Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Židovský kongres si vzal na mušku Anelku. Žiada mimoriadne prísny trest

Prezident Európskeho židovského kongresu Moše Kantor prostredníctvom listu požiadal predstaviteľov Európskej futbalovej únie (UEFA) a Futbalovej asociácie (FA), aby pritvrdili v boji proti rasizmu a iným prejavom neznášanlivosti.

31.12.2013 12:04
Nicolas Anelka Foto: ,
Útočník Nicolas Anelka z W.B.A a jeho oslava gólu mnohým kole oči.
debata (12)

V liste adresovanom šéfovi FA Gregovi Dykeovi a prezidentovi UEFA Michelovi Platinimu Kantor uviedol, že Európsky židovský kongres často dostáva správy o „útokoch na Židov, slovných alebo fyzických, medzi ktoré patria aj prejavy antisemitizmu na zápasoch anglických a európskych futbalových klubov“.

Žiadosť prišla v súvislosti s kontroverznou oslavou gólu útočníka anglického klubu West Bromwich Nicolasa Anelku. Francúzsky futbalista v sobotňajšom stretnutí 19. kola Premier League po svojom prvom góle ukázal gesto známe ako „quenelle“, ktoré vo Francúzsku spopularizoval komik a futbalistov priateľ Dieudonné.

Anelka sa po zápase prostredníctvom Twitteru bránil, že gesto venoval práve Dieudonnému, napriek tomu ho čaká vyšetrovanie Futbalovou asociáciou. Európsky židovský kongres žiada, aby sa s Francúzom zaobchádzalo tak, ako keby použil nacistický pozdrav.

Aj Parker je terčom kritiky za antisemitské gesto

Francúzsky basketbalový rozohrávač Tony Parker čelí kritike zo strany židovskej medzinárodnej organizácie Stredisko Simona Wiesenthala (SWC) za napodobňovanie gesta známeho ako „quenelle“, ktoré je v jeho vlasti považované za antisemitské.

Tridsaťjedenročného tvorcu hry klubu San Antonio Spurs požiadali predstavitelia SWC, aby sa za svoje počínanie ospravedlnil. Francúzske médiá zverejnili fotografie zo septembra a októbra, na ktorých rodák z belgických Brúgg Parker ukazuje „quenelle“ na vystúpeniach komika Dieudonného, ktorý gesto spopularizoval.

Rabín Abraham Cooper pre newyorské periodikum The Algemeiner uviedol, že Parker „má ako významná osobnosť športu na oboch stranách Atlantiku morálnu povinnosť ospravedlniť sa za svoje prejavy, ktoré francúzska vláda uznala ako antisemitské“. Zámorská basketbalová súťaž NBA ani San Antonio Spurs záležitosť nekomentovali.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Premier League #Nicolas Anelka