Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Depetris: Najväčšia hviezda je tréner

Stal sa rekordérom slovenskej futbalovej ligy. Na jeseň strelil v trenčianskom drese šestnásť gólov, čo sa ešte nepodarilo inému kanonierovi. Ich počet už nerozšíri. Argentínčan David Depetris (24), ktorý by už čoskoro mal získať slovenský pas, sa stal posilou druholigového tureckého tímu Caykur Rizespor.

08.02.2013 18:52 , aktualizované: 09.02.2013 08:54
 David Depetris Foto:
David Depetris ešte v drese Trenčína.
debata (8)

V stotisícovom meste na brehu Čierneho mora, neďaleko od gruzínskych hraníc, sa úspešne udomácňuje. „Práve dnes som sa nasťahoval do nového bytu a dostal auto,“ pochválil sa vo štvrtok večer.

Ste spokojný s podmienkami?
Nesťažujem sa. Byt je výborný, priestranný, mám z neho výhľad na more. Zároveň mi dal klub aj auto. Hneď som si prešiel trikrát cestu z bytu na štadión a späť, aby som si ju zapamätal a v piatok náhodou nezablúdil, keď sa vyberiem na tréning. Ešte sa v meste dobre neorientujem.

Byt ste si zariaďovali sám?
Nie, nábytok už v ňom bol. Obzrel som si ho pred pár dňami a len sa ma pýtali, či si želám niečo zmeniť, upraviť.

Mali ste špeciálne požiadavky?
Je to úplne nový, luxusný byt, s viacerými izbami, dvoma kúpeľňami… Páčil sa mi. Len som požiadal, aby mi na dlážku položili parkety a priniesli ešte jednu posteľ. Ak príde návšteva, aby mala kde prespať.

Bývate v Turecku sám?
Prvé dni áno, ale v piatok priletí priateľka Erika. Teším sa, bude mi veselšie.

Bol pre vás prestup do druhej tureckej ligy zaujímavý aj finančne?
Mám, samozrejme, vyšší plat ako v Trenčíne… Peniaze však neboli až také podstatné. Mal som dve konkrétne ponuky zo Švajčiarska, hral by som v prvej lige a zarobil viac. Objavila sa však ponuka z Turecka a prijal som ju.

Čo vás presvedčilo?
Hoci išlo o druholigový klub, zdalo sa mi, že má vyššie ambície ako tímy zo Švajčiarska. Nesúhlasím s tým, že som urobil krok späť, dobre som si všetko rozmyslel. Rizespor hrával pravidelne v najvyššej súťaži, teraz robí všetko, aby sa medzi elitu vrátil. Organizácia i podmienky sú na vysokej úrovni. Na Slovensku som sa s niečím podobným nestretol, ale to platí aj o Argentíne. Takými podmienkami sa môže pochváliť len zopár najsilnejších klubov.

Aké je klubové zázemie?
Štadión ma kapacitu asi 17-tisíc miest, je moderný a spĺňa všetky podmienky, aby sa na ňom hrali súťaže UEFA. V špičkovom tréningovom centre je niekoľko trávnatých plôch, hotel, každý hráč má svoju izbu, tam prespávame pred domácim zápasom. Nechýbajú bazény, sauny, vybavenie na regeneráciu, posilovňa, telocvičňa, herňa, ale i kino, kde absolvujeme analýzy zápasov. Nie na televíznej obrazovke, ale na veľkom plátne. Na ligový zápas vonku sme cestovali tisíc kilometrov, samozrejme, lietadlom, vyrazili sme štyri dni pred stretnutím, aby sme sa v dejisku dobre aklimatizovali, bývali sme v luxusnom Hiltone.

Je aj úroveň súťaže vyššia ako na Slovensku?
Zatiaľ som videl len zopár zápasov, ťažko sa mi porovnáva. Mám pocit, že v Turecku sa hrá atraktívnejší futbal, technickejší, otvorenejší, útočnejší. Na Slovensku väčšina mužstiev viac bráni ako útočí. Tu je to naopak. O zápasy je veľký záujem, všetky vysiela televízia.

V tíme ste sa výborne uviedli. V uplynulom zápase, ktorý ste na ihrisku súpera vyhrali 3:2, ste strelili premiérový gól…
Nastúpil som na záverečných tridsať minút a dal som dva góly. Informácia, ktorá sa objavila, nebola presná. Predtým som si zahral aj doma, to bol môj vôbec prvý zápas v novom drese. Tréner ma postavil na druhý polčas. Atmosféra bola skvelá, búrlivá, ľudia povzbudzovali, zišlo sa ich v hľadisku vyše 11-tisíc. V nedeľu nás čaká súboj na našom štadióne. Zatiaľ som neodohral celý zápas, musel som sa trochu rozpozerať a po mesiaci v Argentíne sa dostať aj do potrebnej kondície. V Rizespore som dva týždne a ešte nepoznám ani všetkých hráčov po mene.

Ako komunikujete v tíme?
Kondičný tréner je Talian a hovorí solídne po španielsky. S hlavným trénerom a so štyrmi-piatimi hráčmi sa dorozumiem po anglicky. Dvaja futbalisti sú z Kazachstanu, hovoria po rusky a sem-tam nejakému slovu rozumiem. Po turecky ovládam zatiaľ len zopár výrazov.

Aké je zloženie tímu? Koľko je v ňom legionárov?
Päť, ostatní sú Turci. Ale najväčšou hviezdou je určite tréner.

Mustafa Denizli priviedol tureckú reprezentáciu prvý raz do štvrťfinále ME 2000 a trénoval aj tri veľkokluby – Fenerbahce, Besiktas i Galatasaray, so všetkými získal titul…
O jeho obrovskej popularite sa presviedčam každý deň. Po zápase čakajú fanúšikovia najmä na neho. A nielen naši. Vo štvrtok pozval celé mužstvo na obed a v reštaurácii sa takmer každý chcel s ním odfotiť. Už nás zobral všetkých aj do kina. Akiste to robí aj preto, lebo nastúpil do funkcie len týždeň-dva pred mojím príchodom, usiluje sa utužiť kolektív a čo najlepšie ho spoznať.

Požiadali ste o slovenské občianstvo a podľa našich informácií by ste ho v krátkom čase mohli dostať. Viete, kedy sa tak stane?
Už som dal dokopy všetky potrebné dokumenty a teraz čakám. Už to nie je v mojich rukách a nemám ani informáciu, kedy moju žiadosť vybavia. Len dúfam, že čoskoro.

Rozhodli ste sa požiadať o nové občianstvo, aby ste mohli Slovensko reprezentovať, alebo ste mali aj iný dôvod?
Nikde inde okrem Argentíny som nežil dlhšie. Na Slovensku som strávil päť rokov a cítim sa tam už ako doma. O občianstvo by som požiadal, aj keby som si reprezentačný dres nikdy neobliekol. Samozrejme, ak by som dostal od trénerov šancu, bola by pre mňa česť nastúpiť v slovenských farbách.

8 debata chyba