Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to kvalita za málo peňazí, tvrdí Kocian o Slovákoch v Poľsku

Jeden tréner a 23 hráčov. Také sú aktuálne počty Slovákov v Ekstraklase, najvyššej poľskej futbalovej súťaži, v ktorej odštartovala jarná časť.

18.02.2015 11:00
Ján Kocian Foto:
Bývalý reprezentačný kouč Slovenska Ján Kocian.
debata

V zime sa slovenské rady výrazne posilnili a začínajú pomaly atakovať aj českú ligu, kde stále pôsobí najviac slovenských futbalistov za hranicami. „Pre poľské kluby sú Slováci z viacerých dôvodov zaujímaví,“ potvrdzuje tréner Ján Kocian, ktorý viedol aj slovenských reprezentantov a teraz sedí na lavičke Pogoňu Štetín.

Prečo v posledných mesiacoch stúpol záujem o slovenských futbalistov v poľských kluboch?
Dôvodov je viac, ale na prvom mieste je dobrá kvalita za málo peňazí. Poliaci majú záujem o šikovných hráčov zo Slovenska, ktorí ich stoja menej ako podstatná väčšina iných cudzincov. Nikdy nekúpili mačku vo vreci, Slováci sa zväčša osvedčili, sú s nimi dobré skúsenosti. Spočiatku chodili do poľských tímov skôr starší hráči, už takmer vyslúžilci, ale veková hranica sa znižuje a nároky sú stále vyššie.

Súvisí to najmä s tým, že poľská liga je ekonomicky i futbalovo silnejšia a vzďaľuje sa slovenským pomerom?
Je to akiste jeden z vážnych dôvodov. Úlohu zohráva aj fakt, že rečová i adaptačná bariéra nie je veľká, blízkosť oboch krajín je tiež významná. Mentalita futbalistov oboch krajín je veľmi podobná. Aj Slováci prejavujú čoraz väčší záujem. Tento trend môže pokračovať, hoci silné poľské kluby budú chcieť čoraz viac len najlepších, špičku. A ak niekto v slovenskej lige naozaj vynikne, ťahá ho to skôr do súťaží v západnej Európe. Po Slovákoch budú v budúcnosti siahať najmä finančne slabšie poľské kluby.

Prečo to nefunguje aj naopak a na Slovensku sa poľskí futbalisti neobjavujú?
Lebo poľská liga je silnejšia ako slovenská i ako česká. Poliakov slabšia súťaž logicky neláka, navyše sa tu hovorí aj o tom, že slovenské kluby majú finančné problémy. Poliaci nechcú ísť do rizika. Slováci smerujú za vyššou kvalitou i lepšími podmienkami.

Aj finančnými?
Aj, poľské kluby sú finančne silnejšie i dravšie. V Poľsku sa síce tiež môže stať, že v menších kluboch meškajú výplaty, ale každý dostane, čo mu vyplýva zo zmluvy. Licenčná komisia je tu tvrdá, ak by mal klub podlžnosti, nedostal by na ďalšiu sezónu licenciu.

Aká je situácia v Štetíne?
Je to finančne konsolidovaný klub. Nemôžeme si síce dovoliť nijaké veľké nákupy, nemáme veľké oči, ale fungujeme spoľahlivo. Opierame sa najmä o vlastných odchovancov. Je to lepšie ako v Chorzówe, kde som pôsobil predtým. Tam boli a stále sú problémy väčšie ako v iných kluboch.

V Chorzówe vás odvolali vlani v septembri, hoci v minulom ročníku sa vám podaril malý zázrak: vytiahli ste mužstvo z dna tabuľky až na tretie miesto a do Európskej ligy…
Boli sme veľmi blízko k postupu do skupinovej fázy. Potopila nás penalta dve minúty pred koncom súboja v Charkove, ale v konečnom dôsledku sme doplatili najmä na to, že sme mali počtom i kvalitou príliš úzky káder na záťaž, ktorú sme absolvovali. Ani pred novým ročníkom sa tím neposilnil a zákonite prišiel pád. Ruch je aktuálne na predposlednom mieste tabuľky. Po mojom odchode ma už po desiatich dňoch angažoval Pogoň.

Aké sú ambície vášho súčasného mužstva?
Sme aktuálne siedmi, cieľom je skončiť v prvej osmičke, keď sa bude deliť súťaž. Čaká nás ešte tvrdý boj, lebo liga je veľmi vyrovnaná. Budeme potrebovať ešte veľa bodov. Momentálne sú v dolnej polovici tabuľky aj tímy, ktoré patria do silnejšej osmičky, naopak v nej sú mužstvá, ktoré majú výkonnostne naviac.

Paradoxne práve vy nemáte v kádri ani jedného slovenského futbalistu…
Nie, ako som už naznačil, my nestaviame na legionároch. Máme v tíme naturalizovaného Brazílčana Hernaniho, ktorý žije v Poľsku už jedenásť rokov. Hrá u nás aj portugalský obranca Ricardo Nunéz, ktorý predtým pôsobil v Žiline. Teraz sme v zime zobrali lotyšského reprezentanta, útočníka Kamešsa. Mali sme záujem o Vlaska z Trnavy, rokovali sme, ale nedohodli sme sa. Trnava pýtala peniaze, ktoré Pogoň nemienil zaplatiť. Jarnú časť sme teraz otvorili s Lechom Pozňan, ani tam nemajú ani jedného Slováka.

Mimochodom, doma ste s Lechom remizovali 1:1. Čakali ste viac?
Pred zápasom by som remízu možno bral, lebo Lech má veľmi silné mužstvo, naposledy skončil v lige druhý. V zime vo veľkom nakupoval, minul na posily jeden a pol milióna eur. Lenže u nás vyrovnal až v nadstavenom čase, celý zápas sme viedli, ale záver sme zbabrali, preto som bol trochu sklamaný.

Kto je podľa vás najlepším slovenským futbalistom v Poľsku?
Na prvé miesto by som dal Ondreja Dudu z Legie Varšava. Je veľký talent a Legia je pre neho ideálny tím. Dostal v ňom šancu, pravidelne hráva, v domácej lige, ale aj v pohárových súbojoch. Je to pre neho dobrý odrazový mostík do ešte kvalitnejšej súťaže. Možno keby išiel do zvučnejšieho klubu, sedel by na lavičke a nerobil by také pokroky. Teraz predĺžil zmluvu s klubom až do roku 2019, 300-tisíc eur, ktoré Legia za neho dala, boli výborne investované peniaze. Dobré meno tu má aj jeho spoluhráč Dušan Kuciak. Ale aj niektorí ďalší, napríklad Róbert Demjan, ktorý sa po krátkej skúsenosti v belgickej lige vrátil späť do Bielsko-Bialej. Uvidíme, ako sa chytia noví hráči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kocian #Ekstraklasa #Pogoň Štetín