Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolaps na trávniku majú odvrátiť prehliadky, pomôcť môže technika

Futbalový svet sa už tri dni modlí za život Fabrica Muambu. Mladý stredopoliar Boltonu sa v 41. minúte zápasu Anglického pohára medzi domácimi a Tottenhamom zrútil na trávnik ako podťatý. Priamo na ihrisku ho postihol srdcový kolaps. Čo mohlo viesť k nešťastnému momentu a ako sú na podobné dramatické situácie prípravené slovenské futbalové kluby?

20.03.2012 09:00
Fabrice Muamba Foto:
Zdravotníci kriesia Fabrica Muambu. V pozadí zdrvení hráči.
debata

Tragédia rodáka z Konga môže súvisieť s príslušnosťou k etniku, upozorňuje Pavel Malovič. „Srdce hráča tmavej pleti sa správa inak. Možno však mal nejakú fatálnu srdcovú chybu. Mohol prechodiť zápalové ochorenie, pri ktorom užíval rôzne podporné prípravky. Nesmieme však zabudnúť ani na to, že niektorí hráči požívajú nesteroidné antireumatiká. Sú to preparáty, ktoré obsahujú látky prispievajúce k poruchám zrážanlivosti krvi a tie môžu viesť k srdcovému infarktu,“ uviedol pre Pravdu športový lekár a zároveň predseda Zdravotnej komisie Slovenského futbalového zväzu.

Zároveň však dodal, že ide len o špekulácie, keďže nevie, akými lekárskymi prehliadkami Muamba prešiel. „Anglicko patrí medzi krajiny, ktoré nevyžadujú kardiologické vyšetrenia,“ tvrdí Malovič.

Futbalisti, ktorí pôsobia v dvoch najvyšších slovenských súťažiach, sú pod drobnohľadom lekárov každý rok. „U nás je povinná kardiologická prehliadka v rámci echokardiogra­fického vyšetrenia,“ vraví skúsený lekár. „Na Slovensku máme v tomto smere najtvrdšie kritériá. Všetci hráči musia prejsť pred schvaľovaním súpisiek lekárskou prehliadkou. Bez nej by sme klubu neumožnili štartovať v súťaži,“ dopĺňa šéf Únie ligových klubov (ÚLK) Dušan Tittel.

Pravidelné prehliadky, počas ktorých sa hráč podrobí záťažovému vyšetreniu, zabezpečujú samotné kluby. „Napriek tomu, že ide o pomerne nízke sumy, majú často s ich platením problémy,“ prezrádza Malovič. Kompetentní uvažovali, že všetky náklady si budú hradiť hráči, ale napokon z tejto myšlienky zišlo. „Pre niektorých futbalistov bolo 55 eur ročne hrozná suma,“ dodáva s iróniou v hlase lekár.

Priamo na ihrisku prišiel po srdcovom zlyhaní o život aj maďarský futbalista Miklos Fehér (video nie je vhodné pre slabé povahy)

Ani lekárske vyšetrenie však nemusí zamedziť nešťastiu. „Najmä u mladých hráčov je to výnimočný jav. Napriek tomu evidujeme v posledných rokoch viacero podobných nešťastí, ktorým sa nepodarilo zabrániť. Príkladom je aj útočník milánskeho AC Antonio Cassano, ktorému lekári až do minulého leta nezistili, že medzi predsieňami má dieru,“ dodal Malovič.

Okrem toho, že futbalisti musia prejsť raz do roka lekárskou prehliadkou, sú kluby povinné zabezpečiť na štadióne defibrilátor. „Patrí do povinnej výbavy, väčšina klubov si objednáva aj sanitku. Na každej lavičke musí, samozrejme, sedieť aj lekár,“ objasňuje Tittel, ktorý však zároveň priznáva, že zákon je takýto prísny len v prípade prvej a druhej ligy. „Čo sa týka nižších súťaží, je benevolentnejší, ale k tomu sa nechcem vyjadrovať, keďže ÚLK zastrešuje len dve najvyššie súťaže.“

Pritom práve defibrilátor môže byť rozhodujúcim faktorom pri záchrane života. „Zohráva podstatnú úlohu. Od chvíle, keď lekár začne oživovať, zistí kontrolu dýchania a skontroluje cirkuláciu, potrebuje mať defibrilátor do dvoch minút,“ upozorňuje Malovič.

Význam prístroja nepreceňuje lekár futbalistov Slovana Bratislava Ladislav Pavlovič. „Defibrilátor v takýchto kritických situáciách neposkytne komplexnú zdravotnú starostlivosť. Nedokáže stabilizovať krvný tlak hráč, či optimalizovať okysličenie organizmu. Môže hráča zachrániť, ale negarantuje mu plnohodnotný návrat do života,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba