Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Realom sa lúči dobrý človek s chybami

Len veľmi ťažko predstaviteľné sa stalo skutočnosťou. Najslávnejší futbalový klub planéty sa lúči s jednou zo svojich najpopulárnejších ikon.

13.07.2015 09:00
Casillas Foto: ,
Iker Casillas na rozlúčkovej tlačovej konferencii.
debata

Meno Ikera Casillasa na súpiske Realu Madrid v budúcej sezóne nenájdete. Jeden z najlepších brankárov histórie mení po prvý raz v kariére klub. V 34 rokoch mieri do Porta.

„Náš klub má 113 rokov. Iker bol jeho súčasťou štvrťstoročie. Stal sa symbolom nádeje, predvídavosti, obetavosti, sily a jedinečnosti. Z malého chlapca sa vypracoval na legendu. Bol kapitánom, ktorý si vyslúžil obdiv, lásku a rešpekt miliónov fanúšikov,“ napísal Real vo svojom oficiálnom vyhlásení, z ktorého cítiť kus nostalgie, emócií i smútku.

Niet divu, Casillas pôsobil v Reale od deviatich rokov. Od najmladších kategórií sa cez C a B-tím prepracoval až do prvého mužstva, v ktorého drese odohral 725 zápasov a nezmazateľne sa podpísal pod množstvo úspechov. Realu pomohol k zisku osemnástich trofejí – vrátane piatich majstrovských titulov či troch triumfov v Lige majstrov.

„Ani neviem, ako ho mám opísať. Je skrátka dobrý. Lepšie povedané: jeden z najlepších na svete! Na špičkovej úrovni sa drží nesmierne dlho, čo je v prípade brankára naozaj náročné,“ pochválil pred časom svojho kolegu taliansky brankár Gianluigi Buffon.

Casillas debutoval v drese Realu pred šestnástimi sezónami. Mal len osemnásť rokov. Zahral si po boku takých hviezd, akými boli Francúz Zinedine Zidane, Španiel Raúl, Portugalčan Luis Figo, Angličan David Beckham či Brazílčan Ronaldo. Medzi absolútnou svetovou špičkou sa presadil napriek nižšej postave. Horšie fyzické parametre nahradil ohromnou mrštnosťou, skvelým reflexom na čiare či prehľadom v hre.

V posledných dvoch sezónach však stratil pozíciu jednoznačnej jednotky tímu. Sám vyhlasoval, že chce odísť. „Cítim, že teraz nastala správna chvíľa. Bol som súčasťou najlepšieho klubu sveta. So spoluhráčmi som prežíval radosť i smútok, spolu sme sa smiali i plakali. Vždy som sa v Madride cítil milovaný. Real zo mňa neurobil len dobrého športovca, ale posunul ma vpred aj ako človeka. Preto na mňa nespomínajte ako na dobrého či zlého brankára. Pamätajte si ma ako dobrého človeka s chybami,“ uviedol vo svojom včerajšom vyhlásení Casillas, ktorý si za svoje výkony vyslúžil veľavravnú prezývku – Svätý Iker.

Zatiaľ čo na majstra sveta (2010) a dvojnásobného európskeho šampióna (2008, 2012) čaká vo farbách portugalského vicemajstra nová výzva, Real musí vyriešiť pred blížiacim sa štartom novej sezóny brankársku otázku. Okrem zraneného kostarického gólmana Keylora Navasa má k dispozícii už len mladého odchovanca Fernanda Pacheca.

Na Santiagu Bernabeu vraj túžia po Davidovi De Geovi z Manchestru United.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Iker Casillas #FC Porto