Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Španielsku favoriti nezakopli. Suárez strelil štyri góly

Ani 35. kolo najvyššej španielskej futbalovej súťaže neprinieslo zmenu na poste lídra. Madridské tímy Real a Atlético sa mohli v priebehu soboty po svojich triumfoch aspoň priebežne vyhrievať na najvyššej pozícii, ich katalánsky súper FC Barcelona si však neskôr vzal prvé miesto späť.

24.04.2016 09:36
Luis Suárez Foto: ,
Luis Suárez z FC Barcelona takto oslavoval svoj štvrtý gól.
debata

Sobotňajší program La Ligy odštartovalo tzv. malé madridské derby medzi tímami Rayo Vallecano a Real, v ktorom sa hral zaujímavý futbal. „Biely balet“ napokon zvíťazil 3:2 a dosiahol deviaty ligový triumf za sebou.

Outsider pred Vianocami utrpel na Štadióne Santiaga Bernabéua zdrvujúci debakel 2:10. Tentoraz bol súboj oveľa vyrovnanejší. Rayo Vallecano rovnako ako v predchádzajúcom vzájomnom dueli strelilo protivníkovi už v úvodnej štvrťhodine dva góly. Úspešnými strelcami boli Adri Embarba a Miku. Črtalo sa veľké prekvapenie na účet favorita, ktorý nastúpil bez viacerých opôr – Sergia Ramosa, Casemira, Daniho Carvajala či Cristiana Ronalda. Aby toho nebolo málo, pred koncom prvého polčasu odstúpil z hry pre zranenie Karim Benzema.

„Nie je ľahké uspieť v zápase, keď prehrávate 0:2. Dokázali sme otočiť duel napriek tomu, že sme dvakrát rýchlo inkasovali. Chlapci preukázali dostatok trpezlivosti a v tom bol rozdiel medzi oboma tímami. Máme hráčov, ktorí sú schopní zvrátiť zápas v náš prospech aj vtedy, keď sa nám nedarí,“ vyhlásil kouč Realu Zinedine Zidane.

Zidane bude v Lige majstrov bez opôr

Tomu pred utorňajším prvým duelom semifinále Ligy majstrov na pôde Manchestru City robí starosti zdravotný stav dvojice CR7 a Benzema. „Cristiano do Manchestru určite pocestuje. V prípade Karima sa ešte neviem s určitosťou vyjadriť,“ doplnil 43-ročný rodák z Marseille.

Obrat v stretnutí zariadil najdrahší svetový futbalista Gareth Bale. Walesan najprv v 35. hlavičkou znížil a v 81. min predviedol domácej defenzíve svoju rýchlosť a strelil víťazný gól. Medzitým v 52. min profitoval z presného centra Danila madridský objav sezóny Lucas Vázquez.

„Vedeli sme, že to bude dôležitý duel, keďže až po nás nastúpili na svoje zápasy Atlético a Barcelona. Bolo to ťažké, ale ukázali sme veľký charakter, tímového ducha a získali cenné tri body. Nie je dôležité, kto je hrdinom stretnutia. Triumf nás udržal v hre o titul v La Lige. Myslím si, že Karim bude v poriadku a v utorok nám v Manchestri pomôže,“ cituje oficiálna stránka kráľovského klubu slová Garetha Bala.

„Rayo Vallecano potrebovalo zvíťaziť, pretože je namočené do boja o záchranu. Hrajú dobrý futbal, sú to silní hráči,“ skonštatoval Vázquez. „Ukázali sme guráž a zaslúžene získali toto víťazstvo. Opäť sme previedli, že máme skvelý tím, ktorý si verí za každých okolností. Sme hrdí na to, že máme Garetha v mužstve. Znova ukázal svoju veľkoleposť, hral veľmi dobre,“ doplnil 24-ročný odchovanec „Los Blancos“.

„Súper nás v úvodnej dvadsaťminútovke veľmi dobre napádal. My sme tomu nevenovali dostatočnú pozornosť a preto bol zápas nakoniec pre naše mužstvo zložitejší. Budeme sa snažiť zvíťaziť vo zvyšných stretnutiach a uvidíme, či sa tímy pred nami potknú,“ vyhlásil Brazílčan Marcelo.

