Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premier League najlepšia súťaž sveta? Len klamlivá ilúzia, tvrdí Keane

Mnohí ju považujú za najlepšiu futbalovú ligu sveta. Zdá sa však, že v súčasnosti ide už len o mýtus.

27.02.2014 16:30
Ashley Cole, wayne rooney Foto: ,
Ashley Cole z Chelsea odkopáva loptu pred Wayneom Rooneym z Manchestru United.
debata

Anglická Premier League v posledných rokoch za zvyšnými elitnými súťažami v Európe (s výnimkou talianskej) výrazne zaostáva. Aspoň čo sa týka priamej konfrontácie klubov v Lige majstrov. Zdá sa, že inak tomu nebude ani v tejto sezóne.

Do vyraďovacej fázy milionárskej súťaže síce postúpili všetky štyri anglické mužstvá, ale už osemfinále môže byť pre ne pohromou. Naznačujú to výsledky z úvodných zápasov. Ku štvrťfinálovej miestenke majú ďaleko najmä londýnsky Arsenal a Manchester City. Obaja pocestujú na odvety s dvojgólovým mankom (0:2) – zverenci Arsena Wengera do Mníchova, kde ich čaká obhajca trofeje Bayern a vicemajster do Barcelony.

Nečakane zle je na tom aj druhý z manchesterských klubov. Žreb síce prisúdil United papierovo najľahšieho súpera, ale Olympiakos Pireus dokázal veľkého favorita nemilo zaskočiť. Doma zvíťazil 2:0 a na Old Trafford si pôjde po postup. V dobrej pozícii je len londýnska Chelsea, ktorá uhrala na pôde Galatasarayu Istanbul remízu 1:1.

„Hráči podľahli ilúzii, že pôsobia v najlepšej súťaži sveta, čo nie je pravda. Každým rokom sa o tom presviedčame v záverečných fázach Ligy majstrov, kde účinkujú španielske a nemecké tímy,“ skritizoval Premier League legendárny Roy Keane, ktorý v nej odohral pätnásť sezón a získal sedem majstrovských titulov.

Hrdí Angličania tak zrejme nadviažu na posledné dve edície Ligy majstrov. Pred dvoma rokmi mali medzi najlepšou osmičkou jedného zástupcu (Chelsea napokon celú súťaž vyhrala). Vlani dopadli ešte horšie – anglická vlajka pri žrebe štvrťfinálových súbojov chýbala. „Kluby z Premier League končia v osemfinále, ak sa im zadarí, je pre ne konečnou zastávkou až štvrťfinále,“ tvrdí Keane.

Anglickí zástupcovia pritom ešte prednedávnom v Lige majstrov dominovali – aj keď za posledných desať rokov ju vyhrali len trikrát (Liverpool 2005, Manchester United 2008 a Chelsea 2012). V sezónach 2007/2008 a 2008/2009 sa prebojovali do semifinále hneď tri anglické kluby, ktoré zakaždým doplnila Barcelona. V roku 2009 celú súťaž vyhrala, o rok skôr však videla Moskva rýdzo anglické finále – postarali sa oň Chelsea s Manchestrom United.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Roy Keane