Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelonu straší predvedená hra. Celta nám nastavila zrkadlo, vraví Enrique

Po stredajších stretnutiach 5. kola najvyššej španielskej futbalovej súťaže Primera División 2015/2016 došlo k výmene stráží na čele tabuľky.

24.09.2015 10:53
Lionel Messi Foto: ,
Najväčšia hviezda Barcelony Lionel Messi (vľavo) počas zápasu na ihrisku Celty Vigo.
debata

Doterajší líder FC Barcelona prehral na pôde Celty Vigo rozdielom triedy 1:4, čo využil úhlavný rival Kataláncov Real Madrid a zvíťazil 2:1 v Bilbau.

„Bielemu baletu“ patrí aktuálne vedúca pozícia s 13 bodmi o skóre pred Celtou Vigo a Villarrealom. O bod menej majú Atlético Madrid a FC Barcelona.

Galícijský tím položil základy víťazstva nad obhajcom titulu už v prvom polčase, keď sa strelecky presadili Nolito a Iago Aspas. Druhý menovaný po zmene strán v 56. min zvýšil na 3:0. Čestný úspech „Blaugranas“ zaznamenal v 80. min Neymar, ale konečnú podobu výsledku dal o tri minúty neskôr Švéd John Guidetti.

Kouč hostí Luis Enrique po stretnutí lamentoval predovšetkým nad nepremenenými šancami hviezdneho tria Lionel Messi – Luis Suárez – Neymar. „Pokiaľ ide o nasadenie, v tomto sme boli dobrí. Mali sme šesť alebo sedem šancí. Je až prekvapujúce, že sme ich nedokázali využiť. Za stavu 0:0 sme pohrdli možnosťami otvoriť skóre. Potom prišiel gól Nolita a zakrátko ďalšia chyba, po ktorej sme prehrávali 0:2. Blahoželám Celte a verím, že budú naďalej hrať takto,“ cituje portál televíznej stanice ESPN slová Luisa Enriqueho, v sezóne 2013/2014 práve tréner tímu z Viga.

„Mohli ste vidieť, ako dobre dokáže Celta zahrať. To je hlavný dôvod, prečo sme prehrali. Hráči súpera odohrali výborné stretnutie po všetkých stránkach. Keď už máme prehrať, radšej dávam prednosť takýmto prehrám, so súpermi ako je Celta, bez nejakých trikov. Tento výsledok nám nastavil zrkadlo, aké ťažké bude vyhrať španielsku ligu,“ doplnil Enrique.

Stopéra Javiera Mascherana vyľakalo predovšetkým to, po akom výkone k prehre došlo. „Celta bola vo všetkom lepšia ako my. Nielen výsledok, ale predovšetkým hra je to, čo ma straší najviac,“ vyhlásil argentínsky univerzál. „Občas môžete prehrať, aj keď si to nezaslúžite, ale Celta bola lepšia na každej pozícii a vyhrala úplne zaslúžene,“ dodal Mascherano.

Kouč domácich Eduardo Berizzo bol po stretnutí nadšený nielen z výsledku, ale aj z toho, že jeho zverenci boli súperovi vyrovnaným partnerom v držaní lopty aj v zakončení. „Dnes zvíťazil futbal a jeho priaznivci. Vybehli sme na súpera. Naším cieľom bolo držať sa herného plánu, nedovoliť im hrať ich hru a využívať loptu na našich kopačkách inteligentne v prospech nášho cieľa a taktiky. Išli sme presne podľa plánu. V strede poľa sme na hráčov Barcelony vyvíjali obrovský tlak a veľké tímové úsilie nakoniec bolo odmenené. Hráčom patrí veľké uznanie za spôsob, akým zdolali tohto náročného protivníka. Tento triumf si veľmi vážime,“ povedal 45-ročný Argentínčan podľa denníka Marca.

