Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbské srdcia zachránila nádej Partizanu

Pýšia sa Predragom Mijatovičom, Dejanom Stankovičom či Savom Miloševičom. Zdá sa, že o ďalšie veľké mená nebudú mať núdzu ani v budúcnosti.

17.06.2015 18:20
srbsko, radosť, futbal, ms do 20 rokov Foto: ,
Srbská radosť s fanúšikmi po víťaznom zápase s Mali.
debata

Srbský futbal sa v priebehu niekoľkých mesiacov dočkal ďalšieho obrovského úspechu v mládežníckej kategórii. Po tom, ako reprezentanti do 21 rokov vyradili v baráži majstrovstiev Európy obhajcu titulu zo Španielska, predviedli sa vo výbornom svetle aj hráči do 20 rokov. Na svetovom šampionáte, ktorý v týchto dňoch hostí Nový Zéland, sa prekvapujúco prebojovali už do finále.

„Pociťujeme radosť, hrdosť a veľké zadosťučinenie. To, čo sme dokázali, je skvelé. Pre náš futbal i celú krajinu znamená tento úspech nesmierne veľa,“ vravel po včerajšom semifinálovom víťazstve nad Mali (2:1 po predĺžení) tréner Veljko Paunovič.

Srbskí mladíci si zahrajú vo finále po prvý raz v histórii. Dosiaľ sa neprebojovali ani medzi najlepšiu štvoricu tímov. „Uspeli sme vďaka nášmu osobitému štýlu, hráči odovzdali na ihrisku všetko, čo v nich bolo. Ukázali obrovské futbalové srdce,“ chválil svojich zverencov Paunovič. Hrdinom srbských fanúšikov sa stal v predĺžení Ivan Šaponjič. Najmladší člen Paunovičovho výberu prekonal brankára Mali hlavou a premenil srbský finálový sen na realitu. Stále len 17-ročný futbalista, ktorý odohral v seniorskom drese Partizanu Belehrad už pätnásť zápasov a strelil štyri góly, zachránil svojich spoluhráčov na novozélandských trávnikoch po druhý raz. V osemfinále odvrátil hrozbu vyradenia, keď v súboji s Maďarskom vyrovnal na 1:1 v úvodnej minúte nadstaveného času. Srbi následne skórovali aj v predĺžení a postúpili ďalej.

Drámu prežili čerství finalisti aj vo štvrťfinále. Stretnutie s Američanmi dospelo až do jedenástkového rozstrelu. O postupujúcom rozhodla až jeho deviata séria.

Oveľa suverénejší neboli na ceste za posledným krokom k zlatu ani Brazílčania, ktorí zvládli s veľkým prehľadom len semifinále. V ňom rozstrieľali Senegal 5:0. Vo štvrťfnále a v osemfinále však museli taktiež absolvovať jedenástkovú drámu – najprv v nej uspeli v súboji s Uruguajom, následne vyradili v šlágri Portugalsko (oba zápasy sa skončili v riadnom hracom čase i po predĺžení bez gólov).

Finále, ktoré sa uskutoční v sobotu, bude zároveň súbojom neskúseného nováčika s jedným z najúspešnejších tímov v histórii svetových šampionátov dvadsaťročných. Brazílčania sa predstavili v zápase o zlato osemkrát, päťkrát uspeli. Naposledy sa tešili z titulu pred štyrmi rokmi v Kolumbii, keď zdolali Portugalsko (3:2 po predĺžení).

Zaujímavosťou je, že Brazílčania sa už raz z veľkého triumfu v Oceánii tešili. V roku 1993 im priala Austrália. Na predošlom šampionáte vôbec neštartovali. V kvalifikačnej skupine obsadili zahanbujúco posledné miesto.

Či si siahne tentokrát juhoamerický gigant na zlato, môžete sledovať v priamom prenose na stanici Eurosport.

Zostávajúci program

Sobota
Finále 17.00: Brazília – Srbsko
O 3. miesto 13.30: Mali – Senegal

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Srbsko #MS do 20 rokov