehral len tri.

Útoku koučov, ktorí prišli do Anglicka len pred touto sezónou, sa pokúsia odolať v Premier League osvedčené mená. Fanúšikovia sú zvedaví, ako sa bude dariť Arsénovi Wengerovi, ktorý sedí na lavičke Arsenalu už dve desaťročia. Podstatne väčšiu šancu na úspech však má zástupca mladšej generácie – Jürgen Klopp. Nemec odštartuje v Liverpoole svoju druhú sezónu.

Do boja o titul by mal zasiahnuť aj Tottenham, ktorý vedie ďalší z mladších trénerov – Mauricio Pochettino. Naopak, minimálne šance na úspešnú obhajobu dávajú experti Leicestru. „Je to nemožné. Preto na nás stávkové kancelárie vypísali kurz 6000:1. To skôr pristane E.T. na námestí Piccadilly Circus,“ smeje sa ostrieľaný Talian.

Kto bude šampiónom, je otázne. V hre peňazí však už fanúšikovia víťaza poznajú. Najviac míňali v lete na posily manchesterské kluby: City 195 miliónov, United 185 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pep Guardiola #Arséne Wenger #Jürgen Klopp #José Mourinho #Antonio Conte #Claudio Ranieri