Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Anglicku už minuli na prestupy pol miliardy libier

Transfery hráčov v anglickej najvyššej futbalovej súťaži zhltli toto leto už 500 miliónov libier (približne 712 mil. eur).

04.08.2015 09:16
Bankovky, peniaze, euro Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Je to síce o 335 miliónov menej ako pred rokom, ale do konca prestupového obdobia zostávajú ešte štyri týždne. Informuje o tom server BBC.

Prvenstvo v hitparáde najdrahších prestupov zatiaľ patrí 20-ročnému krídelníkovi Raheemovi Sterlingovi, ktorý zamieril z FC Liverpool do Manchestru City za 44 miliónov libier. Z vyjadrení trénera Louisa van Gaala sa zasa očakáva, že Manchester United ešte podpíše „veľké meno“ napriek tomu, že klub z Old Traffordu už minul v tomto prestupovom okne 83 miliónov.

„Do konca prestupového obdobia by mohol padnúť rekord, lebo kluby sa budú snažiť vyťažiť z novej zmluvy o televíznych právach,“ povedal futbalový finančný expert Rob Wilson. Podľa jeho údajov počnúc ročníkom 2016/2017 platby za televízne práva v zápasoch Premier League sa zdvihnú z 3,018 miliardy libier na 5,136 za tri sezóny. Pre tabuľkovo najslabší klub by to malo predstavovať prilepšenie o 99 miliónov, majster si takýmto spôsobom zarobí 150 miliónov. Ďalšie peniaze sa budú vyplácať klubom za konkrétny televízny zápas. Podľa profesora Sheffield Halam University Wilsona padne rekord aj v sumáre prestupov v zimnom a letnom období dokopy.

„Manchester United už minul 83 miliónov na posily, ale keď si vezmeme do úvahy, že vlani utratil len za Di Maríu 59,7 mil., je to stále rozumná hodnota. Ak teraz zavŕšia predaj Di Maríu do tímu Paríž St. Germain, budú si môcť dovoliť získať Pedra z Barcelony a stále bude suma ich výdavkov relatívne skromná,“ skonštatoval Wilson.

Podľa jeho slov jedným z faktorov rozsiahleho letného míňania je aj podpis novej zmluvy v Lige majstrov na 897 miliónov libier, ktorá sa stane ešte výnosnejšou ako doteraz. Každý účastník skupinovej fázy si prilepší o 9 miliónov libier. „V tomto smere je kľúčový vstup spoločnosti BT Sport na trh Ligy majstrov,“ dodal Wilson.

debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #futbalové prestupy