Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stratený syn sa vracia. Bude najdrahší v dejinách

Keď prichádzal pred siedmimi rokmi, mal povesť svetového talentu. Mladíka, ktorý sa raz môže zaradiť k hviezdam s multimiliónovou hodnotou. Jeho meno však poznal málokto. Teraz sa vracia. Jeho pozícia je však úplne iná. Z neskúseného ucha je najdrahší futbalista planéty.

31.07.2016 16:30
France Cameroon Soccer Foto: ,
Paul Pogba.
debata (1)

Rekordná suma

Cristiano Ronaldo? Lionel Messi? Gareth Bale? Nie. Pod najgigantickejším prestupom v histórii futbalu je podpísané úplne iné meno. Paul Pogba. Francúz si v novej sezóne už neoblečie dres Juventusu Turín. Vymení ho za farby Manchestru United. Podľa britských médií ťahajú Glazerovci, majitelia anglického veľkoklubu, z rodinnej pokladnice rekordných 133 miliónov eur.

Tie mohol pritom slávny klub z Old Traffordu ušetriť. Stačilo zopár správnejších rozhodnutí… Vysoký stredopoliar už raz bol súčasťou kádra United.

V roku 2009 neunikla agentom Pogbova šikovnosť, výborné fyzické parametre, atletická vybavenosť, výnimočné kvality v defenzíve či schopnosť kreatívneho myslenia. Francúzskemu Le Havre dal Manchester neodolateľnú ponuku a vtedy 16-ročný tínedžer putoval do vychytenej akadémie.

Aj v nej Pogba vynikal. Čoskoro dostal možnosť v rezervnom tíme United a zdalo sa, že jeho čas, kedy sa presadí aj vo vysnívanom áčku, sa nezadržateľne blíži. Nasvedčovali tomu aj početné zranenia hviezd, ktoré nahrávali 191-centimetrov vysokému talentu do kariet.

Ohrdnutý Feguson

Lenže legendárny Alex Ferguson váhal. Akoby si nebol istý Pogbovými kvalitami. Hoci vedel, že o Francúza môže prísť. „Čo sa stane, ak pošleme Paula späť do rezervného tímu? Odíde. Viete, končí sa mu zmluva a cítim z neho, že túži po šanci,“ hovoril pred štartom sezóny 2011/2012 škótsky tréner.

Na svoje slová však akoby zabudol. V lige dal Pogbovi prvú príležitosť až v januári – v zápase so Stoke City odohral v pozícii striedajúceho hráča sotva osemnásť minút. Celkovo ho z lavičky vytiahol tri razy. A to nemohol ambiciózny mladík akceptovať.

Schopnosti Paula Pogbu.

Keď prišiel Ferguson s ponukou na predĺženie zmluvy, krútila sa Pogbova hlava z ľavej do pravej strany a naopak. Od svojho zverenca počul rázne – NIE.

„Som sklamaný. Myslím si, že Pogba nám nepreukázal dostatok rešpektu. Zároveň som však aj šťastný. Ak sa má hráč takto správať, nech to radšej robí niekde inde. Nie u nás,“ nešetril kritikou ohrdnutý Ferguson.

A potom už len zalamoval rukami. Prizeral sa tomu, ako jeho niekdajší zverenec rozbieha ohromnú kariéru v Juventuse Turín, kam odišiel zadarmo. Pogba sa rýchlo presadil do základnej zostavy mužstva a po návrate z druhej ligy sa stal jedným z jeho oporných stĺpov.

Dovolenka v Manchestri

Pomohol mu k štyrom majstrovským titulom, dvom triumfom v Talianskom pohári i Superpohári. Vlani ho so spoluhráčmi dotiahol do neúspešného finále Ligy majstrov. Za štyri sezóny v Taliansku odohral 178 zápasov, nastrieľal v nich 34 gólov a na ďalších 43 spoluhráčom prihral.

Na hráča, ktorého úlohou je aj pokrývanie čo najväčšieho priestoru, odoberanie lôpt súperom či precízna hra v defenzíve, slušná bilancia.

„V Juventuse drieme tvrdšie ako kdekoľvek inde. Keď to porovnám s Manchestrom United, pripadal som si, akoby som bol na dovolenke,“ hovoril pred časom 23-ročný Pogba.

V Turíne vyrástol na hviezdu svetových kvalít, po ktorej túži nejeden z veľkoklubov. Viacerí experti však pochybujú, či je Francúz hoden čiastky, akú by mal za neho Manchester United zaplatiť. Najmä po tom, ako sa mu nedávny európsky šampionát príliš nevydaril.

Ronaldo, Zidane, Bale

Na domácich trávnikoch mladá nádej nežiarila. Niektorí z jeho obdivovateľov hájili Pogbu, že Didier Deschamps mu dával podstatne rozdielne úlohy v porovnaní s tými, aké má v Juventuse. Preto bol vraj neviditeľný.

To však už nebude o niekoľko rokov nikoho zaujímať. Ak oficiálne dôjde k prestupu Pogbu do Manchestru, stane sa najdrahším hráčom v dejinách futbalu. A jedným z najlepšie zarábajúcich. Týždenne by mu mal nový zamestnávateľ poslať na účet 333-tisíc eur.

Navyše, prestup Pogbu bude aj vecou obrovskej prestíže. V tabuľke najväčších transferov budú pod menom Francúza aj také esá, akými sú Ronaldo, Bale, Higuaín či Zidane s Neymarom.

Desať najdrahších futbalistov histórie
Meno Predošlý klub Nový klub Prestupová suma
Paul Pogba Juventus Man. Utd 133 miliónov
Gareth Bale Tottenham Real Madrid 101 miliónov
Cristiano Ronaldo Man. Utd. Real Madrid 94 miliónov
Gonzálo Higuaín Neapol Juventus 90 miliónov
Neymar Santos FC Barcelona 88 miliónov
Luis Suárez FC Liverpool FC Barcelona 81 miliónov
Ángel Di María Real Madrid Man. Utd 75 miliónov
James Rodríguez AS Monaco Real Madrid 75 miliónov
Kevin De Bruyne Wolfsburg Man. City 74 miliónov
Zinédine Zidane Juventus Real Madrid 73 miliónov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Manchester United #Paul Pogba