Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za koniec plánov Machačkaly údajne môže Lukašenko

Za náhlym ukončením megalomanských plánov ruského futbalového klubu Anži Machačkala môže byť bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

07.08.2013 11:37 , aktualizované: 08.08.2013 10:48
machačkala Foto:
Futbalisti Anži Machačkala.
debata

Miliardár Sulejman Kerimov stratil trpezlivosť s kráľovsky platenými hviezdami Anži, väčšinu z nich chce predať a drasticky znížiť rozpočet. Dagestanský klub kúpil v januári 2011 so smelým cieľom zaradiť sa medzi európsku smotánku. Po piatkovej domácej ligovej prehre 0:1 s Rostovom je otázne, či Anži patrí aspoň medzi ruskú špičku.

Ruský denník Sport-Express uviedol, že dagestanskému veľkopodnikateľovi sa v biznise nedarí tak, ako by si predstavoval. Údajne ma na tom významný podiel bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Hlava východoeurópskej krajiny totiž ukončila dlhodobú spoluprácu s firmou na výrobu hnojív Uralkalij, ktorej väčšinovým vlastníkom je práve Kerimov. Hodnota spoločnosti sa vraj v posledných dňoch prepadla takmer o štvrtinu a Kerimov údajne len v posledný júlový týždeň prišiel o pol miliardy dolárov.

Podľa Sport-Expressu sa vplyvný mecenáš stretol s hráčmi a sľúbil im, že sa postará o ich budúcnosť pri dodržaní všetkých finančných záväzkov. Vraj im nájde nové kluby. Dres by mohli zmeniť kamerunský útočník Samuel Eto'o, Brazílčan Willian či ruský reprezentant Jurij Žirkov. Mimochodom, o Kamerunčana Eto'a sa okamžite začal zaujímať taliansky Neapol.

Sulejman Kerimov však potvrdil, že klub nepredáva. Okrem toho sa v stredu stal staronovým trénerom mužstva Gadži Gadžijev, ktorý naposledy viedol Krídla Sovietov Samara. To znamenalo odchod Holanďana Reneho Meulensteena, niekdajšieho asistenta Alexa Fergusona v Manchestri United, ktorý len pred dvoma týždňami nahradil krajana Guusa Hiddinka.

Rozsiahle reformy potvrdil aj prezident klubu Konstantin Remčukov. „Hlavná správa je tá, že v Anži nastane zemetrasenie. Viaceré naše drahé hviezdy odídu, rozpočet klesne na 50 – 70 miliónov eur ročne. Nedosiahli sme prenikavý a rýchly úspech. Prejdeme na strednodobý plán a začneme rozvíjať našu akadémiu,“ uviedol na Twitteri.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #machačkala #hviezdy predaj #Alexandr Lukašenko