Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lloris chytal aj po strate vedomia, kouč Tottenhamu čelí kritike

Brankár Tottenhamu Hugo Lloris dochytal nedeľňajší zápas anglickej ligy s Evertonom napriek tomu, že po strete so súperom stratil na chvíľu vedomie, a tréner André Villas-Boas za to teraz žne kritiku.

04.11.2013 14:49
debata
Hugo Lloris. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Hugo Lloris Hugo Lloris.

Charitatívna organizácia Headway, ktorá pomáha ľuďom s poškodením mozgu, označila počínanie londýnskeho klubu za nezodpovedné.

Llorisa v 77. minúte trafil v šprinte kolenom do hlavy útočník Evertonu Romelu Lukaku. Dvadsaťšesťročný gólman sa po ošetrení opäť postavil do bránky a po takmer desaťminútovej pauze pokračoval v zápase, ktorý sa skončil 0:0.

Stret Romela Lukaka s Hugom Llorisom.

Lukaku, ktorý dostal za stret žltú kartu, krátko po incidente vystriedal a narazené koleno si musel nechal ošetriť ľadom.

„Nepamätal si to, takže stratil vedomie. Bol to úder, ale vyzeral, že ho to nerozhodilo a že môže pokračovať. Preto som rozhodol, že zostane na ihrisku. Zákroky, ktoré predviedol, ukázali, že som urobil správne,“ uviedol po zápase kouč Villas-Boas.

Hovorca Headway jeho počínanie skritizoval. „Keď niekto dostane do hlavy taký úder, že stratí vedomie, je životne dôležité, aby sa mu ihneď dostalo lekárskej starostlivosti. Masér alebo doktor ošetrujúci hráčov na ihrisku nemôže určiť závažnosť poškodenia, symptómy sa môžu objaviť neskôr,“ povedal Luke Griggs. „Tým, že hráč pokračoval, si mohol poškodiť mozog ešte viac. Mal ísť okamžite z ihriska a putovať do nemocnice na vyšetrenie a pozorovanie,“ vyhlásil.

Trénerovi Tottenhamu vytkol aj to, že po zápase vyzdvihoval Llorisov prístup a charakter. „To je jednoducho zlé a nebezpečné,“ povedal hovorca.

Ku kritike sa pridal aj šéf lekárskej komisie FIFA Čech Jiří Dvořák. Podľa neho bola pravdepodobnosť 99 percent, že Lloris pri zrážke utrpí otras mozgu. FIFA pritom odporúča striedanie pri akomkoľvek podozrení na otras. „Mal byť vystriedaný. Fakt, že ten druhý hráč potreboval na koleno ľad, jednoznačne svedčí o tom, že ten úder musel byť obrovský,“ povedal Dvořák. Tottenham v pondelok oznámil, že vyšetrenie u francúzskeho reprezentanta otras mozgu nepreukázalo.

Kapitán Spurs Michael Dawson priznal, že nečakal, že Lloris zápas dochytá. „Mal som strach, keď zostal ležať na zemi. Ale hral ďalej a predviedol dva dobré zákroky. Je trochu mimo, ale už sa cíti lepšie,“ povedal po zápase.

Llorisov stret s útočníkom Evertonu pripomenul zrážku Petra Čecha so stredopoliarom Stephenom Huntom, ktorý v roku 2006 prerazil kolenom gólmanovi Chelsea lebku. Český reprezentant nemohol hrať tri mesiace a od vážneho zranenia chytá v helme.

Podľa bývalého liverpoolskeho útočníka Johna Aldridga zranenie poznačilo ďalšie Čechove výkony a to isté sa vraj môže stať aj Llorisovi. „Čakáte, že to príde znova a máte to v hlave. Stalo sa to Petrovi Čechovi a povedal by som, že už sa nevrátil tam, kde bol pred tým kopnutím do hlavy,“ povedal Aldridge BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #tottenham #Lloris #strata vedomia