Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šesták chystá rozlúčku. Maďarčina mu nejde, ale dáva góly

V európskych futbalových súťažiach nie je aktuálne väčší suverén ako maďarský veľkoklub Ferencváros Budapešť.

05.11.2015 10:00
Stanislav Šesták Foto: ,
Stanislav Šesták.
debata

V novej sezóne ešte v lige neprehral a pripísal si iba jednu remízu. Už po 14 zápasoch vedie ligovú tabuľku o 15 bodov. Výrazne k tomu prispieva aj slovenský reprezentant Stanislav Šesták. Dal sa dokopy po zdravotných problémoch a chytil druhý dych. Útočník, ktorý na budúci mesiac oslávi 33. narodeniny, už vo štvrtom zápase za sebou strelil gól a s piatimi presnými zásahmi je druhý najlepší strelec populárneho Fradi. V tabuľke kanonierov maďarskej ligy sa delí o piate miesto.

Chvíľu ste sa v novom prostredí rozbiehali, ale teraz pravidelne hrávate bez striedania celé zápasy…
Konečne ma nič nebolí… Najprv ma trápilo koleno, potom achilovka, dlho sa to vlieklo. Na predchádzajúcom reprezentačnom zraze mi pomohli aj naši lekári, odvtedy akoby to seklo. Zdravotné problémy už nemám, na ihrisku sa cítim výborne, dávam góly, vydržím hrať celých deväťdesiat minút, som spokojný.

Darí sa nielen vám, ale aj mužstvu. Čím to je, že je také suverénne?
Mali sme výborný štart a odvtedy v tomto štýle pokračujeme. V každom zápase dominujeme, sme tímom, ktorý tvorí hru a súperov jasne prevyšuje. Nemecký tréner Thomas Doll, ktorý tu bude čoskoro dva roky, si postupne vybudoval silný tím a prináša to herný i výsledkový efekt.

Mimochodom, bol to Doll, ktorý si aj vás vybral do mužstva…
Je to tak, poznal ma z Nemecka a potom aj z obdobia, keď som pôsobil v Turecku, on v tom čase viedol Genclerbirligi.

Takže neľutujete, že ste pred necelým pol rokom zamierili do Budapešti?
Ani trochu… Po rozviazaní zmluvy s Bochumom som bol voľný hráč a mal som niekoľko možností. Ferencváros mi vyhovuje z mnohých dôvodov. Deväť rokov som pôsobil v zahraničí a teraz som sa dostal najbližšie k domovu, nemusím toľko cestovať a lietať. Za tri hodinky som doma, manželka s deťmi je chvíľu v Prešove, chvíľu v Budapešti, ako to rodine vyhovuje. Vo Ferencvárosi som našiel výborné podmienky, neviem, či sa k nim nejaký slovenský klub približuje. Darí sa nám v súťaži, v klube vládne vynikajúca atmosféra, máme krásny štadión. Vidím len pozitíva.

Aký je záujem o vaše zápasy?
Máme dvadsaťtisícový štadión a spolovice býva zaplnený, niekedy aj viac. Čoskoro budeme hrať s Újpestom, to je najväčšie budapeštianske derby a akiste bude vypredané. Ultras momentálne bojkotujú zápasy, prestali ich púšťať na štadión, respektíve sa sprísnili podmienky ich účasti. Potrebovali sa registrovať špeciálnymi kartami a to sa im nepáčilo. Teraz viac chodia rodiny s deťmi.

Momentálne pôsobí v maďarskej lige málo Slovákov, v minulosti ich bývalo viac. Čím si to vysvetľujete?
Donedávna tu pôsobil mladý Bénes alebo dvojica skúsených hráčov Halenár a Žofčák, ale ich tím opustil súťaž, nedostal licenciu. Ťažko mi je posudzovať, prečo Slovákov ubudlo, ale veľa ich hráva v Česku a v Poľsku. Možno zohráva problém aj rečová bariéra.

Vy ste sa po príchode do Budapešti priznali, že neviete nič po maďarsky. Ako ste na tom teraz?
Príliš sa stále nechytám, ovládam len nejaké slovíčka či frázy. Ale v tíme máme nemeckých trénerov, hovorí sa po anglicky i nemecky, takže nemáme problém. Maďarčinu počujem iba vtedy, keď sa bavia medzi sebou domáci hráči, to je málo. Nie som nútený sa v maďarčine zdokonaľovať, preto nerobím pokroky.

Ako hodnotíte úroveň maďarskej ligy?
Neviem ju príliš porovnať so slovenskou, lebo už som dlho v zahraničí. V porovnaní s nemeckou sa tu nehrá taký agresívny futbal. Aj maďarská liga má svoju kvalitu, v našom mužstve je veľa reprezentantov. Momentálne príliš veľkú konkurenciu nemáme, ale to sa môže zmeniť. Darí sa viac aj reprezentácii, Maďari mali šancu ako my postúpiť do Francúzska, ale nakoniec budú hrať baráž a v tíme by malo byť až sedem hráčov Ferencvárosu.

Patríte medzi najskúsenejších slovenských reprezentantov. Veríte, že vám dobrá forma otvorí aj cestu na šampionát?
Veľmi po tom túžim, ale je to v rukách trénera. Do začiatku šampionátu je ešte dosť ďaleko. Pokúsim sa výkonmi vybojovať si nomináciu, dôležitý bude aj môj zdravotný stav. Už na jar, keď som odchádzal z Bochumu, kde som si nesadol s trénerom a nedostával som veľa šancí, som hovoril, že chcem ísť do tímu, kde budem hrávať a bojovať aj o miesto v národnom drese.

Vy ste patrili medzi kľúčových hráčov, keď mužstvo postúpilo na MS 2010 do Afriky. Môžete porovnávať. Má teraz Slovensko silnejší tím?
Myslím si, že je aj silnejší, ale najmä skúsenejší. Mám pocit, že sme si nikdy neverili ako teraz. Veľa hráčov pravidelne hráva v zahraničných kluboch, viacerí vo veľmi dobrých. V kvalifikácii MS 2010 sme mali aj dosť šťastia. Teraz dokážeme vyhrávať aj nad silnejšími súpermi. Verím, že sa to bude stupňovať, že prídu ďalší mladí hráči, alebo takí, čo urobia dobré prestupy a budú hrať ešte v lepších kluboch. Som šťastný, že som súčasťou tohto tímu, teším sa na každý zraz a zápas. Toto bola moja posledná kvalifikácia. Bolo by fantastické, keby som sa dostal ešte na majstrovstvá Európy. Po nich budem už iba fanúšik reprezentácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferencváros Budapešť #Stanislav Šesták
Načítavajú sa športové výsledky...