Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupčný škandál v Česku sa netýka zápasov v Gambrinus lige

Škandál s ovplyvňovaním výsledkov futbalových zápasov v Česku sa netýka tamojšej najvyššej súťaže Gambrinus ligy. K tomuto záveru dospela disciplinárna komisia Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) po štvrtkovom vypočutí svedkov.

18.10.2013 11:12
futbal, bránka, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Polícia obvinila v polovici septembra dvanásť futbalistov z tipovania na vlastné duely a ovplyvňovania výsledkov. „Netýka sa to duelov v Gambrinus lige. Z informácií, ktoré máme od polície, nevyplýva, že by išlo o akýkoľvek zápas najvyššej súťaže,“ vyhlásil predseda DK FAČR Richard Baček.

Česká „disciplinárka“ sa vložila do prípadu pred dvoma týždňami, keď začala konanie voči obvineným hráčom a zastavila im súťažnú činnosť. Ide o futbalistov z nižších súťaží, ale týka sa to aj dvoch profesionálov. Medzi obvinenými je 22-ročný stopér David Jablonský, ktorý v čase obvinenia pôsobil v nižšej súťaži. Druhým hriešnikom s profesionálnou zmluvou je Jan Halama z druholigového FK Bohemians Praha (Střížkov), kde hosťuje z Českých Budějovíc. Zvyšní futbalisti pôsobia od III. ligy po I. A triedu (šiesta najvyššia súťaž).

DK FAČR vo štvrtok vypočula piatich svedkov. Predvolaní boli aj obvinení hráči, ani jeden z nich však neprišiel. Ďalší termín je na budúci štvrtok 24. októbra. „Zatiaľ sme neprijali žiadne disciplinárne rozhodnutie, ale v kauze sme výrazne pokročili. Konkrétne informácie však neprezradím. Ešte sme nevypočuli všetkých svedkov a nechceme, aby to ohrozilo postup pri vyšetrovaní,“ informoval Baček.

Obvinenými hráčmi sú David Jablonský, Jan Halama, Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Hanzal, Jaroslav Chalupa, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Lukáš Křeček, Michal Macháček a David Placák. Polícia údajne obvinila aj Jana Leligdona, ten však nie je členom FAČR.

Korupčná aféra siaha aj na Slovensko. Sú do nej namočení aktívni i bývalí futbalisti Ivan Hodúr, Marek Božoň, Tomáš Huber, Michal Dian, Ivan Žiga, Róbert Rák a Marián Dirnbach.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #Gambrinus liga #korupčná aféra #ovplyvňovanie výsledkov