Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česká futbalová aféra siaha aj na Slovensko, objavili sa už aj mená

Kvôli možnému ovplyvňovaniu futbalových zápasov a s tým súvisiace stávkovú činností obvinila protikorupčná polícia dvanásť súčasných aj bývalých futbalistov z podplatenie a prijatia úplatku.

12.09.2013 10:10 , aktualizované: 12:32
futbal, bránka, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podľa zatiaľ dostupných informácií ide o hráčov prvoligových Teplíc, druholigových Střížkova a Ústí nad Labem a treťoligových tímov z Roudnice nad Labem a Strakoníc. Policajti počas domových prehliadok zhabali aj niekoľko počítačov. Podľa Českej televízie by mali hlavné postavy kauzy pochádzať zo Slovenska.

V Česku sa už objavili aj prvé konkrétne mená, aj keď nie je jasné, či ide o zadržaných, obvinených, alebo svedkov. Obranca Jan Halama, ktorý hosťuje v Střížkove, by mal byť medzi nimi. V Tepliciach chýbali David Jablonský a Egon Vůch, v Chomutove Karel Kodeš, ktorý v klube hosťuje z Teplíc, a v Roudnici Ondřej Bíro. „Vzali nám štyroch hráčov. Neviem však, či sú vo väzbe alebo ich vyšetrujú na slobode. Niečo tam prebieha, ale neviem, o čo ide a v akej je to fáze. Počul som, že ide o stávkovanie a ovplyvňovanie zápasov,“ povedal pre iSport.cz predseda klubu z Roudnice Pavel Dohnal.

Bližšie informácie o prípade nemajú ani v Tepliciach. Šéf klubu František Hrdlička si chce počkať, z čoho hráčov obvinili. „Konečne to niekto začal riešiť a je jedno, či to bol hráč od nás. Ide o celosvetový problém. Stávkujú a bohatnú gauneri, stávkové kancelárie sa obohacujú a futbal z toho nemá nič. Politici by sa mali chytiť za nos. Je to nehoráznosť, aké firmy tu môžu prevádzkovať stávkovanie na internete a na čo všetko je možné si staviť,“ doplnil pre iSport.cz Hrdlička.

Podľa hovorcu Útvaru odhaľovania korupcie a finančnej kriminality Jaroslava Ibeheja celá akcia prebehla v spolupráci so slovenskými kolegami. Naznačuje to, že v prípade by mohli byť zainteresované aj slovenské osoby. Najnovší korupčný škandál však podľa podpredsedu Futbalovej asociácie Českej republiky Romana Berbra nepoškodí futbal, pretože samo vedenie dodalo polícii dôkazy o nečestnom konaní. „Futbalová asociácia na tej veci spolupracovala. A z tohto dôvodu si nemyslím, že by išlo o čierny deň pre český futbal. Vlani v októbri získala asociácia nezvratné dôkazy, že dochádza k stávkovým manipuláciám v juniorskej lige. Tie informácie sme odovzdali polícii,“ povedal pre Radiožurnál Berbr.

Pre web aktualne.cz potom spresnil, že hlavné dôkazy sa týkali juniorskej ligy a že na podozrivé zápasy upozornil medzinárodný monitorovací systém Sportradar. „Máme informácie, že futbalistov riadili ľudí, ktorí stáli mimo futbal,“ povedal Berbr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #škandál #stávkovanie