Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato na krku? Messimu na ňom visí škandál

Pred necelými dvomi týždňami sa zúfalo opieral o striedačku, v očiach sa mu leskli slzy. Sklamanie, ktoré prežíval, nešlo len tak ľahko stráviť ani zakryť. Negatívne emócie presiakli z jeho vnútra na tvár aj v stredu. Tentoraz cítil neistotu či zahanbenie, ale netýka sa to futbalu.

06.07.2016 13:36 , aktualizované: 16:47
Lionel Messi, Jorge Horacio Foto:
Lionel Messi so svojím otcom Jorgem Horaciom na súde.
debata

Otec nesplatil dôveru

Keď vkročí Lionel Messi na trávnik, spravidla rozdáva tisícom fanúšikov radosť. Obdivuhodnými gólmi, senzačnými kľučkami, geniálnymi kúskami. Tak, ako sa na najlepšieho futbalistu sveta patrí. Argentínsky útočník však na úsmevy nemá v týchto dňoch najmenší dôvod. Po tom, ako Argentína nestačila vo finále Copa América na Čile, musel päťnásobný majiteľ Zlatej lopty stráviť ďalšiu nepríjemnú prehru.

Súd v Barcelone rozhodol o tom, že Messi a jeho otec Jorge sú vinní z daňových podvodov. Neminie ich tak trest vo výške 21 mesiacov. Ani jeden z nich si však za mrežami neposedí. Podľa španielskeho práva sú nenásilné činy s trestom do dvoch rokov, ktorých sa dopustili previnilci s dovtedy čistým registrom, riešené prostredníctvom pokuty.

Tá by sa mala podľa španielskych médií vyšplhať až do výšky 3,5-milióna eur. Paradoxom je, že Messi a jeho otec pripravili Španielsko podľa súdu o 4,2-milióna. „O tom, čo sa dialo s peniazmi, som nič nevedel. Sústreďoval som sa len na futbal. Úplne som dôveroval otcovi,“ konštatoval pred súdom rodák z Rosária.

Aj Messiho právnici postavili obhajobu svojho klienta na tom, že v celej kauze sa ocitol nevinne. Pripustili, že dokumenty síce podpísal Messi, no za daňové úniky je zodpovedný jeho otec. „Viaceré dokumenty podpisujem bez toho, aby som si ich predtým prečítal,“ tvrdil futbalový génius.

Prokurátor argumentoval tým, že napriek mnohým aktivitám mal mať Messi o svojich finančných záležitostich dostatočný prehľad. Za to, čo sa dialo s jeho peniazmi, tak nesie veľkú mieru zodpovednosti.

Zarába kráľovsky

K podvodom malo podľa španielskeho sudcu prísť v rokoch 2007 – 2009. Predtým, ako sa peniaze dostali do spoločností, ktoré v Uruguaji a na Belize spravuje Messiho otec, putovali cez Švajčiarsko a Veľkú Britániu. „O niečom takom som ani len netušil. Vedel som, že podpisujem zmluvy s rôznymi sponzormi. Nevedel som však, čo sa ďalej deje s peniazmi,“ uviedol 29-ročný futbalista podľa britského denníka The Telegraph.

Napriek rozhodnutiu súdu nemusí mať Messi hlavu v smútku. Podľa rebríčka prestížneho magazínu Forbes je Argentínčan druhým najlepšie zarábajúcim športovcom súčasnosti. Za minulý rok zarobil takmer 73 miliónov eur. K platu, ktorý dostáva v Barcelone, mu tvorcovia rebríčka pripočítali aj príjmy z reklamných aktivít či rôzne bonusy, ktoré má v klube.

Faktom však zostáva, že Messi neprežíva šťastné dni. Koncom minulého mesiaca musel stráviť krutú prehru aj na trávniku. S kapitánskou páskou na ruke viedol Argentínu do ďalšieho veľkého finále a túžil po prvom veľkom triumfe v reprezentačnom drese. Osud mu ho však nedoprial. Súboj s Čile dospel až do jedenástkového rozstrelu a Messi v ňom pri svojom pokuse zaváhal – prestrelil bránku. O niekoľko minút už len sledoval radujúceho sa súpera. Zatiaľ čo on mal v očiach slzy a na duši smútok.

„Končím. Toto bol môj posledný zápas v reprezentácii. Túžil som po trofeji tak, ako nikto iný. Mám za sebou štvrté neúspešné finále, úspech mi skrátka nie je dopriaty,“ zaskočil novinárov i argentínskych fanúšikov.

Tí však veria, že ich hrdina sa do národných farieb vráti, vyzývajú ho k tomu aj na manifestáciách v uliciach takmer denno-denne. Napriek tomu, že na krku mu po strede namiesto zlata visí obrovský škandál.

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové podvody #Lionel Messi