Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halenár: Kvalita, akú núkajú Česi, je na Slovensku párkrát za rok

Na prvé skusy do zahraničia odišiel až po tridsiatke. V januári tohto roka opustil bratislavský Slovan a dohodol sa na zmluve s Nyíregyházou.

03.11.2015 08:00
Juraj Halenár Foto:
Juraj Halenár ešte v drese Slovana Bratislava.
debata (4)

V Maďarsku však Juraj Halenár (32) vydržal len zopár mesiacov. Od leta je hráčom nováčika najvyššej českej súťaže z Olomouca. V drese Sigmy, ktorá cez víkend podľahla doma Mladej Boleslavi (1:2), sa dočkal premiérového gólu. „Zaradím ho medzi moje najkrajšie,“ vraví so 125 presnými zásahmi najlepší strelec v histórii samostatnej slovenskej ligy.

Góly sprevádzajú celú vašu kariéru. Aké bolo čakanie na prvý olomoucký?
Nepríjemné. Z dvanástich ligových kôl som štyri neodohral. Navyše, v Olomouci som v úplne inej situácii ako napríklad v Slovane, kde som sa dostal do podstatne väčšieho množstva príležitostí. Prvého gólu som sa preto nevedel dočkať.

Brankára Šedu ste prekonali po tvrdej strele z priameho kopu z takmer tridsiatich metrov. Zaradíte tento gól v osobnej hitparáde na popredné priečky?
Určite medzi tri najkrajšie. Myslím si však, že brankár môj pokus trochu podcenil. Predtým, ako som napriahol, urobil krok za múr. Loptu som pritom poslal do opačnej strany. Väčšinou sa pokúšam strieľať ponad múr, tentokrát som urobil výnimku. Rozhodol som sa v poslednej chvíli.

Gól Juraja Halenára (od času 2:10).

Už ste za premiérový zápis stihli niečo prihodiť do klubovej kasy?
Ešte nie, ale počítam s tým. Spoluhráči mi to na pondelňajšom tréningu s radosťou pripomenuli.

Olomoucu váš presný zásah na bod nestačil. Prevláda u vás gólová radosť alebo skôr sklamanie z prehry?
Jedno oko plače, druhé sa smeje. Od 29. minúty sme boli po vylúčení na ihrisku len desiati. Navyše, s Mladou Boleslavou, ktorá patrí k špičke českej ligy, sme to mali mimoriadne náročné. K bodu sme pritom boli veľmi blízko. Kapitán Magera nám strelil víťazný gól v poslednej minúte.

Po príchode do Sigmy ste sa udomácnili v základnej zostave. Tréner Kalvoda vás z nej postupne začal vynechávať. Poznáte dôvod?
V úvodných piatich či šiestich kolách som sa dostal do dvoch, troch sľubných šancí. Ani jednu som nepremenil a tréner ma posadil na lavičku. Chcel som od neho vysvetlenie, no nedočkal som sa ho. Nezostávalo mi nič iné, len čakať na ďalšiu príležitosť.

Dal vám ju nový kouč Jílek, ktorý sa vyjadril, že s vami počíta. Vnímate jeho príchod ako nový impulz?
Tréningy sa pod jeho vedením zlepšili o 50, možno 60 percent. Sú dynamickejšie, rýchlejšie, viac pracujeme s loptou. Tréner Jílek od nás vyžaduje maximálny prístup, čo sa odzrkadľuje aj v zápasoch. Cítime, že sa zlepšujeme. Napokon, pred týždňom sme vyhrali na Slavii 2:0 a spoluhráčom som pripravil oba góly.

V priebehu roka ste si zahrali v slovenskej, maďarskej i českej lige. Skúste tieto tri súťaže porovnať…
Dominuje jednoznačne česká. Za ňou nasleduje slovenská, potom maďarská. V Česku je veľa kvalitných zápasov, u nás je takých zopár za rok. Navyše, mužstvá sú skvele fyzicky pripravené. Na štadióny chodí podstatne viac fanúšikov. Olomouc má priemer viac ako 4-tisíc na zápas. Za všetko taktiež hovorí fakt, že Česi majú v Európskej lige troch zástupcov.

Do zahraničia ste sa vybrali netradične až po tridsiatke. Ako si zvykáte na pozíciu legionára?
Bez problémov. V Nyíregyháze aj Olomouci som medzi spoluhráčov výborne zapadol.

Našli ste v Sigme dobré podmienky?
Lepšie, vynímajúc finančné, som ešte nemal. Všetko tu funguje na vysokej úrovni. Od regenerácie, tréningových podmienok, až po krásny štadión. Mesto je síce menšie, no veľmi pekné. Výhodou je, že do Bratislavy to mám veľmi blízko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Halenár #Fortuna liga #Synot liga #Sigma Olomouc
Načítavajú sa športové výsledky...