Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénerské šachy. Ide si Guardiola po rekordný plat?

Stačí jediný podpis. A jeho zárobok mu vraj budú závidieť tréneri po celom svete.

28.12.2015 10:00
Pep Guardiola Foto: ,
Spokojný Pep Guardiola.
debata

V Bayerne Mníchov sa Pep Guardiola nemá na čo sťažovať. Mužstvo pod jeho vedením neustále napreduje. V aktuálnej sezóne neohrozene kráča k tretiemu titulu, v Lige majstrov postúpilo s prehľadom do vyraďovacej fázy. Navyše, s viac ako 20 miliónmi eur ročne je Španiel údajne najlepšie plateným trénerom vo svete futbalu. Napriek tomu sa rozhodol, že o niekoľko mesiacov sa s nemeckým veľkoklubom rozlúči. A nové výzvy bude hľadať inde.

„Sme nesmierne vďační za to, čo pre nás Guardiola urobil. Veríme, že pod jeho vedením dosiahneme v tejto sezóne ešte veľa úspechov,“ uviedol pre denník Bild šéf mníchovského veľkoklubu Karl-Heinz Rummenige. „O svojom odchode ma informoval pred tromi týždňami na vianočnom večierku. Povedal mi, že vo svojom živote potrebuje nové ciele,“ dodal.

Prvý muž najúspešnejšieho nemeckého klubu vraj vie, kam povedú ďalšie Guardiolove kroky. „Tuším, kam sa poberie. Nechcem to však prezrádzať. Nech tak urobí Pep alebo jeho nový zamestnávateľ,“ cituje jeho slová portál bbc.com.

Podľa britských médií by mal 44-ročný kouč odísť do Anglicka. Upísať by sa mal Manchestru City, ktorý vraj má pre Guardiolu pripravenú rekordnú zmluvu. Tá by mu mala zaručiť ročný príjem 25 miliónov eur. Odchovanec barcelonskej futbalovej školy by sa tak stal najlepšie plateným trénerom sveta. Nielen vo futbale, ale i športe vôbec.ň

Napokon, Guardiola je synonymom úspechu. Keď v roku 2008 prevzal prvý tím Barcelony, hneď ho priviedol k šiestim prvenstvám v jedinom roku. Na Nou Camp priviezol trofej pre víťaza španielskej ligy, pohára, Superpohára, Ligy majstrov, Európskeho superpohára a uspel aj na klubových majstrovstvách sveta. Pre Barcelonu vybojoval počas ďalších dvoch rokov osem trofejí.

V Bayerne na skvelé výsledky nadviazal. Svojich zverencov nasmeroval k piatim veľkým triumfom. Guardiola však nie je jediným popredným trénerom, ktorý v blízkej budúcnosti zmení pôsobisko. Po ročnej pauze sa do sveta veľkého futbalu vráti Carlo Ancelotti. Taliansky stratég prevezme pred nasledujúcou sezónou práve Bayern. A po titule z Talianska (AC Miláno), Anglicka (Chelsea Londýn) a Francúzska (Paríž St. Germain) sa pokúsi pridať do zbierky aj prvenstvo v Bundeslige.

Okrem neho je stále bez práce aj José Mourinho. Portugalčana spájajú médiá predovšetkým s Manchestrom United, kde sa nedarí Louisovi van Gaalovi. Pod Holanďanovým vedením prehrali United v lige už štvrtý raz v rade. Tentokrát na ihrisku Stoke City (0:2). „Možno rezignujem aj sám, nie vždy musí trénera prepustiť klub. Najprv sa však chcem o tom pozhovárať s hráčmi a mojimi najbližšími spolupracovníkmi,“ uviedol Van Gaal.

Do trénerských šachov akiste zasiahne aj Manuel Pellegrini, ktorý už teraz vie, že v Manchestri City po sezóne s istotou končí. Súčasťou špekulácií je aj Diego Simeone, ktorý už štvrtý rok vedie Atlético Madrid. Po sezóne by vraj mohol nahradiť Guusa Hiddinka na lavičke Chelsea. Ďalší holandský kouč v Premier League odštartoval na staronovom pôsobisku rozpačito. Anglický šampión len remizoval doma s Watfordom (2:2) a naďalej ho od zostupového pásma delia len dva body.

Kam poputujú kroky trénerov
Pep Guardiola Manchester City
José Mourinho Manchester United
Diego Simeone Chelsea Londýn
Zdroj: BBC

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pep Guardiola #José Mourinho #Diego Simeone