Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Favorit vedľa favorita. Anglická liga sľubuje drámu

Patrí k najatraktívnejším a najsledovanejším na svete. Zaručene je najvyrovnanejšia. Futbalovým fanúšikom ponúka podľa expertov drámu, akou sa nemôže pochváliť žiadna iná liga sveta.

14.08.2014 10:10
Martin Škrtel Foto: ,
Martin Škrtel a jeho veľká radosť.
debata (1)

Po trojmesačnej prestávke sa oči futbalových nadšencov opäť uprú na Britské ostrovy, aby zhliadli mimoriadne lákavé súboje, ktoré im prináša prestížna Premier League. Jedna z najlepších ligových súťaží planéty vstupuje v sobotu do svojho 23. ročníka a pred ostrým štartom hľadajú experti i fanúšikovia odpovede na mnohé otázky. Najdôležitejšia z nich znie jednoznačne: kto sa bude koncom mája radovať z majstrovského titulu?

Odpoveď už taká jasná nie je. Nadchádzajúca sezóna bude totiž podľa znalcov Premier League najvyrovnanejšou v histórii.

Šesť kandidátov na titul

Zopakovať sa tak môže minulý ročník, keď o prvenstvo bojovali hneď štyri veľkokluby. K majstrovskému Manchestru City sa pridali Chelsea Londýn a po dlhom čase i Liverpool s Arsenalom. Prvý tím tabuľky po poslednom kole delilo od štvrého celku len sedem bodov. Rovnako vyrovnanú sezónu zažili fanúšikovia v Anglicku naposledy pred osemnástimi rokmi.

„Je nemožné predpovedať, ktoré z mužstiev bude úspešné tentoraz. Na titul je päť či šesť vážnych kandidátov,“ vraví v rozhovore pre denník Mirror José Mourinho. „Práve vyrovnanosť Premier League ma nesmierne priťahuje. V jeden deň sa tešíte zo zaváhania svojich rivalov, o týždeň zas jasajú ostatní, keď prehráte. Aj posledný tím tabuľky môže zdolať lídra. Žiadna iná súťaž nie je taká vyrovnaná,“ dodáva tréner Chelsea.

Londýnčania skončili vlani pod vedením kontroverzného Portugalčana po prvý raz horšie ako na druhom mieste. V tabuľke klesli o priečku nižšie. Ich ambície pred novou sezónou sú opäť majstrovské. Lenže uchádzačov o trofej je viac. Obhajovať ju bude Manchester City, do boja o titul sa chcú zapojiť aj Liverpool, Arsenal či Tottenham. Na výslnie by sa rád vrátil Manchester United, ktorý naposledy obsadil až siedmu priečku.

„Stojíme na prahu nového ročníka, v ktorom nás povedie nový tréner. Všetci veríme, že pod jeho taktovkou môžeme vrátiť klub opäť na najvyššie miesta,“ uviedol stredopoliar Juan Mata. Práve Louis van Gaal je dosiaľ najväčšou posilou United. Holandský stratég, ktorého prezývajú Kráľ Louis či Železný tulipán, patrí k najrešpekto­vanejším koučom súčasnosti.

Pod jeho vedením prešiel najúspešnejší anglický klub na hrací systém 3–5–2 a v príprave na americkom kontinente exceloval. Zdolal Liverpool, Real Madrid či rímske AS. „Chcel by som však Van Gaala upozorniť, že Premier League je o niečom inom. Vždy bola mimoriadne náročná a vyrovnaná – ako žiadna iná súťaž,“ odkázal Brendan Rodgers, kouč Liverpoolu, ktorý stratil v minulej sezóne na City len dva body.

Rozhadzovala Chelsea a Liverpool

Práve klub z Anfield Road, v ktorom pôsobí slovenský stopér Martin Škrtel, sa v lete najvýraznejšie posilnil. Lepšie povedané: na nové tváre minul najviac peňazí. Príchody Markoviča (Benfica), Origiho (Lille), Lallanu či Lovrena (obaja Southampton) odobrali z klubovej pokladnice viac ako 110-miliónov eur.

Liverpoolčania však prišli o najlepšieho strelca minulej sezóny. Po tom, ako dostal Luis Suárez za uhryznutie na majstrovstvách sveta od FIFA dištanc na štyri mesiace, ho vicemajster predal do Barcelony. Za 81-miliónov eur.

S nákupmi nezaháľali ani v Manchestri City, ktorý získal z Porta hneď dvojicu hráčov – Fernanda s Mangalom. Obaja vyšli obhajcu titulu na 55-miliónov. „Myslím si, že máme ešte lepšie mužstvo ako vlani. Preto nie sú naše ambície skromné. Budeme hrať v štyroch súťažiach a vo všetkých chceme vyhrať – v Premier League, FA Cupe, Ligovom pohári i Lige majstrov,“ vyhlásil sebavedomo Manuel Pellegrini, tréner City.

Hviezdy priviedla do svojho tímu aj Chelsea, ktorá nakupovala najmä v Španielsku. Do Premier League sa z Barcelony vracia Fábregas. Z majstrovského Atlética ulovili Londýnčania Costu s Felipe Luísom a brankárom Courtoisom. Minuli na nich takmer 100-miliónov eur. O 20 miliónov menej investoval dosiaľ do posíl Arsenal, ktorého najvýraznejšou novou tvárou je Alexis Sánchez z Barcelony.

Približne rovnakú sumu investoval počas doterajšieho prestupového obdobia Manchester United – do dvojice Herrera (Bilbao) – Shaw (Southampton). Mimochodom, dvadsiatka klubov Premier League minula počas leta na nákupy približne 700-miliónov eur.

Nováčikmi začínajúcej sa sezóny sú Leicester, Burnley a Queens Park Rangers. V súťaži nahradili Norwich, Fulham a Cardiff.

Najdrahšie príchody do Premier League
Meno Predošlý klub Nový klub Cena (eur)
Eliaquim Mangala FC Porto Man. City 40
Ander Herrera Bilbao Man. United 38
Alexis Sánchez FC Barcelona Arsenal 37
Cesc Fábregas FC Barcelona Chelsea 33
Diego Costa Atlético Madrid Chelsea 30
Najdrahšie odchody z Premier League
Luis Suárez FC Liverpool FC Barcelona 81
David Luiz Chelsea Paríž St. Germain 49
Thomas Vermaelen Arsenal FC Barcelona 19
Demba Ba Chelsea Besiktas 6
Pepe Reina FC Liverpool Bayern Mníchov 3

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #arsenal #Manchester United #Premier League #FC Liverpool #Mancheter City #Chelsea FC