Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura malých. Zatracovaní núkajú hollywoodske príbehy

Pred sezónou s nimi nik nepočíta. Sú v pozícii odpisovaného bezvýznamného trpaslíka. Po poslednom kole sa však na všetkých dívajú zvrchu. Pýšia sa rešpektom najtvrdšej konkurencie. Obdivom i úctou fanúšikov. A najmä - senzačným úspechom.

09.02.2016 09:00
Leicester City, Marc Albrighton Foto: ,
Hráči Leicestru City.
debata

Život prináša mnoho nevyspytateľných okamihov. Športový zvlášť. Z favoritov sú outsideri, z outsiderov favoriti. Najlepším príkladom nevyspytateľného vývoja sú v aktuálnej sezóne futbalisti Leicestru City. Malý klub zo stredu Anglicka vedie po 25 kolách s päťbodovým náskokom slávnu Premier League. S dychom mu nestačí, napriek ohromným finančným možnostiam, žiadny z gigantov – či už z Manchestru alebo Londýna.

„Nerobíme nič iné, len snívame. O tom, že po poslednom kole zdvihneme nad hlavy majstrovskú trofej. Nie sme pod tlakom, zároveň však odovzdávame v každom zápase zo seba všetko. Uvidíme, na čo to bude napokon stačiť,“ vraví Riyad Mahrez, jeden z kľúčových mužov prekvapujúceho lídra anglickej ligy. Podobný prístup priviedol až na vrchol mnohých ďalších outsiderov z nedávnej futbalovej histórie. Ponúkame vám pohľad na niekoľkých z nich.

Nemecko: majstrovský nováčik

Priam hollywoodsky príbeh ponúkli svetu pred osemnástimi rokmi futbalisti 1. FC Kaiserslautern. V hlavnej úlohe s Ottom Rehhagelom.Rodák z Essenu sa stal legendou Werderu Brémy. Klubu pomohol k dvom titulom, no po štrnástich rokoch neodolal lákavej finančnej ponuke od najväčšieho rivala – Bayernu Mníchov.Najsláv­nejší nemecký klub priviedol do finále Pohára UEFA (predchodca Európskej ligy). Zápasu sa však nedočkal. Štyri dni pred ním ho vedenie klubu odvolalo. Z trofeje sa tak tešil dočasný tréner Franz Beckenbauer, ktorému údajne nevoňala zastaralá taktika Rehhagela. Podobne, ako najžiarivejšej hviezde tímu Jürgenovi Klinsmannovi.

Niet divu, že Rehhagel sa nerozišiel s Mníchovčanmi v dobrom. Na odplatu však nemusel čakať dlho. Pred ďalšou sezónou sa upísal Kaiserslauternu – čerstvému držiteľovi Nemeckého pohára, no i tímu, ktorý sa práve rozlúčil s bundesligou. To však charizmatickému koučovi neprekážalo. Červených diablov vytiahol hneď v ďalšom roku medzi domácu elitu a medzi ňou taktiež senzačne dominoval.Po prvý (a zatiaľ i posledný) raz v histórii súťaže sa stalo, že majstrovský titul získal nováčik. Mimochodom, s dvojbodovým náskokom pred Bayernom.

„V posledných týždňoch som si bol istý, že to dokážeme. Osud sme si totiž naklonili na svoju stranu. Základ tohto úspechu sme postavili už v druhej lige,“ vravel Rehhagel, ktorý si vyslúžil prezývku Kráľ Otto.Jeho majstrovská družina sa spoliehala predovšetkým na kvality obrancu Miroslava Kadleca, stredopoliara Andreasa Brehmeho či útočníkov Pavla Kuku s Olafom Marschallom a Ciriacom Sforzom.Mimochodom, tri roky pred ziskom titulu sa Kaiserslautern predstavil aj na Slovensku. V úvodnom kole vtedajšieho Pohára UEFA mu čelil Slovan Bratislava. Na Tehelnom poli zvíťazil slovenský šampión pred 18-tisíc divákmi 2:1 (Tittel, Soboňa – Hollerbach), v odvete podľahol 0:3.

