Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Dánsku sa zaskvel zákrokom roka. V bránke nemá absenciu

Čoskoro uplynú dva roky, čo sa slovenský futbalový brankár Martin Dúbravka usadil v prístave na pobreží Jutského polostrova. Hneď sa stal oporou dánskeho Esbjergu FB a postaral sa aj o malú raritu.

04.11.2015 06:00
Martin Dúbravka Foto:
Martin Dúbravka.
debata

V novom pôsobisku nechýbal doteraz ani v jednom ligovom stretnutí, nastúpil bez prerušenia v 52 zápasoch. Pred niekoľkými dňami v súboji s Aalborgom vzbudil obdiv jeho ekvilibristický zákrok, ktorým na bránkovej čiare zabránil gólu. Bol hitom sociálnych sietí nielen v Dánsku, ale aj v rôznych kútoch sveta. „Teší ma to, dostal som sa viac do povedomia,“ vraví spokojne 26-ročný žilinský rodák.

V uplynulom kole ligy pretrhol váš tím smolu a po šiestich zápasoch si pripísal plný počet bodov…
Dlhšie sme sa herne trápili, som rád, že sme to konečne zlomili. Ani zápas s Nordsjaelandom, ktorý patrí k lepším v lige, sa nevyvíjal dobre, prehrávali sme, ale po prestávke sme ho otočili.

Bol to aj slovenský minisúboj, lebo v Nordsjaelande pôsobí bývalý Trenčan Stanislav Lobotka. Mali ste možnosť sa pozhovárať?
Samozrejme, bavili sme sa najmä o rozdieloch medzi našimi a dánskymi klubmi a aj oboma súťažami. Padlo mi to dobre, lebo podobných príležitostí je minimum, v dánskej lige pôsobíme zo Slovenska len my dvaja. Stanovým spoluhráčom je Brazílčan Ramon, ktorý tiež hrával v Trenčíne. Obaja nastúpili v základnej zostave.

Lobotka prišiel do Dánska len v auguste. Pýtal si rozumy aj od vás?
Je dosť skúsený futbalista, ale vypočul si odo mňa nejaké informácie a postrehy. Navzájom sme si pomohli. Keď prišiel do Nordsjaelandu, už tam bol asi týždeň Ramon. Myslím, že Stano je spokojný, pravidlene hráva a má to len na skok do Kodane.

Vy ste si v novom klube rýchlo vybudovali dobré meno…
Z toho mám radosť, teší ma dôvera trénerov, chcem sa im odplatiť spoľahlivými výkonmi. Hneď prvý zápas, ktorý som v tíme odchytal, bol proti Fiorentine v osemfinále Európskej ligy, aj v ďalšej sezóne sme hrali v európskej súťaži.

Mužstvu sa však v poslednom období nedarí, je aktuálne na predposlednej priečke. V čom je problém?
Klub predal veľa hráčov v krátkom období a káder adekvátne nedoplnil. Mali sme málo času, aby sme sa zohrali. Noví hráči nepriniesli kvalitu. V tíme je aj veľa mladých, ktorí potrebujú ešte čas. Verím, že v zime káder doplníme a odrazíme sa k lepším výkonom i výsledkom. V mnohých zápasoch sme neboli slabší, ale prehrali sme po stupídnych chybách a pripravili sa o mnohé body. Keď som sem v zime pred takmer dvoma rokmi prišiel, tiež sme boli v podobnej pozícii, ale vytiahli sme sa až do Európskej ligy.

Aká je úroveň dánskej ligy? Porovnavajte ju so slovenskou…
Nechcem tvrdiť, ktorá je lepšia a ktorá horšia, sú iné. Dánska je priamočiara, rýchla, náročná na osobné súboje. Je to často o bojovnosti a fyzickej pripravenosti.

Internetovým hitom sa stal váš nedávny skvelý zákrok, dostal dokonca prívlastok zákrok roka. Aký mal ohlas vo vašom okolí?
Potešil ma pozitívny ohlas i fakt, že som sa dostal viac do povedomia. O zákroku roka písali najmä dánske denníky, ale netuším, či sa to dostane do nejakej súťaže. Najmä priateľka Lucia, ktorá sa mi v Esbjergu usiluje utvoriť domov, mi vravela, že to bolo na mnohých portáloch s veľkou sledovanosťou i reakciami.

Radíte tento zákrok medzi výnimočné, alebo ste mali v kariére viac podobných?
Určite patrí do malej skupiny topzákrokov. Možno nebol úplne najkrajší, ale keďže je čerstvý, asi ho momentálne radím na prvé miesto. Náš tréner brankárov vtipkoval, že si nevie vybrať medzi dvoma inými…

Odvrátili ste gól v poslednom okamihu, až sa na prvý pohľad zdalo, že lopta je už za čiarou…
Aj niektorí iní mali podobný pocit, súperovi hráči dokonca v prvom momente reklamovali gól. Ja som si bol hneď istý, že nebol a som rád, že to videl presne aj rozhodca, inak by tento výnimočný zákrok stratil pointu.

Zvykli ste si už na život v inej krajine?
Už áno, ale necítim sa tu stále ako doma. Esbjerg je veľkosťou podobný Žiline, ale spôsob života ľudí, aj ich mentalita je dosť odlišná od našej. Sú uzavretejší, nežijú príliš spoločensky, na prvom mieste je rodina.

Už ste čosi pochytili aj z dánčiny? Ako sa dorozumievate?
Už sa toho nalepilo na mňa dosť. Rozumiem takmer všetko, horšie je to ešte s hovorením. Výhodou je, že väčšina ľudí rozpráva po anglicky, takže sa vždy dohodneme.

Ako trávite voľný čas?
S Luciou sme dosť aktívne typy. V Esbjergu je more, krásne pláže, to je pekné v lete. Usilujeme sa spoznávať krajinu, jej históriu, kultúru. Pomerne veľa cestujeme, navštevujeme okolité mestá. Keď mám dva dni voľna, vyberieme sa do Kodane, to je veľké a pekné mesto, tam sa dá veľa vidieť a poznať, možností je tam neporovnateľne viac ako v Esbjergu. Je od neho vzdialené tri hodiny cesty, takže na jeho návštevu potrebujeme trochu času. Sledujeme aj slovenské televízne kanály, vieme, čo sa deje doma a máme prehľad aj v našom športe.

Stretávate sa aj s inými Slovákmi, ktorí žijú vo vašom okolí?
Veľa ich nie je, čo viem, v Esbjergu žije ešte jedna slovenská rodina a jeden mladík, ktorý hrával aj futbal v Slovane, prešiel mládežníckymi výbermi. V Kodani chytal donedávna fínsky brankár Lukáš Hradecký, ktorý pochádza zo Slovenska. Veľmi príjemný človek, ktorý mi po príchode pomáhal zorientovať sa.

Slovenskí futbalisti postúpili na šampionát do Francúzska, vy patríte do širšieho kádra reprezentácie. Je posledný úspech pre vás novou motiváciou, aby ste sa dostali do tímu?
Nejde len o tento úspech. Pre mňa je motiváciou samotná reprezentácia. Mojím snom je dostať sa do tímu. Robím pre to maximum svojimi výkonmi. Verím, že moja šanca príde. V Esbjergu mám ešte zmluvu na rok a pol, ale už sme sa v klube bavili o tom, že ak budem mať dobrú ponuku, možno by ma uvoľnili skôr. Aj nedávny mimoriadny zákrok by mi mohol pomôcť. Rád by som sa zasa posunul v kariére, hral v európskej súťaži, rástol futbalovo, ale aj osobnostne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Dúbravka #Esbjerg fB