Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší kapitán v Česku: Na Baroša som ešte nekričal

V ostravskej šatni si sadá vedľa niekdajšej hviezdy Liverpoolu. Spoločnosť mu robia aj podstatne starší hráči. Napriek tomu futbalistom Baníka šéfuje.

26.11.2014 09:30
Ján Greguš Foto:
Ján Greguš.
debata

„Som víťazný typ a nebojím sa povedať svoj názor. Možno aj preto mi tréneri v Ostrave zverili kapitánsku pásku,“ vraví slovenský stredopoliar Ján Greguš (23).

Ako vnímate, že ste najmladším kapitánom v českej lige a zároveň jediným legionárom, ktorý sa môže touto poctou pochváliť?
Nezaoberám sa tým. Naďalej sa sústreďujem len na svoje výkony a pokyny, ktoré mi dáva tréner. Priznávam však, že je to pre mňa obrovská česť.

Kapitánska páska sa k vám dostala až v priebehu tejto sezóny. Prečo?
Po zranení Václava Svěrkoša sa stal kapitánom Michal Frydrych. Vzhľadom na to, že hrá na kraji obrany, prišli tréneri k záveru, že úloha kapitána bude vhodnejšia pre mňa. Keďže sa pohybujem v strede poľa, mám lepší prehľad o tom, čo sa deje na ihrisku.

Predurčujú vás ku kapitánskej pozícii povahové vlastnosti – rešpekt u spoluhráčov, vodcovská povaha?
Myslím, že áno. Bez toho by to nešlo. Navyše, som víťazný typ, prehry doslova neznášam.

Akým spôsobom šéfujete ostravskej šatni? Zvýšite na spoluhráčov z času na čas hlas?
Snažím sa predovšetkým o to, aby všetko fungovalo na sto percent. Keď vidím, že niečo nie je v poriadku, nebojím sa povedať svoj názor a spoluhráčov usmerniť.

Nakričali ste už aj na hviezdneho Milana Baroša?
To nie (smiech). On to rozhodne nepotrebuje. Je natoľko skúsený, že sám najlepšie vie, čo má robiť. V Ostrave je žijúcou legendou. Keby som však videl, že niečo nerobí správne, nebál by som sa mu dohovoriť.

Ako zapadol bývalý útočník Liverpoolu, Galatasarayu či Lyonu do tímu?
Výborne. V Ostrave ho všetci poznajú. Po príchode mal ešte problémy so zraneniami, no keď sa dostane do formy, bude veľkým prínosom.

Pomáha vám, že ste nosili kapitánsku pásku aj v reprezentačnej dvadsaťjednotke?
Aj v Česku sa ma pýtajú, čím to je, že aj v dvadsaťjednotke a Boltone som bol kapitánom. Možno je to aj tým, že kapitánska páska ma neťaží, necítim sa byť pod väčším tlakom.

Po polovici súťaže patrí Ostrave šiesta priečka. Vládne v klube spokojnosť?
Pred sezónou sme mali najvyššie ambície. Mrzí ma, že najmä posledné dva zápasy s Českými Budějovicami (0:1) a Jabloncom (1:2) nám nevyšli. Prehrali sme napriek tomu, že sme boli lepší ako súper. Najväčšie problémy nám robí zakončenie – v strieľaní gólov sme druhí najhorší v súťaži. Ak by sme túto činnosť zlepšili, hrali by sme o najvyššie priečky. Napriek tomu verím, že si zabezpečíme miestenku do pohárovej Európy.

Odrazili sa lepšie výsledky aj na návštevách, ktoré mala Ostrava v minulosti tradične najvyššie v lige?
Návštevnosť sme mali, paradoxne, lepšiu v minulej sezóne, keď sme hrali o záchranu. Menší počet ľudí chodí na tribúny zrejme aj preto, že chcú vyjadriť nesúhlas s odchodom klubu z Bazalov. Von však s nami chodí toľko fanúšikov, že sa zakaždým cítime, akoby sme hrali doma.

Keď skórujete, Baník zvíťazí. Platí ešte toto pravidlo?
Veru áno. Je však škoda, že som dosiaľ v Ostrave strelil len štyri góly. V tejto sezóne už skórovali takmer všetci, náš najlepší strelec má na konte dva presné zásahy.

V jednej televíznej relácii vás jej tvorcovia predstavili ako mimoriadneho žongléra. Kde ste sa rôzne akrobatické kúsky naučili?
Loptu som mal odmalička nesmierne rád, chodil som s ňou všade. Chcel som sa naučiť niečo nové, zlepšovať sa, a tak sme skúšali s kamarátmi rôzne triky. Niečo sa na mňa nalepilo.

S čím najkurióznejším ste dosiaľ žonglovali?
S ponožkami. Najmenšia bola žuvačka. Na tréningu ju občas s chalanmi vypľujeme a zažonglujeme si. Potom si ju vrátime späť do úst (smiech).

Udivovali ste podobnými trikmi aj spoluhráčov v Boltone, kde ste strávili na hosťovaní minulý rok?
Ale áno. Pred tréningmi alebo po nich ma niektorí spoluhráči sledovali a snažili napodobniť. Na Bolton spomínam len v dobrom. Zázemie, futbalové prostredie, podmienky – všetko bolo výborné.

Na ktorý okamih z pôsobenia v Anglicku najradšej spomínate?
Hneď v prvom zápase s Manchestrom City som strelil gól po strele z obrovskej diaľky. To boli skvelé pocity.

Veríte, že si raz zahráte v jednej z elitných európskych líg?
Je to jeden z mojich cieľov. Keď chce človek v kariére niečo dosiahnuť, musí mať vysoké ambície a najmä drieť. Verím, že môj čas príde a nazriem do jednej z toplíg. Keby som si mohol vybrať, najradšej by som obliekol dres Realu Madrid.

Ktorá z futbalových hviezd je vaším vzorom?
Uprednostňujem stredopoliarov. Súčasnú hviezdu Realu Toniho Kroosa, ale aj jednu z veľkých postáv minulosti Zinedina Zidana. Rád sledujem taktiež výkony Yayu Tourého z Manchestru City. Od každého sa snažím niečo naučiť.

Z mládežníckych kategórií ste boli zvyknutý na reprezentačný dres. Trúfate si naň aj u seniorov?
Záleží len na tom, ako sa mi bude dariť v klube. Ak budem podávať kvalitné výkony, možno príde aj reprezentačná pozvánka, čo by ma potešilo. Predsa len, reprezentácia je jedným z mojich cieľov. Najmä teraz, keď hrajú chalani takmer bez chyby, by som v nej rád nasal víťaznú atmosféru.

Kapitáni v českej lige
Patrik Gedeon Dukla Praha 39 rokov
Libor Došek Slovácko 36 rokov
Roman Lengyel České Budějovice 36 rokov
Adrian Rolko Hradec Králové 36 rokov
Pavel Zavadil Brno 36 rokov
Josef Jindřišek Bohemians Praha 33 rokov
Tomáš Zápotočný Příbram 33 rokov
David Lafata Sparta Praha 33 rokov
Tomáš Hübschman Jablonec 33 rokov
Lukáš Magera Mladá Boleslav 31 rokov
David Limberský Plzeň 31 rokov
Ondřej Šourek Jihlava 31 rokov
Jiří Fleišman Liberec 30 rokov
Martin Latka Slavia Praha 30 rokov
Jan Krob Teplice 27 rokov
Ján Greguš Ostrava 23 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Baník Ostrava #Ján Greguš