Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglický Messi pripomína Cantonu i Beckhama

Život sa mu obrátil naruby. Minimálne futbalový. Pred necelým týždňom sa pri mene Marcusa Rashforda pozastavil málokto. Lepšie povedané: nik. Po uplynulom víkende o 18-ročnom tínedžerovi hovoria futbaloví experti po celom svete v superlatívoch.

29.02.2016 18:44
Marcus Rashford Foto: ,
Marcus Rashford.
debata

„Mladí chlapci väčšinou hrajú vo svojom prvom vážnom zápase výborne. Chcú sa ukázať. Ďalšie mnohým už natoľko nevyjdu. Marcus však predviedol v oboch dueloch ohromný výkon. Je to osobitný talent,“ vravel o svojom zverencovi Louis van Gaal, tréner Manchestru United. Dôvody na slová chvály má skúsený Holanďan dva.

Prvý: pred piatimi dňami sa anglický veľkoklub pripravoval na odvetu šestnásťfinále Európskej ligy. Počas rozcvičky sa zranil strelec Anthony Martial a Van Gaal ukázal na Rashforda. Mladík sa mu za dôveru okamžite odvďačil. Strelil dva góly a prispel k víťazstvu (5:1) i postupu cez Midtjylland.

Druhý: v sobotu dostal vyziablo pôsobiaci útočník príležitosť v ligovom šlágri s londýnskym Arsenalom. Jeho reakcia? Ani veľkého rivala sa nezľakol. A strelil mu taktiež dva góly – pri víťazstve 3:2.

„Nastúpil a absolútne pokojne kontroloval loptu. Mal som pocit, akoby som sa vrátil v čase o niekoľko rokov späť. Hral rovnako ako keď mal šesť rokov. Na ihrisku bol vtedy nedotknuteľný. Bol to Lionel Messi malého futbalu,“ vravel o svojom niekdajšom zverencovi Mark Gaynord z malého klubu Fletcher Moss Rangers.

Fotografie, ktoré zachytávajú Rashfordovu radosť a fakty o ňom zaplavili mnohé z britských médií. Mládežnícky reprezentant Anglicka sa narodil na Halloween (niet divu, že straší obrancov súpera), ako dieťa raz nastrieľal dvanásť gólov v priebehu desiatich minút.

Jeho percentuálna úspešnosť v seniorskom drese Manchestru je dychvyrážajúca – 80% (štyri z piatich streleckých pokusov premenil na gól). Len dvaja hráči boli mladší, keď po prvý raz skórovali v Premier League za United (Federico Macheda a Danny Welbeck).

Práve s Welbeckom, ktorý odišiel z Manchestru za 18 miliónov libier do Arsenalu, Rashforda porovnávajú. „Pri tréningu som v mladučkom veku videl oboch. Zatiaľ čo Danny vždy na loptu čakal, Marcus ju doslova naháňal, bol hladný po futbale. Odjakživa mal k tréningu podobný prístup, aký som pozoroval u Erica Cantonu či Davida Beckhama,“ tvrdí David Horrocks, prvý kouč v Rashfordovej kariére.

Vychádzajúca hviezdička je veľkou nádejou United. Mnohí si myslia, že práve rodák z Manchestru by mohol stáť na čele novej generácie, ktorá vráti slávny klub z Old Traffordu opäť na vrchol. Až čas však ukáže, či zažiari naplno, alebo zhasne ako mnohé pred ním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Marcus Rashford