Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá po Fergusonovi. Manchester slávi trofej

Pohodlne sa usadil v čestnej lóži slávneho Wembley. Poupravil si okuliare. Možno preto, aby lepšie videl okamih, na ktorý nielen on, ale aj mužstvo, ktoré viedol ohromných 27 rokov, dlho čakalo.

22.05.2016 12:36
Alex Ferguson Foto: ,
Na zápas sa pozeral aj Alex Ferguson.
debata

Zatiaľ čo polovica fanúškov na štadióne jasala, Alex Ferguson sa len pokojne usmieval. Jeden z najúspešnejších trénerov futbalovej histórie radosť neskrýval. Prečo by aj. Jeho niekdajší zverenci z Manchestru United práve zvíťazili vo finále Anglického pohára. Crystal Palace zdolali 2:1 po predĺžení.

Klub z Old Traffordu si čiastočne vylepšil chuť po ďalšej zbabranej sezóne, v ktorej obsadil v Premier League až piatu priečku a nekvalifikoval sa do prestížnej Ligy majstrov. Zároveň však ukončil nelichotivú sériu. Získal premiérovú trofej od odchodu Fergusona. Legendárny Škót sa porúčal z klubu pred tromi rokmi.

„Som rád, že chlapci si toto finále užili. Keď som ich trénoval, vravel som im pred veľkými finále zopár viet: choďte a užite si to. Existuje však len jedna možnosť, ako si takýto zápas vychutnáte. Musíte v ňom zvíťaziť,“ vravel Ferguson v rozhovore pre denník The Mirror.

Manchester, ktorý vyhral FA Cup po prvý raz od roku 2004, pritom nebol ďaleko od toho, aby nezvládol ďalšiu výzvu. Ešte desať minút pred koncom prehrával. Potom ho však zachránil Mata a o rozhodujúci okamih sa postaral desať minút pred koncom predĺženia Lingard.

Tréner Louis van Gaal sa tak predsa len dočkal úspechu na lavičke United. Podľa viacerých britských zdrojov je však pre Holanďana prvým i posledným. Ani triumf v pohári by ho nemal ochrániť pred núteným odchodom z Old Traffordu. BBC tvrdí, že po sezóne ho vystrieda portugalský mág José Mourinho.

Zaujímavosťou však je, že Van Gaal triumfoval v národnom pohári už vo štvrtej krajine. Predtým priviedol k trofejám aj Ajax Amsterdam, Barcelonu a Bayern Mníchov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Alex Ferguson