Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Čechách sa o titul pobijú poslovenčená Plzeň a Sparta

Najvyššia česká futbalová súťaž nepozná od roku 2013 iného víťaza než Viktoriu Plzeň (2013, 2015, 2016) a Spartu Praha (2014).

28.07.2016 16:00
Plzeň Bakoš Foto:
Do Plzne sa vrátil slovenský útočník Marek Bakoš. Bude sa po sezóne tešiť z ďalšieho titulu?
debata

A bolo by veľkým prekvapením, ak by do boja o titul prehovoril v sezóne 2016/2017 aj niekto ďalší zo 16-členného ligového pelotónu. Svoje možnosti, zatiaľ však predovšetkým finančné, v lete naznačila Slavia, ktorá z trenčianskej opory Gina van Kessela (údajne 32 miliónov Kč) spravila tretieho najdrahšieho hráča v histórii českej súťaže po Szilárdovi Némethovi (35 miliónov) a Štěpánovi Vachouškovi (34 miliónov). „Zošívaní“ tiež získali svojho bývalého hráča Dušana Šventa a udržali ostrostrelca Milana Škodu.

Zo slovenského pohľadu bude pod drobnohľadom najmä obhajca prvenstva z Plzne. Jej trénerom sa stal Roman Pivarník, ktorý odišiel od rozrobenej práce v pražskom klube Bohemians 1905 a stal sa nástupcom Karla Krejčího. „Je to pre mňa veľká výzva a chcem splniť vysoké ciele, ktoré má klub nastavené. Viem, že Viktoria je veľmi futbalové mužstvo a ja by som chcel forsírovať náročnejší štýl futbalu,“ povedal Pivarník po svojom prestupe k „viktoriánom“. Opory jeho nového tímu sú zároveň osou slovenskej reprezentácie – brankár Matúš Kozáčik, stredopoliar Patrik Hrošovský a útočník Michal Ďuriš. V kádri je ďalší slovenský zakončovateľ Marek Bakoš, ktorý sa do Viktorie vrátil po úspešnej sezóne v Liberci. Na hosťovanie prišiel Jakub Hromada. V klube sympaticky nezabúdajú na obrancu Mariána Čišovského, ktorý pre vážnu chorobu chýba na trávnikoch už viac ako dva roky. Pri čísle 28 stále figuruje na súpiske jeho meno.

Vicemajstrovská Sparta pod vedením trénera Zdeňka Ščasného v lete pilovala herný systém 3–5–2. Okrem zisku skúseného obrancu Michala Kadleca a ostravského kapitána Daniela Holzera sú „rudí“ v očakávaní príchodu ostrieľaného špílmachra Tomáša Rosického, ktorý je po dlhoročnom pôsobení v londýnskom Arsenale voľným hráčom. „Aj keby mal prísť o mesiac, dva alebo tri, vždy ho rád privítam. Je to výnimočný hráč,“ citoval server iDnes.cz Ščasného.

Okrem Slavie by mal o pohárovú Európu bojovať tiež Liberec, ktorý čerstvo angažoval slovenského brankára Martina Dúbravku a v lete aj niekdajšieho obávaného kanoniera Milana Baroša. V hornej polovici tabuľky sa zrejme budú pohybovať aj Mladá Boleslav, Dukla Praha či Jablonec. Po sedemnástich rokoch sa najvyššia súťaž vracia do Karvinej. „Záchrana je naša najväčšia motivácia. Pobijeme sa so všetkými súpermi,“ povedal odhodlane tréner Jozef Weber podľa iDnes.cz. Ligu opustili Olomouc a Ostrava, okrem Karvinej je nováčikom aj Hradec Králové. Trénerom Jihlavy je Slovák Michal Hipp.

Prehľad Slovákov na prahu štartu jesennej časti najvyššej českej futbalovej súťaže ePojisteni.cz ligy 2016/2017:

FC Viktoria Plzeň (6): Matúš Kozáčik, Marián Čišovský, Jakub Hromada, Patrik Hrošovský, Marek Bakoš, Michal Ďuriš
AC Sparta Praha (1): Juraj Chvátal
FC Slovan Liberec (2): Martin Dúbravka, Filip Lesniak
FK Mladá Boleslav (2): Lukáš Pauschek, Miroslav Keresteš
SK Slavia Praha (2): Jaroslav Mihalík, Dušan Švento
FC Zbrojovka Brno (2): Matúš Lacko, Tomáš Brigant
FK Jablonec (0)
1. FC Slovácko (2): Patrik Šimko, Tomáš Košút
Bohemians Praha 1905 (2): Viktor Budinský, Matúš Mikuš
FK Dukla Praha (4): Lukáš Hroššo, Lukáš Štetina, Róbert Kovaľ, Jakub Považanec
FC Vysočina Jihlava (3): Matej Rakovan, Peter Šulek, Jozef Urblík
FK Teplice (1): Martin Chudý
1. FK Příbram (1): Tomáš Majtán
FC Fastav Zlín (1): Róbert Matejov
FC Hradec Králové (2): Martin Nosek, Igor Súkenník
MFK Karviná (2): Marek Janečka, Pavol Jurčo

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #česká futbalová liga #FC Viktoria Plzeň