Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bajzu nepustil tréner Donadoni na pohreb. Mladík zažiaril v bránke

Mal cestovať domov na pohreb, ale tréner Roberto Donadoni ho neuvoľnil. Akoby bývalý hviezdny taliansky futbalista a okrem iného aj kouč sqaudry azzury cítil v kostiach, že slovenského brankára bude v nedeľu potrebovať.

08.10.2013 11:00
Pavol Bajza Foto:
Pavol Bajza v drese Dubnice.
debata

„Povedal mi, aby som zostal. Tak to asi malo byť. Zomrel mi strýko, v sobotu mal pohreb. Nebol som na jeho poslednej rozlúčke, ale dostal som šancu v bránke a vyhrali sme. Venujem mu aspoň toto víťazstvo,“ vravel niekoľko hodín po stretnutí Pavol Bajza.

Skôr ako si siahol na loptu, inkasoval gól. Potom však medzi žrďami zažiaril a v najvyššej talianskej súťaži prispel k výhre Parmy nad Sassuolom (3:1). Parma je po siedmom kole na desiatom mieste z dvadsiatich účastníkov. Nováčik Sassuolo posledný.

Bajza pôsobí v Parme už viac ako rok, ale do bránky sa postavil len druhý raz. V oboch prípadoch odchytal celý druhý polčas. Uplynulú nedeľu videl Antonio Mirante tesne pred prestávkou červenú kartu a žilinský rodák musel ešte pred odchodom do šatne čeliť pokutovému kopu.

„Dostal som sa na ihrisko až v nadstavenom čase prvého polčasu a hneď som ťahal loptu zo siete,“ popisuje situáciu bezmála dvojmetrový dlháň. „Ešte ráno pred stretnutím sme mali video a všimol som si, že Berardi strieľa penalty po ľavej ruke brankára. Hodil som sa k žrdi, ale kopol loptu do stredu bránky. Hostia vyrovnali, pre mňa to nebol bohvieaký začiatok.“

Po prestávke sa Parma vzchopila a dvoma gólmi v oslabení otočila zápas. „Dobre som naskočil do hry, mal som niekoľko úspešných zákrokov a vyriešil som aj tri nepríjemné strely. Tréner bol spokojný, pre nás to bol dôležitý zápas. Išlo o derby, Sassuolo leží neďaleko Parmy. Hrali sme desiati a ukázali sme, že tím má ducha i morálku,“ pokračoval slovenský futbalista, ktorý pred mesiacom oslávil len 22 rokov.

Vlani v lete prestúpil do Parmy, ale premiéru si odkrútil až tento rok v máji v poslednom kole ligy v súboji s Palermom. Tri minúty pred koncom prvého polčasu nahradil Miranteho a aj vtedy sa skončil zápas rovnakým víťazstvom ako naposledy (3:1). Ako znáša pozíciu večného náhradníka?

„Je to špeciálna situácia. Celý týždeň trénujem, ale príde zápas a sedím na lavičke. Mladí brankári majú v talianskej lige pomerne ťažký život, chytávajú najmä starší, skúsení gólmani, čo už majú niečo za sebou. Naša jednotka Mirante má tridsaťjeden. Pôsobiť v špičkovom talianskom klube je však pre mňa cenná skúsenosť. Musím byť trpezlivý a čakať na svoju šancu. Myslím si, že teraz som sa jej chytil.“

Mladý Bajza odchádzal do talianskej ligy z druholigovej Dubnice nad Váhom a o tom, že sú s ním v Parme spokojní svedčí aj aktuálna informácia. Minulý týždeň s ním klub predĺžil zmluvu o päť rokov, teraz ju má až do roku 2018.

Teraz sa mu otvára šanca pripísať si ďalšie ligové štarty, pretože vylúčený Mirante dostane trest. „Možno bude mať stop na dva zápasy. Najbližšie nás čaká zápas vo Verone a potom privítame doma AC Miláno. Teším sa. Dúfam, že si zasa zachytám a pomôžem mužstvu,“ rozlúčil sa slovenský brankár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #bajza #parma