Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Za koniec plánov Machačkaly údajne môže Lukašenko

Za náhlym ukončením megalomanských plánov ruského futbalového klubu Anži Machačkala môže byť bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

07.08.2013 11:37 , aktualizované: 08.08.2013 10:48
machačkala Foto:
Futbalisti Anži Machačkala.
debata

Miliardár Sulejman Kerimov stratil trpezlivosť s kráľovsky platenými hviezdami Anži, väčšinu z nich chce predať a drasticky znížiť rozpočet. Dagestanský klub kúpil v januári 2011 so smelým cieľom zaradiť sa medzi európsku smotánku. Po piatkovej domácej ligovej prehre 0:1 s Rostovom je otázne, či Anži patrí aspoň medzi ruskú špičku.

Ruský denník Sport-Express uviedol, že dagestanskému veľkopodnikateľovi sa v biznise nedarí tak, ako by si predstavoval. Údajne ma na tom významný podiel bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Hlava východoeurópskej krajiny totiž ukončila dlhodobú spoluprácu s firmou na výrobu hnojív Uralkalij, ktorej väčšinovým vlastníkom je práve Kerimov. Hodnota spoločnosti sa vraj v posledných dňoch prepadla takmer o štvrtinu a Kerimov údajne len v posledný júlový týždeň prišiel o pol miliardy dolárov.

Podľa Sport-Expressu sa vplyvný mecenáš stretol s hráčmi a sľúbil im, že sa postará o ich budúcnosť pri dodržaní všetkých finančných záväzkov. Vraj im nájde nové kluby. Dres by mohli zmeniť kamerunský útočník Samuel Eto'o, Brazílčan Willian či ruský reprezentant Jurij Žirkov. Mimochodom, o Kamerunčana Eto'a sa okamžite začal zaujímať taliansky Neapol.

Sulejman Kerimov však potvrdil, že klub nepredáva. Okrem toho sa v stredu stal staronovým trénerom mužstva Gadži Gadžijev, ktorý naposledy viedol Krídla Sovietov Samara. To znamenalo odchod Holanďana Reneho Meulensteena, niekdajšieho asistenta Alexa Fergusona v Manchestri United, ktorý len pred dvoma týždňami nahradil krajana Guusa Hiddinka.

Rozsiahle reformy potvrdil aj prezident klubu Konstantin Remčukov. „Hlavná správa je tá, že v Anži nastane zemetrasenie. Viaceré naše drahé hviezdy odídu, rozpočet klesne na 50 – 70 miliónov eur ročne. Nedosiahli sme prenikavý a rýchly úspech. Prejdeme na strednodobý plán a začneme rozvíjať našu akadémiu,“ uviedol na Twitteri.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #machačkala #hviezdy predaj #Alexandr Lukašenko