Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klopp s Van Gaalom 2:2, blíži sa veľké derby Liverpool - Manchester United

Beztak najslávnejšie stretnutie najvyššej anglickej futbalovej súťaže bude v nedeľu ozvláštnené obnovením trénerskej rivality. FC Liverpool o 15.05 h SEČ v 22. kole Premier League 2015/2016 privíta Manchester United.

16.01.2016 11:14
Jürgen Klopp Foto: ,
Tréner FC Liverpool Jürgen Klopp.
debata

Pred výkopom si podajú ruky Jürgen Klopp s Louisom van Gaalom, ktorí sa veľmi dobre poznajú z Nemecka, kde viedli Borussiu Dortmund, resp. Bayern Mníchov.

Dvanásteho septembra 2009 triumfoval Bayern nad Dortmundom vysoko 5:1, 13. februára 2010 zvíťazil 3:1, 3. októbra toho istého kalendárneho roka znížil Klopp vzájomnú bilanciu vďaka úspechu 2:0 a 26. februára 2011 ju výsledkom 3:1 vyrovnal na 2:2. Teraz charizmatickí kormidelníci na seba po prvý raz narazia na Britských ostrovoch.

„Sme rozdielni, ale to je normálne. Pravdepodobne som odlišný od väčšiny ľudí v tejto miestnosti. Nepoznám ho až tak dobre, no párkrát sme sa už stretli. Boli to intenzívne zápasy, nepochybne. Obidvaja chceme byť úspešní a potrebujeme na to veľa roboty. K futbalu pristupujeme inak. Nedá sa posúdiť, kto lepšie. On je skúsenejší, ja som zasa živší pri postrannej čiare. Musíme dôverovať našim zverencom,“ vyhlásil lodivod LFC Klopp.

Štyridsaťosemročný Nemec pôsobiaci v FC Liverpool od októbra 2015 priznáva, že zbožňuje derby zápasy. Považuje ich totiž za to správne korenie: „Louis van Gaal je jedným z najúspešnejších koučov na svete. Získal mnoho trofejí, nielen v Nemecku. Má svojskú predstavu o futbale. Ako oponent to musíte rešpektovať a prispôsobiť sa. Duel proti Manchestru United mi trocha pripomína súboje Dortmundu so Schalke 04 Gelsenkirchen. Bez ohľadu na výkony v ostatných vystúpeniach počas celej sezóny, v derby musíte preradiť na vyšší rýchlostný stupeň a ukázať to najlepšie. Pochopiteľne, obidva tímy potrebujú body, aby sa udržali v kontakte s poprednými priečkami tabuľkového poradia. Aj keby sme mali dvadsaťbodový náskok na čele, konfrontácia s Manchestrom United by nestratila na dôležitosti. Takto vnímam derby. Mám ich rád, dokážu vybičovať k top výkonom.“

„Červení“ si však musia dať pozor, aby na domácom Anfielde netrpeli prehnanou motiváciou. „V každom meraní síl si na to musíme dať pozor. Môže k tomu dôjsť. Pred takýmto predstavením netreba príliš hovoriť o motivácii, pretože každý si uvedomuje jeho význam. Vo futbale potrebujete všetko správne načasovať a vyvážiť. S chybami sa vyrovnáte iba tak, že sa viac nabeháte. Nad Manchestrom United neuspejete, pokiaľ absolvujete 145 míľ,“ dodal Klopp na oficiálnej internetovej stránke svojho zamestnávateľa.

O šestnásť rokov starší Holanďan Van Gaal, ktorý realizačnému štábu „červených diablov“ šéfuje od mája 2014, súhlasí, že v nedeľu sa napíše ďalší diel najprestížnejšieho stretnutia v Anglicku. Proti Liverpoolu sa mu zatiaľ darí náramne, na konte má štyri víťazstvá. Tie odštartovali prípravným triumfom v Spojených štátoch amerických na začiatku jeho angažmánu na Old Trafforde.

„Už štyri raz som zažil, čo táto konfrontácia znamená pre fanúšikov. Slabšie to nebolo ani v USA. Vrie to aj v hráčoch, spomeňte si, ako minulý rok Steven Gerrard dostal červenú kartu asi po tridsiatich sekundách. To sa nevidí každý deň. Musíme byť agresívni, no zároveň sa ovládať. Pri týchto emóciách to bude ťažké,“ povedal na webe manutd.com Van Gaal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #FC Liverpool #Jürgen Klopp #Louis van Gaal
Načítavajú sa športové výsledky...