Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kúzelník z Wolfsburgu vyčaruje gól na počkanie

Jednoduchá otázka: ktorý z útočníkov má momentálne na európskych trávnikoch najlepšiu formu? Pomôcka: nie je to Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Agüero ani Diego Costa. Odpoveď zrejme viacerých zaskočí: Bas Dost.

03.03.2015 09:34 , aktualizované: 17:30
Bas Dost Foto: ,
Gólová radosť Basa Dosta. Útočník Wolfsburgu prekonal v ostatných siedmich zápasoch súperových brankárov štrnásťkrát.
debata

Z holandského útočníka Wolfsburgu je postrach bundesligy. V ostatných siedmich zápasoch nastrieľal súperom štrnásť gólov (jedenásť z nich v šiestich ligových dueloch). Pre porovnanie: Ronaldo s Messim sa pri rovnakom počte odohratých stretnutí strelecky presadili sedemkrát. „Som nadšený, v akej je forme. Je to dobrý chlapec, ktorý si góly zaslúži. Verím, že už čoskoro sa stretneme v národnom tíme,“ pochválil svojho krajana Arjen Robben, so sedemnástimi presnými zásahmi aktuálne najlepší strelec nemeckej ligy.

Takmer dvojmetrový rodák z Deventeru stráca na hviezdu Bayernu Mníchov z tretej priečky štyri góly. Napriek tomu Robbena (a všetkých ostatných) v jednej významnej štatistike prevyšuje. Dost je podľa štatistikov najefektívnejším futbalistom v histórii bundesligy. Gól strelí každých 63 minút, čo sa pred ním nikomu nepodarilo. „Hrá skvelo. Potvrdil, že som sa v ňom nemýlil. Brankári a obrancovia musia mať z neho strach,“ chváli svojho zverenca Dieter Hecking, tréner Wolfsburgu, ktorý stojí za príchodom Dosta do nemeckého klubu.

Heerenveenu za neho poslal na účet pred tromi rokmi sedem miliónov eur. Momentálne je cena bývalého mládežníckeho reprezentanta Holandska podstatne vyššia. Niet divu, povesť výnimočného strelca potvrdzuje dlhodobo. Počas svojej poslednej sezóny v holandskej lige nastrieľal v 39 zápasoch 38 gólov.

Na svoje útočné eso sa môže Hecking spoľahnúť aj v tomto ročníku. Rovnako i jeho spoluhráči. Keď sa Dost odhodlá k zakončeniu, ku gólu má vždy veľmi blízko. Napokon, z ostatných desiatich streleckých pokusov skončilo deväť za chrbtom brankára. Naposledy zažiaril 25-ročný kanonier počas uplynulého víkendu, keď prispel dvoma presnými zásahmi k víťazstvu 5:3 na ihrisku Werderu Brémy.

Najnebezpečnejší je vďaka svojej vysokej postave vo vnútri šestnástky. Z tohto priestoru strelil dvanásť z trinástich bundesligových gólov. „Je to klasik. Šestnástka je jeho domovom, vo vzduchu je nesmierne nebezpečný. Inak to ani nejde, technika či kondícia nie sú jeho silnými stránkami,“ napísali o Čarodejníkovi z krajiny Dost, ako znie jeho prezývka, experti z Eurosportu.

Odchovanec Germanicusu prežíva momentálne najlepšie obdobie v kariére. Počas prvej sezóny vo Wolfsburgu ho však sužovali zranenia, často zostával len na lavičke náhradníkov, a tak premýšľal nad odchodom. Po tom, ako vďaka špeciálnym vložkám vyriešil problémy s plochými nohami a vydržal, sa dočkal zaslúženej odmeny. Dnes patrí k najžiadanejším hráčom na trhu. Hovorí sa o záujme slávneho Manchestru United. Interes o jeho služby prejavil aj Guus Hiddink, tréner holandskej reprezentácie, ktorý má k dispozícii také hviezdy, akými sú Robin van Persie či Klaas-Jan Huntelaar.

Prioritou pre Dosta však zostáva pôsobenie vo Wolfsburgu. Najmä vďaka nemu je mužstvo najväčším konkurentom Bayernu v boji o majstrovský titul. Rozdiel medzi oboma klubmi je v tabuľke osembodový. Pred Mönchengladbachom, ktorý je na treťom mieste, má už desaťbodový náskok, a tak mieri do Ligy majstrov.

S Dostom v zostave môžu Wolfsburčania pomýšľať na úspechy. Ak je na trávniku, tím neprehráva. V tejto sezóne ani raz.

Agentúrny článok bol nahradený autorským

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #VfL Wolfsburg #Bas Dost