Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Exsparťan Bony prestúpil za 25 miliónov libier do Manchestru City

Bývalý futbalista pražskej Sparty Wilfried Bony už je definitívne hráčom Manchestru City. Anglický majster uzavrel prestup útočníka Pobrežia Slonoviny zo Swansea.

14.01.2015 15:29
Wilfried Bony Foto: ,
Útočník Swansea Wilfried Bony (vpredu) v súboji s Martinom Demichalisom z Manchestru City. Onedlho sa stanú spoluhráčmi.
debata

Prestupovú čiastku nezverejnili, podľa médií ale City zaplatí 25 miliónov libier plus ďalšie 3 milióny libier v najbližších štyroch rokoch. Bony údajne podpísal zmluvu na štyri a pol roka a zarobiť by si mal zhruba 100 tisíc libier týždenne.

Prestup potvrdili oba kluby. Už v dopoludňajších hodinách o ňom informovala Asociácia Pobrežia Slonoviny na svojom twitteri a Bony pózoval s dresom Manchestru s číslom 14.

„Vždy som chcel byť súčasťou niektorého z najväčších klubov na svete a som naozaj hrdý, že sa to podarilo,“ povedal Bony pre webovú stránku City. K aklimatizácii by mu mal pomôcť aj spoluhráč z reprezentácie Yaya Touré, ktorý je hlavnou oporou úradujúceho anglického majstra. „Veľa sme sa o tom nerozprávali. Pomôže mi, aby som sa stal ešte lepším hráčom a ešte nebezpečnejším strelcom. Budem mať po svojom boku skvelého hráča, čo je pre mňa výzva do ďalšej práce,“ dodal Bony.

Dvadsaťšesťročný Bony prišiel do Swansea v roku 2013 z Arnhemu za 12 miliónov libier a stal sa najdrahším hráčom waleského klubu v histórii. V kalendárnom roku 2014 bol s 20 gólmi najlepším strelcom anglickej ligy. Suma 25 miliónov libier je výrazne vyššia, než bol doterajší prestupový rekord Swansea z roku 2012, kedy predala za 15 miliónov Joea Allena do Liverpoolu.

O bývalú oporu Sparty z rokov 2008–2011 sa údajne zaujímali aj ďalšie anglické veľkokluby Arsenal, Liverpool, Chelsea a Tottenham. V súboji o Bonyho však uspel bohatý klub z Manchestru. Ten už má skúsenosti s útočníkom, ktorý do veľkého futbalu vstúpil v českej lige. Bosniansky kanonier Edin Džeko začínal v Tepliciach a cez Wolfsburg sa dostal do Manchestru.

„Mali sme ďalších päť záujemcov na prestup teraz v zime, ale len Manchester City dokázal splniť vysoké požiadavky Swansea. Zároveň predložil Bonymu perspektívne ponuku. Preto bol jediným, s kým sme viedli finálne rokovania,“ povedal agent Dalibor Lacina, ktorý sa o Bonyho stará od jeho pôsobenia v Sparte spolu s africkým agentom Francisom Kacouom. „Manchester Bonyho dlho sledoval a ide o premyslený prestup. Celú jeho kariéru sme sa snažili riadiť veľmi citlivo a toto je ďalší logický krok,“ dodal.

Bony sa k novým spoluhráčom pripojí až po Africkom pohári národov, ktorý sa začne v sobotu. V kádri City sa bude o miesto prať okrem Džeka tiež sa Sergio Agüero a Stevan Jovetič.

"Prestup sme museli dotiahnuť do piatkového odletu Pobrežia Slonoviny na šampionát, aby sa mohol naplno sústrediť. To sa podarilo. Nebojím sa, že by sa Bony v Manchestri nepresadil. Keď sa mu to podarilo v reprezentácii v konkurencii Drogbu, Gervinho, Doumbia, Kaloua či Traorého, prečo by sa mu to nemalo podariť v Manchestri, "dodal Lacina.

Na novú posilu už sa teší tréner Manuel Pellegrini. „Bony sa ťažko bráni, pretože je veľmi silný. Navyše je to inteligentný futbalista, ktorý sa rýchlo adaptoval na anglický futbal. Jeho gólová bilancia za Swansea je excelentná. Máme teraz štyroch skvelých útočníkov a teším sa na ich spoluprácu,“ dodal kouč Manchestru.

Na prestupe by mohla aj Sparta, ktorá má v prípade transferu Bonyho do inej krajiny nárok na zhruba 20 miliónov českých korún. Lenže Swansea ako waleský tím hrá anglickú Premier League, preto sa prestup zrejme nebude brať ako transfer medzi dvoma krajinami a Sparta nič nedostane.

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #AC Sparta Praha #Wilfried Bony