Španielsko: krutý omyl bookmakerov

Spanilú jazdu dotiahlo pred dvoma rokmi až do majstrovského konca aj Atlético Madrid. Menej slávnemu reprezentantovi španielskej metropoly pritom nedávali experti v konkurencii Barcelony a Realu najmenšiu nádej na úspech. V sezóne, ktorá predchádzala veľkému triumfu (prvému po takmer troch desaťročiach), obsadili zverenci Diega Simeoneho tretiu priečku. S 24 bodovým odstupom za majstrovskou Barcelonou. Podľa toho sa správali aj bookmakeri. Pred úvodným kolom vytiahli na triumf Atlética rozprávkový kurz – 300:1. „Nik nám neveril. Keď prišla reč na titul, všetky debaty sa točili len okolo Barcelony a Realu,“ usmieval sa Simeone po poslednom kole.

V ňom cestoval so svojím tímom na Nou Camp. V prípade prehry by sa sen o titule rozplynul. Lenže partia okolo 27-gólového strelca Diega Costu tlaku superfavorita odolala. Vďaka vyrovnávajúcemu gólu Diega Godína uhrala remízu 1:1 a po dramatickom priebehu odštartovala veľké oslavy. „Stalo sa niečo, čo bolo pred sezónou nepredstaviteľné. Som hrdý na to, že môžeme konkurovať výnimočným veľkoklubom,“ vravel kapitán Gabi.So spoluhráčmi siahal o týždeň aj na trofej Ligy majstrov, no v nadstavenom čase finálového duelu inkasovalo Atlético vyrovnávajúci gól a v predĺžení už na Real nestačilo.Napriek tomu sa fanúšikovia zo štadióna Vicentého Calderóna tešili z najlepšej sezóny v dejinách klubu.

Anglicko: hra osudu a peňazí

Trochu nadnesene: o novom šampiónovi sezóny 1994/1995 rozhodli ťahy spred troch rokov. A hra peňazí.Keď mal Alan Shearer 22 rokov, bol v úžasnej forme. O služby anglického kanoniera sa uchádzali viaceré veľkokluby. Záujem o neho prejavil aj Alex Ferguson, vtedajší tréner Manchestru United, ktorý získal štyri z úvodných piatich titulov tzv. novej Premier League. Sériu mu prerušil práve mladík z Gosforthu.She­arera totiž nezlomilo vábenie z Old Traffordu. Za rekordných 3,6 milióna libier prestúpil zo Southamptonu do Blackburnu. A už o dva roky začal investované peniaze bohatého majiteľa Jacka Walkera poctivo splácať.

Shearer sa stal najlepším hráčom i strelcom súťaže. Dosiahol v nej 34 gólov. Viac nezaznamenal v jednom ligovom ročníku v histórii Premier League (od roku 1992) nik iný. Najmä vďaka nemu sa stal Blackburn po 81 rokoch prekvapujúcim šampiónom.Rovers pomohla aj hra osudu. Pred posledným kolom mali pred Manchestrom United dvojbodový náskok. Na trávniku Liverpoolu však prehrali 1:2, a tak sa museli spoliehať na to, že obhajca titulu zaváha tiež. Stalo sa. United uhrali s West Hamom len remízu 1:1 a prepustili kráľovský trón outsiderovi. Fakty dokazujú, že príkladov z prekvapujúcej histórie majú futbalisti Leicestru dostatok. Stanú sa jedným z nich?

Prekvapujúci šampióni
Atlético Madrid (Španielsko) sezóna 2013/2014
VfL Wolfsburg (Nemecko) sezóna 2008/2009
Deportivo La Coruňa (Španielsko) 1999/2000
1. FC Kaiserslautern (Nemecko) 1997/1998
Blackburn Rovers (Anglicko) 1994/1995

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deportivo La Coruňa #1. FC Kaiserslautern #Leicester City
Načítavajú sa športové výsledky...