Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z očí im šľahala zlosť. Rivali šijú taktiku

Srdcia im ovládol hnev. Čelá sa zvraštili. Z očí šľahala zlosť. Kričali na seba z plných hrdiel. Napriek tomu, že boli pri sebe nesmierne blízko - dotýkali sa nosmi.

02.04.2016 09:00
Messi, Ronaldo Foto: ,
Dvaja najlepší hráči súčasnosti. Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.
debata

Emotívne momenty – plné hnevu, ale i neprekonateľnej radosti – patria k slávnemu El Clásicu tak, ako v posledných rokoch Lionel Messi s Cristianom Ronaldom. O jeden taký sa v apríli 2003 postarali pred zrakmi 80-tisíc divákov na štadióne Santiaga Bernabéua aj dvaja horkorvní muži. Zinedine Zidane a Luis Enrique.

Barcelonu môže zdolať len Real

Špílmacher Realu v jednom zo súbojov udrel do tváre Carlesa Puyola z Barcelony. Enrique, vtedajší kapitán tímu, viac nepotreboval. Pustil sa do Zidana. Francúz neváhal, jeho ruka vystrelila do tváre rivala. Nebyť rýchlej reakcie spoluhráčov, držali by sa zrejme pod krkmi. Kým Zidane videl od rozhodcu žltú kartu, Enrique jej unikol.

„Priznám sa, že na podobnú potýčku so Zidanom si nepamätám. Nemám preto na tento moment zlé ani dobré spomienky. Kažodpádne, obaja sme si v návale emócií zrejme hájili svoje tímy, tak to už vo vypätých situáciách chodí. Zinedine má môj obrovský rešpekt,“ tvrdí Enrique v rozhovore pre stránku Omnisport.

Konflikt medzi Zidanom a Enriquem v roku 2003

Obe niekdajšie hviezdy z futbalových trávnikov budú pod drobnohľadom miliónov fanúšikov a stoviek médií z celého sveta aj v sobotu. Tentoraz však prenechajú dresy a kopačky svojim zverencom. V elegantných oblekoch sa postavia pred tímové lavičky a povedú Real Madrid resp. Barcelonu do jednej z mnohých veľkých futbalových bitiek.

Takmer stotisícový Nou Camp zhliadne ďalšie – v poradí už 172. – El Clásico (od 20.30).

Zatiaľ čo pred trinástimi rokmi sa na konci sezóny tešil Zidane, ktorý s Realom oslávil titul (Barcelona obsadila s viac ako 20-bodovou stratou až šiestu priečku), tentoraz je situácia opačná. V značnej výhode je Enrique. Obhajca majstrovskej trofeje má pred nenávideným konkurentom po tridsiatich kolách desaťbodový náskok a mieri za ďalším ligovým prvenstvom.

„Ak však na tejto planéte existuje mužstvo, ktoré môže zdolať Barcelonu, je to práve Real,“ vraví pred úvodným hvizdom Alváro Arbeloa, obranca madridského veľkoklubu. „Znovu sa teším na tú porciu rivality. Neexistuje väčší zápas ako tento. Favoritom je Barcelona, pretože má najlepších útočníkov na svete. Messi, Neymar a Suárez predvádzajú skvelé výkony,“ kontruje niekdajší hráč domácich Ronald Koeman.

MSN – BBC 69:63

Trio juhoamerických kúzelníkov nastrieľalo v aktuálnej ligovej sezóne dokopy 69 gólov. Podelili sa o ne pomerne vyrovnane – Suárez 26, Messi 22, Neymar 21. Streleckým kráľom je však ktosi iný – Cristiano Ronaldo sa presadil už 28-krát. Zdatne mu sekunduje Karim Benzema s 20 presnými zásahmi. Tretí do madridskej partie – Gareth Bale – skóroval aj napriek zraneniu 15-krát.

Trio MSN tak vedie na radosť barcelonských fanúšikov pred BBC o šesť gólov.

Na svoje najvýraznejšie ofenzívne esá sa budú obaja tréneri spoliehať aj v sobotu. Najmä pre Zidana bude večer na Nou Campe výnimočný. Zatiaľ čo na Enriqueho čaká v trénerskej pozícii už štvrté El Clásico (bilancia dve víťazstvá a jedna prehra), francúzsky velikán absolvuje premiéru.

„Zidane trénuje na najvyššej úrovni sotva dva – tri mesiace. Je ešte priskoro na jeho hodnotenie. Teraz však stojí pred mimoriadne náročným testom,“ upozorňuje niekdajší barcelonský stredopoliar Jordi Cruyff.

Pred sobotňajšou polnocou sa futbaloví priaznivci dozvedia, ako ním majster sveta (1998) i Európy (2000) prešiel. Herne, výsledkovo a tentoraz i emotívne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Luis Suaréz #fc barcelona #Zinedine Zidane #Lionel Messi