Druhý madridský favorit – Atlético – sa poriadne nadrel na tri body v dueli s Málagou. „Los Colchoneros“ napokon zvíťazili 1:0 vďaka krásnej strele Argentínčana Ángela Correu zo 62. min. Málaga nebola vonkoncom odovzdaným súperom a ukázala, že to na madridské veľkokluby vie. V doterajšom priebehu La Ligy 2015/2016 uhrala dve remízy s Realom a v prvom vzájomnom dueli si doma poradila aj s Atléticom (1:0). Domáci síce opticky mali územnú prevahu, loptu však častejšie držali na kopačkách hostia.

Pri útoku súpera hodili na ihrisko loptu

Rozhodca Antonio Mateu Lahoz musel tesne pred koncom prvého polčasu riešiť kurióznu situáciu, po ktorej vylúčil kouča Atlética Diega Simeoneho. Niekto z lavičky „Rojiblancos“ totiž úmyselne vhodil na trávnik druhú loptu v blízkosti miesta, kadiaľ hostia z Málagy v tej chvíli ťahali nebezpečný protiútok. Simeone prijal trest bez väčšej kontroverzie.

„Loptu vhodil človek od nás. Arbiter urobil správne rozhodnutie v zmysle predpisov. Urobil to, čo mal – vykázal trénera preč. Viac to netreba komentovať. Nemali sme dobrý začiatok. Až do 25. min sme sa pokúšali presadiť individuálne a robili unáhlené rozhodnutia. Následne sme sa zlepšili. V druhom polčase urobil striedajúci Correa v našom tíme doslova revolúciu. Priniesol nám veľmi dôležité víťazstvo,“ povedal podľa portálu football-espana.net Simeone, ktorému hrozí za uvedený incident z konca prvého polčasu až trojzápasový dištanc. To by znamenalo, že by svoj tím nemohol koučovať z lavičky až do konca ligovej sezóny.

„Disciplinárna komisia mu naparí najmenej tri zápasy. Pri podobných prehreškoch dostali vinníci aj osem duelov. Loptu hodil niekto z lavičky. Nezdalo sa, že by to bol Simeone. On má však najvyššiu funkciu v realizačnom tíme a je zodpovedný za zvyšok personálu sediaceho na lavičke,“ myslí si expert televízie Sky Sports Guillem Balague.

Barcelona po stredajšom osemgólovom prídele do siete Deportiva La Coruňa tentoraz vyprášila Sporting Gijón výsledkom 6:0. Štyrmi gólmi sa v druhom zápase v slede zaskvel Luis Suárez. Uruguajčan sa vyšplhal na čelo poradia strelcov Primera División, pred top kanonierom ostatných dvoch sezón Cristianom Ronaldom má momentálne náskok troch presných zásahov (Suárez 34, C. Ronaldo 31, pozn.). Suárez sa stal iba druhým hráčom Barcelony po Lionelovi Messim, ktorý počas jedného ročníka zaznamenal vo všetkých súťažiach dohromady aspoň 50 gólov.

Suáreza prekvapilo množstvo gólov

„Toľko gólov v posledných dvoch stretnutiach ma trochu prekvapilo. Som rád, keď nimi môžem pomôcť mužstvu. Najdôležitejšie je vyhrať La Ligu. Nebol tom ľahký zápas. Nehrali sme v dostatočnom rytme tak, ako sme chceli. Príliš pomaly sme si posúvali loptu. Cez prestávku sme o tom museli popremýšľať, pretože sme nehrali dobre,“ vyhlásil Suárez pre web Barcelony.

„Blaugranas“ dosiahli štyri góly až v záverečnej štvrťhodine, pričom tri strelili z pokutových kopov. Hostia dohrávali bez vylúčeného Bosniaka Ognjena Vranješa. „V prvom polčase sme nemali rýchlosť. Boli sme síce na ihrisku dobre rozmiestnení, ale futbal na najvyššej úrovni si vyžaduje robiť veci v rýchlosti a to nám chýbalo. Druhý polčas už bol iný. Vypracovali sme si lepšie príležitosti a dôležité bolo, že sme sa viackrát strelecky presadili,“ vyhlásil pre oficiálnu klubovú stránku kormidelník FCB Luis Enrique.

„Momentálne sme v najlepšej pozícii z troch tímov bojujúcich o titul, ale nemôžeme si dovoliť žiadne zaváhanie,“ doplnil 45-ročný kouč, rodák práve z Gijónu, kde začínal s futbalom. „Dúfam, že sa Sporting zachráni. Zaslúži si to,“ skonštatoval na záver Luis Enrique.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #atlético madrid