Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maldini miloval Miláno. Jeho meno je vzorom vernosti

Zo soboty na nedeľu odišla ďalšia veľká futbalová postava. Cesare Maldini zomrel vo veku 84 rokov. Stal sa ikonou talianskeho futbalu a milánskeho AC.

03.04.2016 10:47 , aktualizované: 16:21
maldini Foto:
Cesare Maldini.
debata

Rodák z Triestu prežil prakticky celú hráčsku kariéru na San Siro v drese AC. Skvelý obranca si ho obliekal dvanásť rokov (1954 – 1966), získal s ním štyri tituly a v roku 1963 ho ako kapitán priviedol k triumfu v Európskom pohári majstrov, ktorý bol predchodcom dnešnej Ligy majstrov. Milánčania vtedy prerušili nadvládu Realu Madrid a Benficy Lisabon, tieto dva veľkokluby predtým vyhrali prvých sedem ročníkov najprestížnejšej súťaže.

AC v pamätnom finálovom súboji na londýnskom Wembley zdolal Benficu (2:1). Zdalo sa, že portugalský klub vybojuje cennú trofej aj tretí raz za sebou, viedol gólom Eusébia, ale po prestávke dvoma gólmi Altafiniho strhol AC na svoju stranu. Maldini mal pásku na rukáve v tíme, v ktorom pôsobili také legendy ako Gianni Rivera alebo Giovani Trapattoni. Maldini odohral v AC bezmála štyristo zápasov v lige. Až na sklonku kariéry si jeden rok zahral v AC Turín. V drese squadry azzurry nastúpil na 25 stretnutí a nechýbal na MS 1962 v Čile.

Vernosť ku klubu mali Maldiniovci v génoch. Jeden z jeho šiestich synov Paolo pokračoval vo výnimočnej ceste a celú kompletnú kariéru prežil v AC Miláno (v prvom mužstve neuveriteľných 24 rokov a 648 zápasov). Väčšinu z tohto obdobia bol kapitánom tímu (od toho aj prezývka Il Capitano) a presne po 40 rokoch, keď oslavoval jeho otec, aj on ako kapitán mužstva získal trofej v Lige majstrov (2003). V úspešnosti otca ako hráč prekonal, pretože túto súťaž vyhral päťkrát a sedemkrát sa tešil z talianskeho titulu.

Cesare sa stal po skončení hráčskej kariéry aj trénerom AC Miláno (trénoval aj menšie talianske kluby). Pozoruhodná bola jeho desaťročná práca s talianskou reprezentáciou do 21 rokov, s ktorou vybojoval tri tituly majstra Európy (a dva bronzy). Prvé mužstvo krajiny viedol na MS 1998 a o štyri roky neskôr sedel na svetovom šampionáte na lavičke Paraguaja.

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Miláno #Paolo Maldini #Cesare Maldini