Barcelona odohrala v tejto sezóne už tretí zápas, v ktorom inkasovala štyri góly. Viaceré špecializované portály označili za najslabšie články barcelonského súkolia stopérsku dvojicu Gerard Piqué a Javier Mascherano. Piqué odohral po štvorzápasovom disciplinárnom treste prvý ligový duel v tomto ročníku, čo mohol byť taktiež jeden z dôvodov neistoty FCB v zadných radoch.

Real Madrid zabral naplno na horúcej baskickej pôde Athletica Bilbao. Hostia nastúpili v oklieštenom zložení bez Sergia Ramosa, Danila, Jamesa Rodrígueza a Garetha Bala. Madridčania síce prvýkrát v sezóne inkasovali, ale napokon vydolovali tri body zásluhou dvojgólového Karima Benzemu. Francúzsky útočník v 19. min vystihol „malú domov“ Beňata a otvoril skóre. Madridčania kontrolovali priebeh zápasu, ale v polovici druhého polčasu na chvíľu pustili z rúk opraty duelu, za čo ich potrestal v 67. min presnou hlavičkou Sabin Merino. Zverenci trénera Rafaela Beníteza však po inkasovanom góle opäť zapli na plné obrátky a po akcii Isca rozhodol o ich víťazstve Benzema.

Kouč Realu po zápase vyslovil spokojnosť s dosiahnutým rezultátom aj herným prejavom, akým sa mužstvo k nemu dopracovalo. „Som šťastný, pretože sme vyhrali a mužstvo ukázalo dve dobré stránky. V prvom polčase ukážkovo držalo loptu, vytváralo si šance a diktovalo tempo hry. V druhom polčase zas tvrdo bojovalo, ukázalo charakter, súdržnosť a schopnosť vyrovnať sa s náročnými situáciami. Ak to zhrniem, v prvom polčase sme ukázali charakter a v druhom zase poctivý prístup,“ povedal Benítez pre oficiálnu stránku Realu.

Päťdesiatpäťročný rodák z Madridu po zápase pochválil zakončovateľa Karima Benzemu, ktorý dvoma gólmi rozhodol o tom, že Real bral všetky tri body zo štadióna San Mamés prvýkrát od 14. apríla 2013. Kráľovský klub vtedy triumfoval 3:0.

„Je to fantastický útočník s číslom deväť a rozdielový hráč. Benzema na ihrisku ponúka veľa pohybu, má kvalitu a dobre spolupracuje s Cristianom Ronaldom. Obranám súpera narobí veľa problémov a vytvára priestor pre ostatných spoluhráčov. Pre túto sezónu som mu nastavil cieľ streliť 25 gólov. Hovorili sme aj o asistenciách, aj v tomto smere chce byť dobrý,“ skonštatoval Benítez, ktorý prvýkrát postavil do základnej zostavy mladého Chorváta Matea Kovačiča. „Je to kvalitný a dynamický hráč. Sledoval som ho už v Taliansku a viem, čoho je schopný,“ doplnil Benítez.

„Bol to veľmi ťažký zápas, ale nakoniec sme dosiahli to, prečo sme sem prišli – víťazstvo a tri body. Do prestávky sme hrali veľmi dobre, po zmene strán až tak nie, keďže domáci nám to sťažili. Chcel by som sa poďakovať trénerovi Rafaelovi Benítezovi za dôveru, ktorú do mňa vložil. Páčilo sa mi, že som mohol hrať od začiatku. Som veľmi šťastný,“ povedal 21-ročný Chorvát Mateo Kovačič, ktorý sa narodil v rakúskom Linzi. Jeho krajan Luka Modrič vyhlásil, že sa nepozeral na výsledok priebežne hraného duelu Celty Vigo s Barcelonou. „Cez prestávku nám niekto povedal, že Barcelona prehráva 0:2. Prekvapilo nás to. My sa však nepotrebujeme zaoberať tým, ako hrajú iné tímy. Zameriavame sa iba na našu hru, na to, aby sme vždy bojovali a získavali víťazstvá. Ak budeme pokračovať v hre, akú sme predviedli v Bilbau, všetko bude fajn,“ povedal 30-ročný rodák zo Zadaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Primera Division #fc barcelona #celta vigo
Načítavajú sa športové výsledky...