Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík sa obávať nemusí. Všetko má svoj čas

Premiéru v najvyššej slovenskej súťaži absolvoval pred dvoma rokmi. Odohral v nej len niečo vyše tridsať zápasov a už po ňom siahol najslávnejší poľský klub. Ani v Legii Varšava sa však Ondrej Duda nestratil.

04.08.2014 10:00
Ondrej Duda, Celtic Glasgow Foto: ,
Ondrej Duda v súboji s obrancom Celticu Efem Ambrosom.
debata

Práve naopak, 19-ročná nádej slovenského futbalu patrí v tíme poľského majstra k oporám a pomáha mu k naplneniu sna o postupe do skupinovej fázy prestížnej Ligy majstrov. Niet divu, že o služby bývalého ofenzívneho stredopoliara Košíc sa bijú aj ďalšie európske kluby. „Záujem mi imponuje. Sústredím sa však len na to, aby som bol čo najprospešnejší pre Legiu,“ vraví skromne rodák zo Sniny.

Prekvapilo vás, že ste sa hneď stali oporou Legie?
Samozrejme, nečakal som, že sa okamžite prebojujem do základnej zostavy. Je to veľké plus, cítim dôveru trénera. Verím, že ju nesklamem. K pohode prispelo aj bezproblémové etablovanie sa v novom prostredí.

Pomohol vám v začiatkoch najmä krajan Dušan Kuciak?
Jednoznačne, zabezpečoval mi všetky drobnosti. Keď som potreboval niečo preložiť, vždy mi ochotne pomohol. Musím skonštatovať, že pre mladého hráča je veľkou výhodou, keď má v zahraničnom klube krajana, na ktorého sa môže v začiatkoch spoľahnúť. Som za to Dušanovi vďačný.

Aké podmienky ste našli v Legii? Sú porovnateľné so slovenskými?
Práve naopak, sú neporovnateľné. Či už ide o zázemie, štruktúru klubu alebo aj financie. Prejavuje sa to na každom tréningu i v zápasoch. Poľská liga je o niekoľko levelov lepšia ako slovenská. Navyše, Poliaci vybudovali nádherné štadióny, na ktoré chodia desaťtisíce fanúšikov. Potom aj atmosféra vyzerá inak. Zatiaľ čo na Slovensku je výnimkou 3-tisícová návšteva, v Poľsku sú bežné aj 20-tisícové.

Kuriózny gól Ondreja Dudu v drese Legie.

Je tlak v Legii na hráčov výraznejší ako v Košiciach?
Podstatne. Najmä z toho dôvodu, že Legia hrá každoročne o titul a jej fanúšikovia či vedenie zakaždým očakávajú jeho zisk. To mi však vôbec neprekáža. Práve naopak, tlak je pozitívny. Bez neho by hráči nepodávali dobré výkony.

V tíme patríte k najmladším. Vyplývajú pre vás na základe toho nejaké povinnosti?
V základnej zostave som úplne najmladší. Spoluhráči mi to ale nedávajú pocítiť, nemusím nosiť lopty (smiech). Cítim, že som si dobrými výkonmi získal ich rešpekt.

O vaše služby vraj prejavil záujem Anderlecht Brusel, ktorý ponúka Legii 3 milióny eur. Imponuje vám to?
Počul som o záujme belgického klubu. Ale nechcel by som to riešiť. Napokon, do Legie som prišiel len nedávno a tak sa sústredím predovšetkým na to, aby som v jej drese odvádzal dobré služby.

Úspech mladým hráčom občas uškodí – stúpne im sláva do hlavy. Hrozí to vo vašom prípade?
Určite nie. Nie som typ, ktorý sa uspokojí s vydarenou polsezónou. Stále mám vysoké ciele. Preto chcem aj naďalej na sebe tvrdo makať a zlepšovať sa.

Nalepilo sa už na vás čosi z poľštiny?
Môžem povedať, že po poľsky viem dobre. Dôležitú úlohu zohral opäť Dušan, ktorý sa na sústredeniach či zápasoch na ihriskách súperov úmyselne vyhýbal tomu, aby sme boli spolu na izbe. Väčšinou som býval s poľskými spoluhráčmi, ktorí ma nútili k tomu, aby som používal ich jazyk.

Privítanie Ondreja Dudu v Legii.

V úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov zdolala Legia slávny Celtic 4:1. Je poľský šampión už jednou nohou v play off najlepšej klubovej súťaže sveta?
Keď sme v domácom zápase inkasovali prvý gól, nevyzeralo to vôbec dobre. Napokon si vezieme do Škótska náskok, s ktorým asi nik nepočítal. Rozbehnuté to máme veľmi dobre. Navyše, menšou výhodou je, že stredajšiu odvetu hráme v Edinburghu, nie na štadióne Celticu. Na druhej strane, Glasgow je vzdialený od škótskeho hlavného mesta len 80 kilometrov a tak bude zrejme bez ohľadu na to vypredané. Čaká nás ešte náročná odveta.

Pripomeniete spoluhráčom peklo, ktoré zažila na ihrisku Celticu pred deviatimi rokmi Artmedia Bratislava (po domácom víťazstve 5:0 prehrala 0:4)?
Veľmi dobre si na to spomínam, ale v tíme máme oveľa skúsenejších hráčov, ktorí rozdajú mladším pokyny. Útočník Marek Saganowski si niekoľkokrát zahral v skupinovej fáze Ligy majstrov, dokonca na ihrisku Celticu. Vravel, že nás čaká ešte riadna fuška. Verím však, že náskok nestratíme.

Ktorý z klubov by ste si v prípade postupu do skupinovej fázy priali za súpera?
Jednoznačne Liverpool. Ale v podstate by mi to bolo jedno. V hlavnej súťaži sú už len výnimočné tímy so svetovými hviezdami.

Ktorá z nich je vaším vzorom?
Steven Gerrard. Je mojím snom si proti nemu raz zahrať.

Ste reprezentantom do 21 rokov. Pomýšľate však už aj na možnosť nastúpiť za seniorský výber?
Tréner Ján Kozák má veľmi dobre pozná, vie, čo vo mne je. Ja však skôr myslím na zápasy v reprezentačnej dvadsaťjednotke, ktorej by som rád pomohol k postupu na budúcoročný európsky šampionát. Predsa len, kvalifikáciu máme dobre rozbehnutú a šanca na miestenku je solídna.

V poľských médiách pred niekoľkými dňami špekulovali, že by ste mohli v reprezentácii časom nahradiť Marka Hamšíka. Má sa kapitán Neapola obávať o svoju pozíciu?
To sú veľmi predčasné úvahy (smiech). Všetko má svoj čas. Ešte dve sezóny môžem reprezentovať v kategórii do 21 rokov. Čo sa má stať, stane sa. Podstatné je, aby som pravidelne hral a výkonnostne sa mi darilo.

Oslovil vás v súvislosti s reprezentáciou tréner Kozák?
Stretli sme sa spolu, keď som bol naposledy doma v Košiciach. Popýtal sa ma, ako sa mám, ale možnosť reprezentovať sme vôbec neriešili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #legia varšava #Ondrej Duda