Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Benítez bol odsúdený na skorý odchod z Realu Madrid

Rafael Benítez bol od prvého momentu svojho angažovania v Reale Madrid takpovediac "mŕtvym mužom" na palube futbalového giganta.

05.01.2016 08:30
Rafael Benitez Foto: ,
Sklamanie v tvári Rafaela Benitéza sa dalo v posledných týždňoch vidieť často.
debata

„Prakticky od začiatku svojho sedemmesačného pôsobenia ako desiaty tréner pod Florentinom Pérezom dláždil cestu pre príchod toho jedenásteho,“ napísal server BBC. Angličania sa podujali rozobrať dôvody, prečo musel bývalý úspešný kouč FC Liverpool či FC Valencia tak skoro opustiť vratkú stoličku v jednom z najväčších svetových klubov.

Chcelo ho len 8% fanúšikov

Už začiatok Benítezovho panovania na San Bernabéu mal črty pochybenia. Keď mal prezident Florentino Pérez na májovej tlačovej konferencii vysvetliť, prečo vlastne odvolal Carla Ancelottiho, pod ktorým Real dosiahol triumf v Lige majstrov aj domácom Kráľovskom pohári či takmer rekordnú sériu 22 víťazstiev, odpovedal: „Neviem. Nikdy som si nebol istý jeho odchodom.“ Do Beníteza sa od začiatku obuli aj dva najväčšie španielske športové denníky. AS v ankete zistil, že len 8 % fanúšikov si želá jeho príchod ku kormidlu a Marca zasa vymenovala 18 dôvodov, prečo sa nemá stať trénerom „bieleho baletu“.

Prezident Pérez musel od začiatku počúvať ponosy fanúšikov, ktorí tušili, že nový tréner nebude viesť mužstvo k ofenzívnemu futbalu, hoci v klube má pretlak hviezdnych tvárí práve v útoku. „Toto sa nikdy nemalo stať, nemal sem vôbec chodiť,“ vyjadrovali sa prívrženci Realu o Benítezovi na rôznych fórach bez toho, aby odkoučoval čo len jeden zápas.

Máš pocit, že je stále tréner?

Jeho účinkovanie zasa nebola žiadna katastrofa. Z 25 zápasov pod vedením Beníteza Real vyhral 17 a prehral len trikrát. V prvých 14 zápasoch ani raz neprehral, hoci bezgólové remízy s priemerným Gijónom a Málagou už mnohí považovali skôr za prehry. Prvá verejnejšia kritika prišla po októbrovej remíze s mestským rivalom Atléticom (1:1). Karim Benzema síce vtedy strelil prvý gól zápasu, ale po prestávke ho tréner bezdôvodne stiahol, jeho hráči sa zasa stiahli dozadu a výsledkom bolo domáce vyrovnanie 7 minút pred koncom. Nebolo to však nič proti fatálnemu zlyhaniu celého tímu v novembrovom El Clásicu a štvorgólovému výprasku doma od FC Barcelona (0:4).

Fanúšikovia si schuti zaspievali chorály vyzývajúce Beníteza na odchod. „Nemám slov. Za tento duel musíme prosiť našich fanúšikov o odpustenie. Podali sme slabý výkon, nič v zápase nám nevyšlo,“ smutne skonštatoval kapitán Realu Sergio Ramos. Trénera vtedy kritizovali už nielen fanúšikovia a médiá, ale povrávalo sa, že aj vlastní hráči. Hovorilo sa najmä o štvorici hviezd Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, James Rodriguez, Isco, ktorej „Rafa“ nevedel nájsť miesto v zostave tak, aby niektorého nemusel nechať na lavičke. V jednom zo zápasov kamera a ruchový mikrofón zachytili frustráciu vystriedaného Isca, ktorý krútiac hlavou smerom k spoluhráčovi Tonimu Kroosovi prehodil niečo v zmysle: "Máš pocit, že on je stále tréner?“

Ani gólové hody nepomohli

V decembri sa pohár nespokojnosti naplnil po administratívnom vylúčení zo španielskeho Kráľovského pohára pre neoprávnený štart dištancovaného ruského hráča Denisa Čeryševa v zápase proti Cádizu. „V momente, keď sme na to prišli, hľadali sme riešenie. Po prvom polčase sme preto hráča vystriedali,“ bránil sa vtedy Benítez, ale klub trestu neunikol. Potom prišla ligová prehra vo Villarreale (0:1) a odstup za dvojicou FC Barcelona – Atlético Madrid na čele opäť narástol na 5 bodov. Napätú atmosféru v klube pred Vianocami nezmiernili ani gólové hody v zápase Ligy majstrov proti Malmö (8:0) či v domácej Primera División proti Rayu Vallecano (10:2).

V Reale sa však rozhodli konať až po novoročnej remíze vo Valencii (2:2). Tá definitívne zlomila Benítezovi krk. Tridsaťsedem bodov z 18 zápasov a štvorbodové manko na lídra Atlético v domácej najvyššej súťaži boli málo vzhľadom na vysoké ambície Realu. „Naše rozhodnutie rozlúčiť sa s Rafaelom Benítezom sa nerodilo ľahko, zvlášť pre mňa. Je to úžasný profesionál a skvelý človek,“ oznámil značne diplomaticky prezident madridského klubu Florentino Pérez.

Zidane ako Guardiola či Enrique?

Poruke mal ihneď exkluzívnu náhradu – Zinedina Zidana, ktorý predstavoval úplný Benítezov opak. Bývalý najlepší futbalista sveta, majster aj vicemajster sveta a klubová ikona Realu, ktorá mu vystrieľala víťazstvo v Lige majstrov v sezóne 2001/2002. Povráva sa, že Zidane bol dlhodobo favoritom Péreza ako rýchla voľba počas rozbehnutej sezóny. Vďaka nemu sa vlani v lete stal trénerom treťoligovej rezervy Castilly, aby nazbieral trénerské skúsenosti. Ešte predtým bol jednu sezónu asistentom Carla Ancelottiho pri prvom tíme. "Pérez dúfa, že v Zidanovi získa čosi na spôsob Pepa Guardiolu či Luisa Enriqueho v Barcelone, ktorí sa zo skvelých a vysoko rešpektovaných bývalých hráčov cez zaťaté zuby v rezervnom tíme, kde sa snažili pochopiť klubovú DNA, prekoučovali až k úspechom v áčku,“ tvrdí server BBC.

Marca trochu pochybovačne napísala, že Zidane je síce prítomnosť, ale ktovie, či aj budúcnosť Realu. „Je to prvý francúzsky tréner v histórii tohto klubu a podpísal na tri sezóny. Bolo to pre Péreza to najľahšie rozhodnutie angažovať ho, lebo má charizmu a je to legenda. A je presne tým, ktorý po nevýraznom Benítezovi by mal opäť v hráčoch prebudiť záujem o hru,“ tvrdí Marca. "Zidane nemá rád uponáhľaný futbal, skôr preferuje plnšie držanie lopty, ale nevyhýba sa ani vertikálam. Lavičku Realu Madrid Castilla opustil na druhom mieste súťaže Segunda División B s 29 gólmi v 19 zápasoch. Jeho nespornou výhodou bude to, že hráči ho budú brať ako jedného z nich a zároveň mu prejavovať potrebný rešpekt. Ešte nie je nič stratené v domácej najvyššej súťaži ani Lige majstrov,“ povzbudivo vyhlásil madridský denník ABC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Primera Division #Zinedine Zidane #Rafael Benítez